3 истории, с които да се отличиш от конкуренцията и да превърнеш потенциалните клиенти в реални

Представи си, че търсиш специалист по дигитален маркетинг, който да поеме популяризирането на продуктите/услугите ти в социалните мрежи. Разглеждаш сайтове и профили на фрийлансъри и малки фирми, но не можеш да избереш – всички ти изглеждат еднакви. Обещават ти решение на твоите проблеми, привеждат доказателства, че наистина могат да ти помогнат, но не се припознаваш в текста/представянето на нито един от тях.

Разбирам те, не само ти имаш този проблем. Най-вероятно същите затруднения изпитват и твоите потенциални клиенти. В момента все повече хора от всякакви сфери започват да работят като фрийлансъри, правят си сайтове и конкуренцията ти се множи. В това няма нищо лошо, стига да успееш да се отличиш от нея. И да, можеш да го направиш и чрез съдържанието на сайта си.

Прочети кои 3 вида истории да използваш, за да създадеш емоционална връзка с посетителите на сайта си, да им помогнеш да те припознаят като професионалиста, от когото имат нужда и да ги превърнеш в клиенти.

п.с. Възползвай се и от безплатните консултации с копирайтър и адвокат, ще намериш линкове към тях в края на статията.

фрийланс, съдържание за уеб, копирайтинг, лични истории, да се отличиш от конкуренцията

1. Вдъхновяваща история за началото и целта на твоя бизнес

Замени с нея общите приказки и мъгляви обещания, които обикновено се пишат на страница „За мен“/„За нас“. Ето на кои ключови моменти да наблегнеш:

 • кой си ти и решение на какъв проблем предлагаш;
 • какво те е накарало да започнеш да го правиш, каква случка/прозрение/причина те е подтикнала да предлагаш точно това решение на точно този проблем;
 • как го осигуряваш в момента – какъв е процесът ти на работа;
 • каква е мисията ти –  за какво и как искаш да помагаш на хората, сега и за в бъдеще, посредством своята работа.

 

Виж как е разказала историята на марката си създателката на Kaya – български, ергономични раници за бебета

 • кой си ти и решение на какъв проблем предлагаш; 

Аз съм Ивелина, майка на Дани, Криси, Марк и марката Kaya, и знам колко ценна е всяка помощ докато отглеждаме малките си деца. А понякога тя е съвсем простичка – например да имаш две свободни ръце, които да използваш; да можеш да се придвижиш бързо из града и природата, да можеш да продължиш да правиш онези неща, които са ти били любими преди да се появи детето.

 • какво те е накарало да започнеш да го правиш, каква случка/прозрение/причина те е подтикнала да предлагаш точно това решение на точно този проблем; 

Когато създавах Kaya и при мен, както при повечето съвременни начинания, всичко започна с нуждата да се реши проблем. По-бързо, по-достъпно и по-качествено да предложа решение за бебеносене на родителите, които прегръщат тази философия.

 • как го осигуряваш в момента – какъв е процесът ти на работа; 

От първата ни ергономична раница до днес се случиха много неща! Вече знам, че никога не е „просто раница“ или „просто яке“, а многомесечен труд на екипа на Kaya и десетки детайли, които почти магически да паснат заедно. Създавам моделите на Kaya рамо до рамо с необикновени хора! Как иначе да си обясня, че до мен застават професионалисти, работили за световни марки? Гордея се, че за малко повече от година заедно успяхме да развием разнообразна линия продукти и няма трудност, която да ни спре да ставаме все по-добри и по-полезни на своите клиенти.

Продължаваме да работим със 100% памук, налагайки нов стандарт в производството на ергономични раници.

Обновяваме и разширяваме портфолиото си – днес то наброява над 20 артикула в 5 продуктови линии, съчатаващи неизменното за Kaya качество, дизайн и функционалност, подкрепени с безпрецедентна за пазара ни 1 година пълна гаранция.

 • каква е мисията ти –  за какво и как искаш да помагаш на хората, сега и за в бъдеще, посредством своята работа. 

Успяваме да предложим български продукт на световно ниво и това ни прави едновременно и горди, и смирени. Защото вече знаем, че успехът идва от вас, хората.

Благодаря ви, че правите Kaya част от своя свят!
Ваша, Ива.

Вярно е, че текстът може да се направи още по-личен и въздействащ, да се изгладят някои негови грапавини, но основата определено е поставена.

 

фрийланс, съдържание за уеб, копирайтинг, лични истории, да се отличиш от конкуренцията

2. История, която помага на клиента да си представи, че работи с теб или използва продуктите ти

Тя те освобождава от един от най-големите проблеми на хората, които пишат сами текстове за сайта, блога, продуктите или услугите си – неудобството да хвалиш себе си.

Постави клиента си в центъра на историята. Представи си, че разказваш приказка и сподели с посетителите на сайта:

 • за какъв проблем търси решение героят, т.е. потенциалният ти клиент;
 • какви страдания му причинява липсата на решение;
 • как се появяваш ти (или твоят продукт) и му помагаш да го реши;
 • как се чувства след като вече няма проблем.

Ако познаваш добре клиентите си, ще можеш да разкажеш конкретно, ясно и стегнато историята и да накараш посетителите на сайта ти да се поставят на тяхно място.

 

Виж как е опитала да използва този подход основателката на „Еврокаунт Сървисис“

Приложила го е към текста в секция „За нас“, но ти можеш да го ползваш успешно и при продуктови описания и описания на услуги.

Емилия Йорданова е основател на счетоводно дружество Еврокаунт Сървисис ЕООД и специалист, фокусиран върху разрешаването на сложни счетоводни казуси и намаляването на прекомерно големите разходи на фирмите.

 • въвежда се героят, разбираме кой е той 

Помага на собственици на компании с динамично развитие в сферата на предлагането на стоки и услуги в България и чужбина.

 • за какъв проблем търси решение героят, т.е. потенциалният клиент;

Проблемите им са свързани с харчене на прекомерно големи суми и липса на яснота за данъчни и осигурителни задължения.

Биха искали прецизно планиране и управление на осигурителните и данъчните задължения на дружествата и ефективни решения, свързани с тяхното оптимизиране, намаляване и евентуално елиминиране.

(Вторият абзац, ако се пренапише леко, може да отговори на въпроса: „какви страдания причинява на героя липсата на решение“.)

 • как се появяваш ти (или твоят продукт) и му помагаш да го реши;

Това, с което се отличава предоставяната от счетоводното дружество услуга, е ранното откриване и разрешаване на проблемите, свързани с данъчното законодателство.
Набелязване на потенциалните спънки и предложения за оптимално добри варианти, за постигане на изрядност при данъчни ревизии.

 • как се чувства след като вече няма проблем.

Благодарение на това клиентите постигат по-добри резултати и спокойствие при одитни и данъчни проверки.

Текстът щеше да е още по-въздействащ, ако за героя се разказваше в учтива форма, а не в трето лице, т.е. ако беше направен така:

Проблемите ви са свързани с харчене на прекомерно големи суми и липса на яснота за данъчни и осигурителни задължения.

Бихте искали прецизно планиране и управление на осигурителните и данъчните задължения на дружествата и ефективни решения, свързани с тяхното оптимизиране, намаляване и евентуално елиминиране.

Нашата услуга се отличава с ранното откриване и разрешаване на проблемите, свързани с данъчното законодателство.

Припомням ти отново, че писането за уеб е разговор и е по-добре да се обръщаш директно към посетителите на сайта, за да ги ангажираш, да усещат, че ги разбираш, че именно на тях обръщаш внимание и да им е по-лесно да се поставят на мястото на героя в историята.

 

фрийланс, съдържание за уеб, копирайтинг, лични истории, да се отличиш от конкуренцията

3. История тип личен урок

Това е любимият ми тип история. Тя показва на посетителите, че и ти си човек – не си безгрешен, не си идеален, не се криеш зад купешки фрази, както правят голяма част от фирмите. Признаваш, че грешиш и след това разказваш до какви изводи си стигнал и как си действал, за да поправиш грешката си. Будиш симпатия и доверие и вдъхновяваш хората, даваш им кураж.

Виж колко много ползи само от една история!

Стойне Василев често използва този подход в бюлетините си. Венета Димитров също борави умело с него. Любимата ми история от нейните е за цялостното ѝ преобразяване от шопинг маниачка с безброй чифтове обувки в минималист, който пътува по света и помага на хората да реализират идеите си. За съжаление не мога да я намеря, затова ти оставям линк към статията „Умението, което ти гарантира израстването в работата и живота ти“ – Венета я започва именно с история тип личен урок.

 

Какво да предприемеш

1. Разгледай сайта, блога, бюлетина си и помисли къде в тях можеш да използваш някой от тези 3 вида лични истории.

2. Припомни си статията „Как да разкажа лична история, така че да привлека клиенти“.

3. Напиши първата чернова и остави да отлежи 2-3 дни.

4. Редактирай, публикувай, сподели в социалните мрежи.

5. Ако имаш съмнения и въпроси, възползвай се от безплатната копирайтинг консултация с мен.

6. Виж програмата на моя онлайн копирайтинг курс и го поръчай.

Копирайтинг курс онлайн

Специалисти, с които да се посъветваш, безплатно:

Успешно писане и питане и лека работна седмица от мен!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *