5 причини да НЕ успееш да работиш като фрийлансър

Познавам хора, които периодично се пробват да работят на свободна практика. Мъчат се известно време и се отказват. Разбира се, има и такива, на които просто им харесва да сменят условията и начина на работа: омръзва им на трудов договор – стават фрийлансъри, идва им в повече стреса или им липсват колеги – връщат се в офиса.

Днес ще се фокусираме върху първите – хората, които искат да работят постоянно като фрийлансъри, но не им се получава. Ако знаеш какви са най-честите причини за неуспешен старт на твоята свободна практика, можеш да ги избегнеш.

 

1. Лоша подготовка

Когато аз започнах да работя на свободна практика, знаех само, че има фрийланс платформи, в които се кандидатства по проекти. Не знаех по какъв тип поръчки искам да работя, за какъв тип клиенти. Имах доста завършени копирайтърски проекти, но нямах портфолио. Въобще, птичка божия, принудена от обстоятелствата да се оправя както намери за добре.

Ако не ти се налага да се втурваш във фрийланса поради форсмажорни обстоятелсва, първо се подготви.

Прегледай и „Как да се подготвиш организационно, за да печелиш поръчки като фрийлансър“, особено ако се чудиш как да си решиш въпроса с издаването на фактури без да имаш фирма. 

 

2. Лошо стечение на обстоятелствата

Точно си излязъл на свободна практика и ти вдигат драстично наема, цените се покачват или се оказва, че някой близък се нуждае от твоята поддръжка – финансова или нематериална, но изискваща време и енергия. Или пък точно в този момент браншът, към който си се насочил изпада в криза и не търси услуги като твоите. Или се оказва, че точно в момента конкуренцията в твоя фрийланс сектор е прекалено голяма.

Няма как да предвидиш всичко, което може да ти попречи да създадеш стабилна свободна практика. Но има основни положения, за които можеш да се подготвиш.

  • Проучи предварително кои са директните ти конкуренти, какви умения имат, какво точно предлагат, какво липсва на клиентите им. (Това ще ти помогне и при определяне на твоите конкурентни предимства.)
  • Старай се винаги да имаш едно-две допълнителни умения, различни от тези на конкурентите ти. Не се фокусирай само върху един бранш. Увери се, че си способен да работиш поне за два, а най-добре за три-четири.
  • Постарай се да имаш спестявания за поне шест месеца напред (а най-добре за година). Така дори да нямаш достатъчно поръчки в началото, или да ти вдигнат неочаквано наема, ще разполагаш с време за реакция.
  • Обясни на човека с когото живееш какво искаш, с какво се захващаш, какво ще ти е необходимо като време и подкрепа, какви са рисковете, след колко време мислиш, че можеш да стабилизираш фрийланс дейността си. (Знам, че е доста трудно да го направиш, ако досега не си излизал на свободна практика, но все пак има начин.)

Свършиш ли си работата по тези 4 подточки, ще бъдеш по-устойчив, когато те сполети нещо непредвидено.

 

3. Липса на търпение и активност

На мен ми трябваха година и половина – две сериозна работа, проактивно популяризиране на услугите ми и търсене на клиенти, за да завъртя колелото. След това пак съм имала трудности, но като цяло клиентите започнаха да ме търсят сами, голяма част от тях станаха постоянно, а поръчките ми вече бяха регулярни.

Колеги фрийлансъри, само че дизайнери, казват, че са им трябвали между 3 и 6 месеца, за да спечелят първите си добре платени поръчки и сериозни клиенти от чуждестранните платформи за фрийланс.

Не знам как е сега, може би тези срокове не са се променили особено. Във всеки случай, не очаквай сайтът ти веднага да има хиляди посещения, а клиентите на мига да започнат да се тълпят пред вратата ти. Разбира се, нещата могат да се случват и по-бързо, но като цяло е добре да се заредиш с търпение и да проявиш постоянство.

Много хора хвърлят усилия и време да си намерят клиенти или да направят привлекателен за целевата им аудитория сайт и се отказват, защото им се струва, че нещата не вървят. А те най-вероятно вървят, просто не толкова бързо, колкото им се иска. 

Има и други, които са се заредили с търпение, но не правят нищо, за да популяризират услугите/продуктите си. Те също се отказват, макар и малко по-късно, защото нещата не вървят. И са прави, за да имаш клиенти, посещения на сайта и продажби, трябва да се погрижиш за това. 

Върни се към съветите от точка 1, планирай кога, как и къде ще популяризираш услугите/продуктите си и прилагай плана си, анализирай резултатите, променяй по нещо и продължавай да го прилагаш.

 

4. Неспособност да си наложиш дисциплина

Работната дисциплина ти помага в следните начинания:

  1. спазване на срокове – това заздравява връзката ти с клиентите, повишава доверието им и е една от причините да искат да работят отново и отново с теб;
  2. планиране – успяваш да изчислиш необходимия ти брой клиенти и поръчки на месец и съответно ти е по-лесно да прецениш кога каква работа да поемеш и дали трябва да наблегнеш повече на рекламата, или да намалиш усилията в тази посока;
  3. отделяне на време за почивка, освен за работа – така не само се освобождаваш от кошмарното усещане, че вечно работиш, което носи прекомерното разтакаване и отлагане на поръчки, но и успяваш да се заредиш с енергия и вдъхновение.

Умението да спазваш работна дисциплина ти позволява да организираш цялото си ежедневие, така че да ти е удобно, спокойно и приятно. Затова положи особени усилия да го развиеш. Прочети статията „Как да се научиш на дисциплина“, ще ти помогне.

 

5. Неспособност да преговаряш с клиенти

Повечето фрийлансъри, които познавам в някакъв етап от своята свободна практика са се притеснявали да водят преговори и да си искат нормално заплащане. Една малка част така и не успяват да се справят с този проблем. Някои от тях се връщат на трудов договор, други просто си кретат по този начин и се съгласяват винаги с изискванията на клиента, независимо че те често са в техен ущърб.

Хубавото е, че неудобството от искане на пари за собствения ти труд може да се  преодолее, умението за преговори може да се развие.

Важно е да решиш тези два проблема колкото се може по-бързо. Това ще ти позволи да изпитваш по-голямо удовлетворение от труда си и да работиш по-малко (не е все едно дали ще изпълниш 20 поръчки за по 100 лв. този месец, или 10 поръчки за по 200 лв.).

Започни със статията „Защо изпитвам дискомфорт да преговарям и да искам справедлива цена за труда си“ на бизнес психолога доктор Юлика Новкова.

Продължи с „5 предпоставки за успешен разговор за пари с клиент“ и „3 отговора за клиенти, които се опитват да смъкнат цените“.

Препоръчвам ти да изчетеш всички материали в секцията „Преговаряне за цена“ и да започнеш да прилагаш наученото от тях максимално бързо. Колкото повече преговаряш с клиентите и искаш каквото ти се полага за труда ти, толкова по-добре ще ти се получава. 

Ако имаш нужда от по-подробни разяснения по тези 5 точки и предпочиташ някой да ти каже откъде да започнеш и с кое да продължиш, за да развиеш стабилна свободна практика, прочети повече за моя онлайн, видео курс за фрийлансъри и го поръчай. 

Успех!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *