Безгрешният фрийлансър

Колкото съвестен и талантлив копирайтър, дизайнер, програмист, маркетьор и фрийлансър да си, все някога ще ти се случи да сгрешиш.
Може да объркаш поръчката на клиенти, които работят с теб съвсем отскоро. Тогава е много вероятно те да се откажат от услугите ти.
Може да се случи да сгрешиш проект на клиент, с когото работиш от години. Той естествено ще прояви повече разбиране и все пак ситуацията не е приятна.

Как да се държиш, когато сгрешиш поръчка на клиент

Първи вариант – малко вероятно да мине и да задържиш клиента

Отричай до дупка. Не си виновен. Проблемът е в някой друг по веригата. Дори подозираш, че си жертва на заговор на печатарите, дизайнерите, програмистите, Google, Gmail и продавачката от отсрещния магазин за кафе. Колкото по-арогантно и със самочувствие се държиш, толкова по-убедителен ще бъдеш и накрая клиентът ще ти се извини, че те е обезпокоил с оплаквания за дребни грешки в незначителната си поръчка.

 

Втори вариант – по-труден, по-трудоемък и изключително ефективен

Признай си.

Ако си видял грешката пръв, обади се на клиента си. Извини се и кажи, че има проблем. Поправи го възможно най-бързо. Благодари за разбирането и следващият път провери всичко три пъти вместо два.

Клиентът ти звъни, защото той е видял грешката пръв? Действай по същия начин. Извини се и покажи, че си готов максимално бързо да поправиш нещата. Ако се притесниш твърде много, брой до пет, пий един чай от мащерка, овладей се и се концентрирай върху работата, за да не объркаш още нещо. Провери за всеки случай всички останали материали, които си изпратил на клиента.

Въобще, постарай се да покажеш по всякакъв начин, че наистина те е грижа. Тогава има огромна вероятност да се измъкнеш сух от кашата и да запазиш клиента си, дори това да е първата поръчка, по която работиш с него.

И помни, безгрешните хора имат един огромен недостатък – не съществуват.
Не се опитвай да доказваш противното, а се научи да превръщаш дефекта в ефект, дори когато изглежда невъзможно.

Хубава седмица от мен. 🙂

2 comments to “Безгрешният фрийлансър”
  1. никой не може да гарантира, че няма да има грешки, но има хора, които могат да гарантират, че ще оправят грешките, които се появят. С колкото повече такива хора работим толкова по-успешни ще бъдем.

  2. Няма как да не се съглася с теб. Най-важното е да се научим да бъдем точно такива хора. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *