Какво да правиш, когато работата ти стане предсказуема и еднотипна

Колкото и да си обича работата човек, идва момент, в който му доскучава. Това важи с пълна сила и за фрийлансърството.

Разрешавал си вече десетки или стотици пъти основните видове клиентски проблеми, типични за твоята сфера. Сблъсквал си се с най-разнообразни професионални предизвикателства и не усещаш напоследък да има такива. Подходът ти към клиентите и към различните типове задачи, които ти възлагат вече е тестван, усъвършенстван и работи безотказно.

Това, от една страна, е добре. Вече не се бориш с излишни проблеми, не се вълнуваш особено, когато започваш поръчка на нов клиент и приключваш със задачите си много по-бързо.

От друга страна, ти се струва, че се трудиш по задължение, няма я радостта от откривателството, малко ти е скучно, разсейваш се лесно, като че ли не си съвсем удовлетворен и си доста уморен.

Вземи мерки, нещата няма да се променят от само себе си. Могат най-вече да се влошат.

фрийланс, свободна практика

Какво да направиш, за да излезеш от тази ситуация

1. Редувай различни типове поръчки

Това е най-лесното, което можеш да направиш. Ако си копирайтър, редувай измислянето на слогън, с писане на дълга статия, създаване на сценарий за радио клип и писане на съдържание за уеб от нулата. Аз добавям към това и редактиране на книги.

В твоята сфера вероятно също има различни типове задачи. Постарай се да планираш изпълнението им така, че да не правиш много дълго време едно и също.

Може би вече интуитивно си се сетил за този подход и го прилагаш? Това е чудесно. Да знаеш, че ефектът от него не трае дълго, но е все пак добро временно решение.

 

2. Разучи спецификите на нова сфера, за която да започнеш да работиш

Много често фрийлансърите, независимо дали копирайтъри, дизайнери, маркетолози, etc., работят за конкретни сфери – туризъм, интериорен дизайн, баня, храни, финанси, технологии.

Ако поръчките ти идват от клиенти с бизнес в две-три сфери, разучи четвърта. Така можеш да ползваш основните си професионални умения, но ще занимаваш ума си и с нещо ново, ще имаш нови предизвикателства. Плюс е, че ще можеш да привлечеш и нови клиенти.

 

3. Развивай нови умения, учи нови неща в твоята професия

Ако искаш изобщо да оцелееш като фрийлансър, добре е да го правиш постоянно.

И все пак, ако си се занемарил за известно време в това отношение, сега е моментът да възобновиш практиката да следиш новостите в твоята професия, да ги разучаваш, да ги тестваш.

Това е полезно за теб в две направления – държи мозъка ти буден и зает, интересно ти е и можеш да се насочиш към много по-платежоспособни клиенти.

 

4. Насочи се, частично, към професионална сфера, близка до тази, в която се развиваш в момента

Идеята не е да започваш да учиш нещо ново от нулата, а да използваш натрупания опит в твоята област, за да стъпиш и в друга сфера, която пък ще ти помогне да си изключителен в настоящата си работа.

Например:

За мен UX дизайнът и тестването на сайтове за ползваемост са изключително интересна тема. Чета материали, записах се на кратък курс, в момента си търся и по-подробен.

Полезно ми е, защото наученото ми помага да пиша по-добро съдържание; да предлагам на клиентите си помощ при създаване структурата на сайта; да им давам допълнителни съвети за оформлението и структурирането на съдържанието, бутоните, секциите на сайтовете им по време на копирайтинг консултации.

 

5. Започни свой, страничен проект, който ще ти носи допълнителни доходи

Моментът е много подходящ. Вече работиш достатъчно бързо и можеш да свиеш времето за клиентски поръчки. Мисълта, че след това ще работиш по твоя нов проект, ще те мотивира да не се разсейваш и да не пилееш време.

Можеш да впрегнеш всички натрупани знания и умения в новото начиние. Освен че, ще откриеш колко по-колеблив си на моменти, ще ти се наложи да учиш и много други неща, които не ти се е налагало да правиш за клиенти.

Изградил си сам своята свободна практика и вече знаеш какво е да създадеш нещо от нулата. Но уверявам те, когато подготвяш за пускане свой продукт, усещането е съвсем различно.

 

Разбира се, ако нищо от тези предложения не те привлича към момента, можеш да просто да вдигнеш цените, да си подбереш малко, но много платежоспособни клиенти и да си правиш каквото си правил досега, но за 5 вместо за 8 часа на ден. Това решение крие своите рискове и рано или късно ще стигнеш отново до някой от горните варианти. Но пък тогава вече може би ще си готов за тях.

Каквото и да решиш, успех!

⇒ Възползвай се от безплатната счетоводна консултация със Стефка Василева за този месец.

Абонирай се за блога, за да получаваш всеки понеделник полезни съвети за развитие на твоята свободна практика и ранен достъп до безплатните консултации с дизайнер, копирайтър и счетоводител. Като бонус, веднага след като се абонираш получаваш достъп и до много базов, безплатен копирайтинг курс за начинаещи. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *