Как да си осигуря спокойно съществуване като фрийлансър

Spokoen-freelancerЗабелязах, че колкото и успешен да е един фрийлансър, в него винаги тлее чувство на несигурност. Ако в  момента имаш много работа и сигурни поръчки, вероятно ще отхвърлиш с възмущение това мое наблюдение. Но дори и всичко да е вървяло по план през изминалата година, ако в следващите седмица – две усетиш отлив на запитвания и някой клиент се откаже от услугите ти, несигурността ще те завладее отново.

Припомни си първата статия в блога за 2015 година – „Как да започна успешно новата работна година“. Прегледай и първата статия за 2014 – „Как да работя спокойно през новата година или фрийлансърски дзен“. Съветите, публикувани в тях, ще ти осигурят наистина спокойна работна ситуация. Ако вече си я постигнал, време е да направиш следващата крачка. Наречи я както искаш: „осигуряване на постоянни, стабилни приходи“, „осигуряване на повече свободно време“.

Раздели се с всички клиенти, които ти носят повече ядове отколкото пари

Знам, че това не е лесно. Струва ти се истинско безрасъдство да преустановиш отношения с клиент, защото разправиите с него са много, а парите малко. Нали ако някой друг се откаже, с парите от този ще запушиш финансовата дупка криво-ляво.

Истината е, че няма да стане така. Този клиент изяжда от времето, което можеш да посветиш на останалите си поръчки, на личните си проекти или на търсене на по-платежоспособни клиенти.

Пробвай да предоговориш условията, при които работите. Ако не стане, стисни зъби и се раздели с него. Бъди спокоен, ще се справиш и без да си трошиш нервите за никакви пари.

Измисли начин да получаваш доходи не само от работата си като фрийлансър

Умението да управляваш парите си, възможностите за инвестиция и пасивни доходи – те са от ключово значение за твоя спокоен живот като фрийлансър. Сайтът Smart money например може да ти даде много и полезна информация по тези теми.

Но докато се образоваш и умуваш как да отделиш пари за инвестиране и къде да ги вложиш, нищо не ти пречи да измислиш и захванеш още нещо. Помисли дали не е време да започнеш да прехвърляш част от поръчките си на други фрийлансъри срещу процент. Или измисли сайт, който се поддържа относително лесно, полезен е за потребителите, кара ги те самите да публикуват съдържание и може да ти носи приходи от реклама. Или напиши електронна книга, която хората биха си купили. Търси възможност да получаваш приходи от продукт, който си създал веднъж и след това той не изисква твоите грижи и внимание, а носи ползи на хората.

Отделяй всеки ден време, за да работиш по проектите на своя най-важен клиент – ти самият

Чудото „милионер за една нощ“ е рядкост. Не разчитай на него. Каквото и да решиш да правиш, за да получаваш пасивни доходи (или поне отчасти пасивни доходи), поне в началото ще трябва да вложиш време, сили, знания, умения и постоянство. Ако чоплиш проекта си само когато имаш време, между другите поръчки и по празници, няма да стане.

Нали очакваш това, което правиш да започне да ти връща пари в един момент? Започни да гледаш на себе си като на своя най-важен клиент и отделяй всеки ден време да работиш по собствената си поръчка. Това е най-ценният съвет, който си откраднах от книгата Stop Thinking Like a Freelancer: The Evolution of a $1M Web Designer. Даже се опитвам да го прилагам, макар и засега с частичен успех. Пробвай и ти. Ако вече си се разделил с тези клиенти, които ти носят повече проблеми отколкото пари, вложи това време в собствен проект.

Да подбиваш цените, когато си начинаещ фрийлансър, означава да се грижиш за оцеляването си ден за ден. Вреди на теб, а и на всички твои колеги. Да не помислиш за бъдещето си,  когато вече си успешен фрийлансър с добри и достатъчно клиенти, също ми се струва лоша идея. Това значи да си само относително спокоен за месеца, тримесечието, годината. Сега е моментът да отвориш таблицата си с приходи (надявам се, че имаш такава) и да я разгледаш внимателно. Колко е средният ти доход? Приблизително еднакви ли са цифрите за последните 12 месеца? Можеш ли, ако се наложи, да свиеш малко разходите си? Ако отговорът на последните два въпроса е положителен, не се бави. Пренасочи силите си. Измисли какво е това, което може с минимум поддръжка да ти носи максимум доходи. Заеми се с реализацията му.

п. с. Както винаги коментари, размисли и въпроси по темата са добре дошли. Пиши ми тук или на фейсбук страницата на „Свободна практика“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *