Питай счетоводител #46

Консултациите със счетоводител са като профилактични прегледи – колкото по-редовно ги правиш, толкова по-сигурно е, че няма да имаш проблеми или че те ще бъдат решени навреме, ако се появят.

Погрижи се за здравето на твоя бизнес, възползвай се от безплатната счетоводна консултация за фрийлансъри.

Задай въпросите си в коментарите и счетоводителят Стефка Василева ще отговори на първите 10  до вторник, 25. 10. 2022.

===

Стефка Василева е счетоводител и собственик на фирма Accounting-S, която предлага цялостно счетоводно обслужване и счетоводни консултации. Нейни клиенти са фирми от малкия и средния бизнес и голям брой фрийлансъри.

Ако търсиш професионалисти, които са наясно с онлайн търговията, осчетоводяването на приходи от фрийланс платформи, данъците при работа с чуждестранни фирми и могат да те посъветват как е най-подходящо да упражняваш дейността си (като самоосигуряващо се лице, като фирма, като каква фирма), потърси ги за консултация и/или регулярна помощ на accounting_sofia[at]abv.bg

8 comments to “Питай счетоводител #46”
 1. Здравейте,
  В кой случай общатата сума за осигуровките е по- малък – като самоосигуряващо се лице или като управител на фирма? Ако не желая да се осигурявам за майчинство, плащам ли си здр. осигуравки за общо заболяване? Благодаря.

  • Здравейте,
   Дали ще се осигурявате с право на ползване на болничен и майчинство, или не, зависи от избора, който правите при подаването на декларацията за регистрация на самоосигуряващо се лице.
   След като подадете тази декларация, всеки месец заплащате осигурителни вноски на базата на избрания от Вас процент (т.нар.висок или нисък).
   Когато имате дейност, винаги заплащате здравни осигуровки, независимо дали се осигурявате с право на ползване на болничен и майчинство, или не.
   Поздрави!

 2. Здравейте,
  Как се осчетоводяват продажби на дигитални стоки в онлайн магазин в САЩ например? Те пращат фактура и от там нататък какви данъци се покриват и плащат допълнително? Към кого, къде, как, защо и т.н.?

  • Здравейте,
   От въпросът Ви не ми става ясно дали продавате през собствен сайт или платформа. Също така не разбирам кои са тези, които пращат фактурите.
   Иначе във всички случаи когато имате икономическа дейност, трябва да плащате данъци, които в България са в размер на 10%. Също така се дължат осигурителни вноски.
   Оставам на разположение, ако имате други въпроси.
   Поздрави!

 3. Здравейте ! Занимавам се с продажба на забавни/нестандартни картички,като хоби и странична дейност. Положението ми е такова че бих искал да развия тази дейност,като бизнес,но имам пречки. Проблемът започва от това че съм студент, едновременно с това работя (на договр). Също така продажбите,които правя са единствено през зимния/коледния период от годината (през другото време от годината продажбите ми са нулеви (продаваш на приятел,който има нужда от картичка). Но ако искам да развия това хоби и да работя дали с магазин/книжарница и др. или да се явявам по различни базари се налага да отворя фирма. Не съм имал възможност да се допитам до счетоводител. Та въпросът ми е какъв съвет бихте дали за такава вид дейност. Благодаря 🙂

  • Здравейте,
   Можете да упражнявате дейността си или като управител на фирма, или като свободна професия. Независимо кой от двата варианта изберете, за месеците, в които нямате дейност, може да подавате в НАП декларация, че временно преустановяване работа. В такъв случай няма да дължите и заплащате осигурителни вноски когато не работите.
   Във всеки един случай бих посъветвала да стартирате дейност като свободна професия и след като развиете дейността, да помислите за регистрация на фирма.
   Поздрави!

 4. Здравейте,
  Търся съвет по следния въпрос.
  С моя съпруг се занимаваме с изработване на различни изделия и бихме желали да започнем да ги продаваме. И двамата сме на трудов договор – той в частния сектор, аз – държавен служител.
  Коя е най-подходящата форма? Като физическо лице (самоосигуряващо се), като фирма – ЕТ, ЕООД? Кое ще е най-изгодно, от гледна точка на разходите?
  Благодаря!

  • Здравейте,
   За себе си първо трябва да проверите дали имате право (като държавен служител) да упражнявате икономическа дейност.
   Относно това кой вариант би бил по-рентабилен, то това е много относително. Зависи от дохода, който получавате при упражняване на дейността, както и от разходите, които правите, за да произвеждате изделията.
   Ако желаете да направим по-изчерпателна консултация, на която да ме запознаете с повече подробности около Вашата дейност, може да ми пишете на. acconting_sofia@abv.bg или да ме потърсите на 0896869588.
   Поздрави!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *