Питай копирайтър #4

Добро утро, днес е денят за безплатна копирайтинг консултация и аз съм на твое разположение.

Ако си начинаещ копирайтър, ако си фрийлансър или собственик на малък бизнес, който се мъчи сам с писането на текстове за сайта си, ако се опитваш да подготвиш задание за колега копирайтър и не си сигурен дали си включил необходимата информация – възползвай се от моите знания и умения.

Сподели какъв ти е проблемът в коментарите. На първите 5 ще отговоря до петък вечер.

Иванка Могилска – копирайтър с 14 години опит в традиционната и онлайн реклама, основател и списател на този блог и водещ на индивидуални обучения по копирайтинг – на твоите услуги.

12 comments to “Питай копирайтър #4”
 1. Здравейте, в момента изграждам личния си уебсайт и много се колебая как да оформя секцията “Проекти”. Идеята ми е, че не искам да ги описвам като брандове, а по-скоро по сфера на дейнoст (Мода, градини, красота, електрически уреди и т.н.)
  Също така не знам какво е най-удачно да напиша – част от няколко статии, които съм изготвяла, или нещо по-общо ( например тематиките, на които съм писала и нещо друго…)

  Ще Ви бъда благодарна, ако ми дадете съвет като по-опитен специалист.

  Лек ден и успешна седмица!

  • Здравейте, имате няколко възможности.

   1. В секция проекти групирате работата си по вид проект, например: съдържание за уеб, слогани, статии за уеб, статии за печатни издания, копи за принт, etc. На отделна страница изнасяте, ако искате, информация за това кои са клиентите ви – може с лога, може просто да им напишете имената – и за сферите на дейност, в които сте работила.

   2. Може да групирате проектите и по сфера на дейност, и по вид проект.

   3. Може да ги групирате само по сфера на дейност.

   За мен последният вариант е доста ограничаващ, защото така задържате на сайта само клиенти от съответните браншове. По-добре направете така, че клиентът да разгледа повече ваши неща и да се убеди в професионалните ви умения и чак след това да поиска да види с какви браншове имате опит. Освен, разбира се, ако не искате да се представяте като професионалист, който се е профилирал само в обявените вече сфери.

   Части от статии или каквито и да било текстове за уеб не бива да копирате на сайта си. Това се води за дублирано съдържание и ще ви изиграе лоша шега с класирането на сайта в Google. Дайте линкове към вече публикувани от ваши клиенти статии. Може да направите и скрийншот на публикувана статия и да го качите като снимка (това обикновено не е много удобно за четене, особено на по-дълги текстове), а може да направите и двете.

   Успех!

 2. Здравейте, трябва ми общо описание на компанията.5-6 изречения-в раздел За нас.Не ми харесва написаното в момента. За съжаление не намирам подходящи изразителни и смислени изречения
  Не е удобно да публикувам тук.

  • Здравейте,

   текст за секция “За нас” се прави най-трудно и бавно. Човекът, който го пише трябва да познава добре фирмата и спецификите на бранша ви. Само тогава може да изтъкне вашите конкурентни предимства, как можете да сте от полза на клиентите си и какво ви отличава от останалите – информацията, която ще направи текста ви смислен и ефективен.
   За да се напише добре, обикновено копирайтърът ви прави въпросник, собствено проучване и след това работи по текста. Другият вариант е вие да си го напишете и копирайтър да го редактира. За да ви кажа дали бих се заела, трябва да погледна готовия текст, сайта ви и след това да ви направя оферта. Ако искате, може да ми изпратите необходимата информация и каквито изисквания имате на мейл: i@mogilska.com или mogilska@gmail.com

 3. Здравейте, поздравления и благодатност за чудесната инициатива!
  Става въпрос за фирма, която предлага поправка на кафе машини и кафе автомати. Планираме да разработим сайт, както и фейсбук страница.
  На този етап идеята е да се разработи фейсбук страница. Ще се радвам да ме насочите как да се подходи и кое е по-уместно? Идеята е да се изгради кратко, вълнуващо съдържание, което да е откриванемо, полезно и да прави хората щастливи от работата им. Всички обичат ароматно кафе. Ние можем да го доставим заедно със специално отношение и разбиране.
  Благодаря за отделеното време!
  Хубава и успешен ден.
  Поздрави,
  Ирина Тодорова

  • Не съм сигурна, че разбирам въпроса ви – как да се подходи към кое и кое е по-уместно от кое? Принципно е по-добре да имате собствен уеб сайт и като добавка към него Facebook страница. Само така можете да се популяризирате както намерите за добре, да слагате и махате информация без да се съобразявате с чужди изисквания и да създавате стабилна връзка с клиентите без опасността, ако утре Facebook си промени правилата за страници, да загубите всичко, натрупано до момента.
   Собствената страница ви прави по-независими.

   Ако ме питате за самото съдържание – трябва да разработите план кога какво съдържание ще публикувате: истории, полезни/интересни факти, снимки, игри, музика, предизвикателства. Какви да са темите зависи от това какво интересува аудиторията ви, какво ще я забавлява, иска ли да научи повече за различните видове кафета. Добре е да пускате постове във фейсбук минимум 3 пъти седмично. В момента, в който спрете да захранвате страницата си със съдържание, феновете ще спрат да я виждат.

   Ако не това са въпросите ви, и не съм ви разбрала, извинявам се, ще трябва да поясните.

 4. Здравейте,
  Имаме малък семеен магазин за бижута и наскоро направих нов сайт http://www.hypnoticabg.com
  Имам чуството ,че не съм го направил добреи нещо липсва. Продавам бижута различни от масовите и е нужно нещо, което да привлича определени хора.само аз се занимавам със сайта. Дали инсталирането на блог ще насочи повече хора? Изобщо какви кусури виждате?
  Благодаря
  Л.Сеферинов

  • Здравейте, сигурна съм, че разглеждах този сайт и давах отговори на въпросите ви преди известно време. Учудващо не ги намирам и затова ще повторя пак нещата, които ви написах и преди.

   1. Сайтът ви, като дизайн, не вдъхва доверие, че продавате наистина скъпи и качествени бижута. Обърнете се към дизайнер, който да направи дизайн като за наистина луксозни бижута с качествена изработка и истински скъпоценни камъни.

   2. Сменете шрифта (това пак е към работата на дизайнера). Решете дали текстовете ще са на английски, на български или ще ги има и на двата езика. В момента е странна смесица от английски и български.

   3. Част от надписите не се виждат, защото са бели букви върху бяло или дори да не са в бяло, не са достатъчно контрастни.

   4. Надписите на снимките в хедъра дразнят. Пречат да се наслади човек на бижутата, а самите надписи не се четат добре.

   5. Продуктовите страници не са подредени добре. Препоръчвам ви първото, което вижда посетителят да е снимката. За целта трябва да я сложите в ляво на страницата. От дясната ѝ страна може да разположите текста. Под падащите менюта с размери и количката. Не маркирайте текста с италик, това само затруднява четенето. Най-отгоре е добре да има заглавие, което съдържа тип бижу, името на конкретното бижу и още дума-две за атмосфера.
   Липсват ви призиви за дейстиве.

   6. На прима виста не мога да ви кажа дали ви е необходим блог. Може да качите само статии и ръководства как се избират скъпоценните камъни, как се разбира какво е качеството им (без допълнителен разговор с вас и без да съм чела по темата няма как да ви направя подробен план).

   Но блог или подобни статии сами по себе си няма да ви помогнат, ако не направите нещо за цялостната визия на сайта. Ако не се погрижите за снимки, които да накарат хората да искат тези бижута.

   За да продавате бижута, различни от масовите, сайтът ви трябва да е различен от масовите. Да вдъхва доверие, да изглежда елегантен, луксозен, класен. След като подходящият дизайн и съдържание са налице, ще трябва да се погрижите за популяризирането на сайта.

   Мисля, че ще е трудно да се справите сам с подобна задача. Потърсете помощ от специалисти. На първо място от дизайнер. Бижутата ви са много красиви наистина, представете ги по подходящия начин.
   Успех!

 5. Здравейте,
  Имаме сайт, свързан с тренировки и здравословно хранене. В момента разбработваме онлайн ръководство с информация (пдф, е-книга), което искаме да се продава на сайта ни – след потвърдено плащане клиентът да получава линк за изтегляне на ръководството. Какво трябва да съобразим при изготвянето на документа, как да го защитим и какво ни е необходимо, за да се продава онлайн?
  Благодаря предварително.
  Поздрави,
  Спасимира

  • Здравейте, опасявам се, че въпросите ви са технически. Аз изготвям съдържания за ръководства и е-книги, но клиентът намира кой да се погрижи за тяхната защита и за целия процес след това. За съжаление не мога да ви помогна. Ако имате въпроси, свързани със самото съдържание на е-книгата, напишете ми ги тук, ще ви отговоря.

 6. Здравейте,
  Имам блог, в който споделям информация за Ексел http://excel-do.com.Не се оплаквам от липса на идеи за текстове, нито от лоши отзиви за тяхното качество.Проблемът ми е, че не ми остава време да пиша. Все пак това не ми е основната дейност. Има ли някакви трикове за бързо писане или за “открадване” на време?С какво би могъл да ми бъде полезен професионален копирайтър?

 7. Здравейте,

  обикновено самото писане е най-бързата част – преди това са проучването, съставянето на план на текст. Може би вече имате толкова опит, и така добре познавате темата, за която ще пишете, че нямате много нужда от проучване и съставяте плана си наум. Това значи, че вече сте доста бърз. 🙂

  Има статии и дори книги за бързо писане, но аз не мога да ви препоръчам никоя от тях.

  Може да пробвате да диктувате текста, докато вървите, чистите ориз или се занимавате с някаква механична и сравнително безшумна дейност. След това пускате програма, конвертирате файла в текстов и поправяте грешките.

  Имайте предвид, че повечето хора пишат по-стегнато отколкото говорят, защото имат време да си подредят мислите. Ако не сте от тях, няма да излезе добър текст. Ако лесно се разсейвате (с другото, което вършите межувременно), също няма да се получи добър текст. Освен това при всяко положение ще трябва да минете и да редактирате текста след конвертирането му. Цялата процедура – от диктуването до финалната редакция – пак ще ви отнеме доста време.

  Както се досещате, не съм почитател на тези бързи трикове. Смятам, че са за сметка на качеството.

  Бих ви посъветвала да пробвате това:

  1. Пишете първата чернова на текста без да спирате и да се редактирате. Има повторения? Нищо. Струва ви се, че нещо не е достатъчно ясно – отбележете си да го изясните в последствие и продължавайте. Напишете целия текст и го оставете настрана.

  2. Когато имате време, прочетете текста и го редактирайте. После го оставете настрана.

  3. Имате 10 свободни минути? Прочетете текста, редактирайте го финално и сте готов.

  Този метод ви позволява да задържите бързо основното, което искате да кажете върху листа и да го редактирате с трезв поглед. Освен това свършвате работата на няколко пъти, когато имате малко свободно време.

  За “открадване” на време: определете си един час дневно, седмично, два пъти седмично, в който работите по своя проект и не го пропускайте каквото и да става. Просто вдигнете приоритета му до най-важните си задачи. Тогава няма да има нужда да си крадете време. Сега то не ви стига, защото не считате писането за сайта си за нещо от първостепенна важност.

  С какво би могъл да ви е полезен професионален копирайтър, зависи от това в каква сфера е профилиран и какъв опит има. Може да ви консултира дали текстовете в сайта ви са добре написани, структурирани за четене в уеб, да ви помогне да си ошлайфате стила.
  Може да му поверите писането на някои статии.
  Може да подготвя имейл бюлетин или да напише е-книга, с която да привличате абонати.

  Прегледайте статията “Основни видове копирайтърски услуги”, предполагам, че ще ви даде идеи и отговори.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *