Как да разкажа лична история, така че да привлека клиенти

Разказването на лични истории, особено писмено, особено ако не търсиш съчувствие и умни съвети от кого ли не, а искаш да привлечеш клиенти и да им предложиш продуктите или услугите си, е малко мъчна задача.

Някои хора отказват дори да опитат с довода, че едва ли потенциалните клиенти се интересува от живота им. Други – поради твърде голямата си свенливост. Трети нямат проблем да споделят, но пък не постигат търсения ефект. Четвърти се притесняват, че нямат опит в писането и не знаят откъде да го подхванат.

В която и група да се намираш, днешната статия ще те убеди да добавиш още едно оръжие в арсенала си за набиране на клиенти и да се научиш да го ползваш – споделянето на лична история, която продава.

 

Защо да използваш точно лична история

1. Всички хора обичат истории, особено лични. Ние просто сме любопитни за живота на другите. За това как се справят, имат ли проблеми като нашите, усмихва ли им се късметът, изпитват ли същото, като нас, провалят ли се, печелят ли.

2. Разказването на лична история е бърз и въздействащ начин да вдъхновиш аудиторията, да ѝ докажеш, че знаеш какво правиш и какво ѝ предлагаш, съответно да превърнеш слушателя/читателя/зрителя в клиент.

3. Съвсем естествено е да вмъкнеш личен елемент в представянето на бизнеса си, той и сегашното му състояние, е резултат от куп неща, които са ти се случили, научил си, осъзнал си. (Ако си копирайтър, и пишеш за бизнеса на клиент, задължително го разпитай повечко и намери подходящата лична история.)

Иванка Могилска, копирайтър, копирайтинг, свободна практика, фрийланс, съдържание за уеб, лична история

В какви случаи е подходящо да разкажеш лична история

Във всички. Честно. Независимо колко си известен или неизвестен, дали си фрийлансър или пишеш за голяма фирма, в колко консервативна или чувствителна сфера е бизнесът. Независимо дали подготвяш текст за страница „За нас“, за блог пост, статия за списание, лендинг страница или съвсем кратък пост за социалните мрежи.

Важно е да се съобразяваш със спецификите на канала, целта на текста и да избереш най-подходящата история за конкретния случай.

 

Как да разкажеш историята така, че да привлече клиенти

1. Подбери точното парче от нея, върху което да се фокусираш

Няма нужда да разказваш своето житие-битие от люлката до днес. Подбери само тези факти, истории или парчета от истории, които ще ти свършат работа. Ако пишеш текст за страница „За нас“, можеш да се разпростреш повече.

Например

текст на страница "За нас", копирайтинг, копирайтър, разказване на истории

Ако пишеш пост за социалните мрежи, най-добре е да се съсредоточиш върху един факт.

Например

„Прочети как увеличих мейл листата си с 500 абоната, за 24 часа, на рождения си ден“ (Да, това е част от моята лична история.)

Обърни специално внимание и на гледната точка към историята и къде ще сложиш акцентите.

В статиите, които давам за пример по-долу, разказвам една и съща история – как съм излязла на свободна практика и съм се преборила с първоначалните проблеми на фрийлансърството. Само че акцентирам на различни детайли и събития, и да, добавям или махам детайли, според целите на конкретния текст.

 

2. Разказвай заразително, накарай читателя да се постави на твоето място

Вдъхновявай, окуражавай, радвай, разсмивай, натъжавай, ако е необходимо. Разказвай жива история. Как става това? Като не казваш, а показваш. Като превърнеш всички абстрактни понятия – любов, самота, бедност, щастие, нещастие, страх – в действия и случки. Рисувай живи сцени.

 Например

За беден: Със съквартиранта ми ядяхме спагети с хляб – да ни държи сито по-дълго.

За страх: Толкова се уплаших, че заради състоянието си ще прекарам целия си живот затворен в някоя тъмна стая, без никой да ме посещава, че направих точно това – скрих се в стаята си, спуснах завесите, заключих вратата и си легнах.

 

3. Изведи поуката

Не, нямам предвид да размахваш пръст. След като си увлякъл читателите, направи обобщение, разшири картината (точка 4), направи извод и дай съвет (или просто им кажи какво действие да предприемат, включително „абонирай се“, „поръчай“).

Всеки, който слуша, чете или гледа една история иска да разбере какво ще стане накрая. Във финала почти винаги е вплетена и поуката. Тя е част от „какво ще стане накрая“ и аудиторията я очаква. Е, според любимия ми Малкълм Гладуел, някои истории е по-добре да останат без отговор на този въпрос, това ги прави по-запомнящи се, но аз те съветвам първо да овладееш финала и извеждането на поука по емоционален и въздействащ начин, пък после да пропускаш и експериментираш.

 

4. Разшири картината

Намери точния момент, в който от личното минаваш към по-голям мащаб. Самото правене на извод, на база личната история, вече е излизане от нея. Един много простичък пример:

Случи ми се това и това, и това, и научих, че човек може да … 

За по-кратките истории смяната на мащаба може да се случи само на финала. За по-дългите, има места в самия текст, на които е задължително да преместиш фокуса.

Тук е моментът да преминеш от въздействащата лична история към финалното убеждаване на аудиторията, че именно тези ти патила са ти позволили да създадеш продукта, който ще реши техния проблем или че борейки се с конкретен проблем си придобил умения, с които сега можеш да помогнеш на тях. (И не забравяй съвета/призива за действие!)

 

5. Редактирай, докато не постигнеш история с ясна цел и жив, заразителен език

Нормално е в първите варианти на текста целта да е размита, да има излишни абзаци, да е бъбрив, да има фрази, които не допринасят с нищо за яснотата или атмосферата. Всичко това трябва да изхвърлиш, когато редактираш.

Добрата история има ясна цел. Тогава читателите/слушателите/зрителите се чувстват ангажирани с нея и искат да разберат какво става после.

Прегледай статията за работещите прилагателни. Тя ще ти даде идеи и насоки за езика. Виж и тази – за разговорния стил при писане в уеб – за да научиш как да говориш с аудиторията си и какво значи да пишеш на нейния език.

 

Мисли, пиши, редактирай. Ако имаш съмнения или искаш да разбереш как се справяш с писането на текстове за уеб и лични истории, които продават, пиши ми за платена копирайтинг консултация на mogilska/at/gmail.com или се възползвай от безплатните копирайтинг консултации, които провеждам в блога всяка предпоследна сряда от месеца. 

Виж всички консултации и обучения за фрийланс и копирайтинг, които предлагам.

Успешна седмица и приятно писане!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *