Как да постъпиш, когато стар клиент намали обема работа

Как да постъпиш, когато стар клиент намали обема работаИмаш си клиент за чудо и приказ – дава ти доста голям обем работа, плаща навреме, рядко има корекции, доволен е от теб. И така около година. Един ден обаче получаваш мейл от него, че временно ще намали обема на поръчката, която ти подава. Дотук няма проблем. Бизнесът си е негов, той знае как се движат нещата, така е преценил. Спокоен си, защото наистина се трудиш добре и няма какво повече да направиш от това, което вече правиш. Някои неща просто не зависят от теб.

Само че, когато сте се договаряли в началото, той ти е поискал отстъпка за обем. Ти си помисли, преценил си и си му я дал. Сега обаче той променя условията. Логично е да ги промениш и ти.

Имаш три варианта: 

1. Връщаш на клиента си мейл, че щом намалява работата, ти трябва да му намалиш отстъпката.

2. Пишеш, че ще се съобразиш с желанието му и в знак на добрите ви отношения ще запазите отстъпката непроменена.

3. Предлагаш да запазите отстъпката в следващите два до три месеца, въпреки намаления обем работа. След това, ако не се върнете на старото положение, би искал да предоговорите цените.

Кой вариант да избереш
зависи от няколко неща:

  • За каква отстъпка става въпрос и колко намалява обемът работа. Ако си дал символична отстъпка, а поръчката не става драстично по-малка, едва ли ще ти е такъв проблем да остане същата.
  • За пари ли се бориш или за принципа – проблемът с това да не променяш отстъпката може да не е финансов, а принципен. Трябва да прецениш има ли вероятност клиентът да намали още веднъж обема работа и ако се опиташ тогава да предоговаряш цените, да откаже с довод, че първия път ценовите условия са се запазили. Може би, ако решиш да се спреш на вариант номер 2, трябва да добавиш, че при повторно свиване на обема работа, вече ще е необходимо да предоговорите цените.
  • Колко ти е важен този клиент, очакваш ли да работите съвместно по други проекти занапред.

Мисли с перспектива, не си позволявай да работиш на цени, които са далеч от нормалните за теб, но и не бъди прекалено алчен. Потърси златната среда – задачата не е лесна, но е изпълнима.

Успех!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *