Как да пишеш увлекателно за уеб + 3 упражнения

Когато ме питат за най-увлекателната история, която съм чела, винаги се сещам за следната случка.

Подхванала съм криминален роман с исторически и вампирски елементи. Чета го настървено от обяд. Толкова ми е интересно, че следобедът отминава, а аз все още нямам угризения на съвестта, че не съм свършила нито една от планираните за деня задачи. Към полунощ стигам до кулминацията на историята – романът беше около 500 страници – главният герой ще се спуска в древна гробница, някои вампири са се събудили, други не съвсем, още не е ясно каква тъмна тайна трябва да бъде разплетена, но вече се знае, че е много тъмна… Поемам си дъх и вдигам глава от книгата за момент. Голяма грешка!

Целият апартамент е тъмен, навън е нощ, сама съм; отвъд кръга светлина, очертан от нощната лампа танцуват зловещи сенки. Сковава ме напълно ирационален, но много силен страх. И какво мислиш правя? Затварям книгата? Нееее! На бегом отивам в кухнята, взимам големия кухненски нож и глава чесън (да, да, знам) и се връщам обратно в леглото. За да си дочета!

Добре въоръжена четох цяла нощ. Призори приключих историята и заспах. Десетина години по-късно, нямам никакъв спомен за какво точно се разказваше в романа, не мога да възстановя и името му. Обаче си спомням отлично – беше толкова увлекателно написан, че предпочетох да се държа като идиот, и да тракам със зъби от страх, вместо да го зарежа.

Майсторите разказвачи имат силата да ни накарат да съпреживяваме всичко, което се случва на героите им, да се идентифицираме с тях, да искаме това, което искат те.

Помисли си, колко полезно би било за теб да разказваш толкова увлекателно за твоите продукти и услуги. При това е съвсем възможно, нищо че не предлагаш каквото и да било, свързано с вампири, скрити съкровища и мрачни тайни.

Пробвай да приложиш тези 3 упражнения за увлекателно писане към твоите текстове. Въоръжи се с търпение и прояви постоянство, рядко се получава от първия път.

увлекателно писане за уеб, копирайтинг за уеб, копирайтинг обучение, Иванка Могилска

1. Не описвай състояния, разказвай истории

Избягвай да обясняваш на клиентите си как ще се почувстват, ако купят твоите продукти и услуги. Разказвай им истории, които ще ги увличат и ще им помогнат да сами да си представят какво е да ползват нещо, направено от теб.

Например

Вместо в продуктовото описание на някое бижу да пишеш:

„С нашите бижута вие ще се почувствате уникална/неповторима.“

Пробвай (ако разбира се това отговаря на желанията на таргет групата ти):

„Всички ваши приятелки ще искат да имат същото бижу, но няма да могат. Правим една-единствена бройка от модел и тази е за вас.“

Упражнение 1

  • Изброй всички състояния, които могат да настъпят в резултат на употребата на даден продукт/ услуга.
  • Опиши накратко ситуации, в които потенциалният клиент използва продукта/услугата, докато постигне всяко едно от изброените състояния.
  • Използвай ги в описанията на твоите продукти и услуги.

увлекателно писане за уеб, копирайтинг за уеб, копирайтинг обучение, Иванка Могилска

2. Използвай думи, които възбуждат сетивата

Те отнасят читателя в различен свят. Благодарение на тях той наистина чува, помирисва, вкусва, вижда и докосва това, което му описваш. Мозъкът реагира по един и същи начин, когато вдъхваш аромата на прясно изпечен сладкиш с ябълки и канела и когато четеш за него.

Употребявай ги във всички видове текстове за уеб, които пишеш. За описания на продукти и услуги; в секция „за мен“ (виж как да разкажеш лична история, така че да привлечеш клиенти и3 истории, с които да се отличиш от конкуренцията и да превърнеш потенциалните клиенти в реални“); в блог постове и постове за социални мрежи.

Виж кои са петте сетива и как да разказваш, така че да им въздействаш

  • зрение – въздействай му като създаваш образи: опиши формата на това, за което говориш; кажи какъв е цветът му; кажи на какво прилича;
  • слух – въздействай му като описваш звуци: какво или кой произвежда звука, нисък ли е, висок ли е, дразни ли, на удряне по тенджера с дървена лъжица ли прилича или на поклащане на сребърни камбанки; можеш да играеш и със звуците в самите думи, със струпването на определени съгласни например;
  • допир – накарай читателя да почувства повърхността на това, за което му разказваш; сподели му каква е на допир – гладка, грапава, суха, топла, влажна, нащърбена, лепкава от мръсотия, скърцаща от чистота;
  • обоняние – кажи какъв е ароматът, естествен или изкуствен, силен, слаб, остър, приятен, отблъскващ, горчив, сладък, напомня на мириса на първи капки дъжд по топъл асфалт;
  • вкус – какъв е той: сладък, солен, горчив, тръпчив, сладко-киселичък, на лимонов крем с кокосови стърготини, плътен, лек, сладко-лют.

Упражнение 2

Опиши продукта си, като се опиташ да въздействаш на две от сетивата на потенциалния клиент.

увлекателно писане за уеб, копирайтинг за уеб, копирайтинг обучение, Иванка Могилска

3. Включвай детайли

Няма как да създадеш въздействащ образ с общи приказки. Детайлите придават индивидуалност, помагат на читателя да си представи това, което му описваш, доказват, че знаеш за какво говориш.

Донякъде този съвет се покрива с предишния, но все пак ти го оставям, заедно с още едно упражнение. В случай, че пробваш да описваш рокля например, през две сетива, но нещо не ти се получава. Вместо да убеждаваш посетителите на страницата, че е модерна и от качествена материя, спомени, че е ушита от естествена коприна, която гали кожата като птиче перо. Обясни какво я прави модерна – най-вероятно нещо характерно в кройката.

Упражнение 3

Помисли си, ако слепец те накара да опишеш продукта си с 3 до 5 думи, кои ще са те? Запиши си тези най-характерни за него детайли и ги използвай, когато правиш упражнения 1 и 2.

И за финал, но не на последно място – не пиши за продукти и услуги, които са ти скучни или които не разбираш. Каквито и трикове да прилагаш, това ще доведе до общи приказки, вял, скучен текст, който не печели интереса и доверието на читателя.

Опитваш се да прилагаш подобни упражнения от много време, пробваш добросъвестно, но не постигаш успех? Може би имаш нужда от специалист, който да ти дава примери, да ти помага да редактираш и да ти показва стъпка по стъпка как върви процесът по създаване на увлекателни текстове за уеб.

Запиши се на индивидуално копирайтинг обучение при мен. То се провежда изцяло онлайн. Програмата изготвям според това какви са уменията ти към момента и какво искаш да постигнеш. За последните 4 години съм помогнала на повече от 50 човека да започнат сами да пишат съдържание за своите сайтове, блогове и онлайн магазини или за клиенти. Мога да помогна и на теб. Прочети повече подробности за това как протича индивидуалното копирайтинг обучение и какво получаваш на финала му и ми пиши.

индивидуално копирайтинг обучение, копирайтинг курс, Иванка Могилска

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *