Как да направите дизайн на въздействаща оферта за Black Friday

Какво и как трябва да подготвиш, за да привлечеш пълчища от клиенти към твоя онлайн или физически магазин в последния петък от ноември – Черния петък? Дизайнерът Любомира Попова ти дава конкретни насоки и примери за ефективен дизайн на офертите за Черен петък и споделя с теб линкове към супер практични съвети за маркетинга и рекламата на твоите продукти и услуги преди и в деня на големите ноемврийски продажби.

Прочети, приложи и ако имаш въпроси, напиши ги в коментарите под статията. Люба ще ти отговори.

Идва време за усилена работа по визиите и офертите за Black Friday и
последващите го Cyber Monday, Коледа и Нова година. Самият Black Friday стартира като начало на коледните намаления. Ето защо не е зле да обвържете поводите. Може например да подарявате ваучер за коледно пазаруване или да измислите нещо, което да върне посетителите от Черен петък отново при вас само месец по-късно.

От друга страна, суматохата покрай големите намаления, става все по-стресираща и провокира зараждането на друга тенденция – т.нар. Ден без покупки. Дайте повод на посетителите, които не искат да ви станат клиенти точно сега, да се върнат отново на Коледа, а защо не и след Нова година. Това е особено подходящо, ако вие самите се чувствате стресирани покрай комерсиализирането на празниците, ако тази година няма да провеждате Черен петък или ако сте в сфера, за която не са характерни големи намаления точно по тези поводи – изкуство, услуги и т.н.

 

10 основни съвета за дизайните за Black Friday

Вече съм писала по темата за създаване на дизайн за въздействаща промоционална оферта. Тук ще се съсредоточа върху визиите за Черния петък, който се провежда всяка година през последния петък на ноември. Съветвам ви да спазвате няколко основни принципа:

1. Логото не е централен елемент

Дизайнът на промоционална оферта е сред малкото, в които не е задължително да се придържате към бранд идентичността си. Тя трябва да присъства, но възможно най-ненатрапчиво. За банери, които ще поставяте във вашия сайт, лого не е необходимо.

 

2. Придържайте се към основните цветове за повода – черно, червено и жълто

Черно заради името на деня, червено и/или жълто, защото това са цветовете на промоциите. Колкото по-масови са аудиторията и продуктът ви, толкова по-незадължително е да наблягате на брандирането на офертата. От друга страна, колкото по-малък бранд сте, толкова по-важно е да използвате подобни, масови поводи, за да се наложите с визуалната си стилистика. Големите брандове могат да си позволят да се рекламират дори само с лого (или част от него), но за по-малките това често е неприложимо.

3. Центърът на композицията, а и на посланието, трябва да са голямото намаление и невероятно ниските цени

Използвайте знака за %, стрелки надолу, подаръци и всякакви крещящи символи на намаленията. Големи надписи Sale, Black Friday, Намаления, Отстъпки и т.н. Разбира се, всичко това не трябва да се прави едновременно, за да не става претрупано. Използвайте един голям елемент от изброените, а останалите
оставете като подкрепящи.

4. Самата композиция може да е оформена като оферта

Използвайте този подход, ако искате да изтъкнете конкретен продукт или група продукти. Ако искате да подчертаете, че всичко в сайта ви е намалено, тогава оформете визията като съвкупност от ниски цени и големи намаления.

5. Фонът е най-добре да е едноцветен или максимум двуцветен

За целта използвайте градиент или отсечена линия. В една промоционална оферта има достатъчно елементи и не е необходимо допълнително разсейване.

6. Използвайте УАУизображения, неочаквани образи или интересни иконки

Самият празник е символ на уау ефекта, затова е добре да го подчертаете. Ако имате един продукт (един вид продукти), то може да го използвате във визията. Тествайте и двата варианта – със снимки на продукти, за да привлечете хората, които се нуждаят от тях и с акцент върху самото намаление, за да привлечете хората, които изпитват тръпката от шопинга.

7. Не забравяйте за грабващото послание на рекламата

Оформете го ясно и точно и го подсилете чрез подходящите елементи на дизайна – контрастен фон, голям шрифт, повече „въздух“ около него, звездички, уау форми и т.н.

8. Вмъкнете елемент за заковаване на вниманието чрез визията

Неправилни форми, разположени под ъгъл елементи, рамки около изображението, триъгълници, стрелки, петна, макро-фотографии, поглед към обектива, подскачащи хора, малки сладки бебенца и т.н.

9. Емоцията трябва да е приповдигната

Не е нужно да има история. Напротив, за Black Friday е характерно мигновеното, неотложното, „веднагическото“. Стремете се към блиц ефект.

10. Call-to-action

Промоционалните оферти са сред малкото, при които не е
необходим допълнителен призив за действие. Особено за повод като Черен петък, който е познат и очакван. Разбира се, ако желаете да подсилите ефекта на рекламата си, можете да допълните с бутон или текст, който казва директно „Купувай“ с подходящия за вас тон.

Ако правите дизайните с готови темплейти, е хубаво да имате предвид
тези съвети. Така ще можете да изберете максимално точно вашите темплейти и да създадете въздействащи оферти. Можете да прочетете и моите съвети за изграждане на визия по темплейт.

 

Няколко свежи насоки + реални примери за дизайн за Black Friday

Направете го празничен. Наблегнете на удоволствието от добрата сделка. Нека клиентите ви забравят за момент бързането и лудницата, с която често се свързва пазаруването на този ден. Използвайте балони, подаръци, конфети и подобни весели образи.

Наблегнете на подаръка. Това е моментът, в който вие раздавате подаръци – толкова голяма отстъпка няма как да не е подарък!

Обявете го шумно. Това е голям ден за любителите на промоции, те го очакват отдавна – зарадвайте ги, повикайте ги, настървете ги, ако трябва. Сложете огромни цени/проценти във визията.

Бъдете делови. Обявете сделката и наблегнете на процента, придържайте се към съобщителния тон и изчистения дизайн. Използвайте контрастен нюанс за отстъпката. Вмъкнете бранд цветовете си във фона.

Бъдете артистични. Особено (но не само) ако сте хора на изкуството или хендмейдъри, този подход ще ви е единствено в плюс. Използвайте по-фриволни форми, дъгообразни стрелки, ръкописни шрифтове, криви линии, hand-drawn иконки.

Бъдете консервативни. Използвайте изчистен дизайн в черно и червено, нека знакът за % да изпъква. Направете повече стандартни неща, за да привлечете хората, които очакват изгодния шопинг ден. Използвайте стандартни форми за цените – кръг, звезда, етикет, балон.

Бъдете неочаквани. Понякога дори не е нужно да има причина да съчетавате неочаквани образи за познат повод. Всъщност, често именно познатият повод е причината, а неочакваният елемент отличава вашата реклама от всички останали стандартни оферти. Вижте няколко примера:

Бъдете провокативни. Изоплзвайте УАУ снимки и визии. Изчистете излишните елементи, разчупете цветовете, оставете черното да е по-скоро акцент, ако го има или да е единствено във фона.

Бъдете кратки. Сложете 1-2 цвята и просто отбележете факта, че сте част от Black Friday.

Бъдете разточителни. Използвайте по-„shiny“ елементи, градиенти, повече малки образи. За да не става претрупано, ги комбинирайте около един по-значителен елемент, който да е водещ във визията.

Наблегнете на движението. Подскажете движение нагоре чрез диагонал или стрелка (за да подскажете спестените пари); подскажете движение надолу чрез стрелка (за намалените цени); подскажете движение в перспектива чрез линии, които се събират в задната част на визията (за да имитирате влизането в магазина) или изполвайте много посоки, за да подскажете, че самото движение е централна част от повода.

Измислете свое име. Този подход освежава кампанията и я отличава от останалите оферти. Примери за това са: Art Friday (художник), Crazy Days (Emag), Black weekend (Техномаркет), Треска за техника (Техномаркет), Black out промоция (Техномаркет), Баш промо (Техномаркет), Баш Friday (Техномаркет), Супер уикенд (Технополис), Луд петък (Хиполенд), Хепи уикенд (Комсед).

Свържете Черния петък със Cyber Monday. Подходящо е ако имате онлайн магазин. Тенденциите в последните години са Черният петък да продължи цял уикенд, така че съвсем спокойно можете да го свържете и с понеделника.

Допълнителни ресурси със съвети за маркетинг и реклама в контекста на Черен петък, от доказани имена в сферата:

Вече имате ли идеи за въздействащ дизайн за Black Friday?
А за Коледа?

Възползвайте се от безплатната консултация с мен с коментар под статията и ме питайте за всичко, за което се колебаете по повод конкретните ви промоционални оферти за тази година!

===

Любомира Попова, фрийланс, дизайн, свободна практика, личен брандЛюбомира Попова е уеб дизайнер на свободна практика и художник-сюрреалист с артистичен псевдоним Fineluart.
Създава първия си статичен сайт през 2008. В момента се е специализирала в изработката на WordPress сайтове и визии за уеб. Занимава се с дизайн повече от 17 години, като през повечето време е била част от рекламни фирми и агенции. Създавала е визии за почти всички рекламни среди – външна, печатна, уеб, digital, TV. Работи основно с малки бизнеси в сферата на услугите, макар през годините да е правила реклами за представители на почти всички сфери.

Има професионален интереси в областта на дигиталния маркетинг, графичния дизайн и social media. Това ѝ дава възможност да вижда уеб сайтовете не само като дизайн, а като част от визуалната комуникация между бранда и потребителя. За нея всяка отделна визия е част от цялостно развитие, а не „парче дизайн“.

„Редовно консултирам клиенти и млади колеги и винаги се радвам, когато успея да улесня някого по пътя му в моята (любима) сфера. Ако имате въпроси за дизайн и реклама, съм насреща да помогна, независимо дали става въпрос за принципи в дизайна, тенденции, технически въпроси, видове реклами или се нуждаете от конкретни съвети за личните си проекти. Питайте ме.“ Люба

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *