Как да си направя портфолио в pdf формат

Чудиш се – да си направиш онлайн портфолио или да заложиш на pdf формат. И двата варианта имат своите предимства. Все пак, ако решиш да се спреш на pdf формат или по някаква причина просто трябва да представиш работата си именно по този начин, ето някои насоки и препоръки, които ще са ти от полза.

На каква програма да направя портфолио в pdf формат

Зависи от това с какви програми знаеш да работиш, какъв тип проекти ще включиш: снимки, текстове, чертежи; дали можеш да го възложиш на специалист, или трябва да се справяш сам.

В pdf се конвертират лесно файлове от

  • Word,
  • Power Point,
  • програми за графичен дизайн – Illustrator, InDesign, etc.

В първите две програми има готови шаблони, които можеш да ползваш, ако нямаш дизайнерски познания и заложби.

Какво трябва да съдържа портфолиото в pdf формат

1. Заглавна страница, на която пише, че това е портфолио на (име), (професия).

2. Кратка, професионална автобиография. Можеш да я сложиш веднага след заглавната страница или първо да покажеш проектите си и тя да остане последна.

Първият вариант е по-подходящ за хора, начинаещи в своята професия. Клиентът знае от самото начало, че гледа работите на новак в занаята, преценява ги на базата на тази информация и взима по-обективно решение.

Вторият вариант е ефективен за натрупали опит професионалисти, чиято работа говори вместо тях.

3. Постарай се всичко да е добре структурирано. Направи раздели, ако имаш проекти в различни области. Най-горе в ляво или долу, в дясно на страницата пиши кой е разделът. Ако искаш, можеш да разграничиш секциите и цветово. На страницата разполагаш съответните проекти. Припомни си статията „Какво трябва да има в едно портфолио“ преди да пристъпиш към действие.

Как да си направя портфолио в pdf формат

4. Списък с клиенти, за които си работил. Включи в pdf портфолиото си по-малък брой, но силни проекти и добави на отделна страница имената на известни фирми, които са ти били клиенти. Така показваш и казваш всичко най-важно без представянето ти да става прекалено голямо.

5. На последна страница непременно напиши „Благодаря“ и подкани този, който разглежда портфолиото да ти пише или да ти се обади – остави контакти.

6. Ако имаш сайт и правиш портфолио в pdf формат за конкретен клиент, непременно напиши адреса на сайта в контактите си. Можеш и най-долу на всяка страница да пишеш: „Разгледайте повече проекти от (името на раздела) онлайн (линк към точно тази секция в онлайн портфолиото ти).“ 

Добре е да подскажеш на всеки, който гледа представянето, че има възможност да научи повече за работата ти.

Кое е по-добре – сайт или портфолио в pdf

Всеки вариант има своите предимства. Добре направеният pdf е лек, изпраща се лесно и бързо до всеки клиент, а в същото време направата му не изисква толкова много знания и умения. Поглъща и по-малко средства, независимо дали решиш да го възложиш на специалист или не. От тази гледна точка е много подходящ за начинаещи фрийлансъри.

Професионалистите на свободна практика с опит пък могат да го ползват, за да насочват вниманието на конкретен клиент към свои специфични знания и умения.

Затова няма категоричен отговор на въпроса кой от двата варианта за портфолио е по-добър. Просто зависи от ситуацията и целите ти. Ако имаш два инструмента за привличане на потенциални клиенти и превръщането им в реални, защо да се ограничаваш и да ползваш само един?

Как да си помогнеш още малко

Научи се да пишеш така, че да убедиш потенциалните клиенти – твоите умения са това, което търсят, ти си човекът, който ще им помогне да си решат проблема.

онлайн копирайтинг курс, копирайтинг обучение, писане на текстове за сайт и блог в 10 стъпки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *