Как натрупаният професионален опит може да ти попречи на работата

Четох преди време, че възрастните лекари се справят по-лошо от младите си колеги с по-трудни случаи. Според изследването причината за това е, че с нарастването на професионалния им опит възрастните лекари спират да четат, да учат, да се развиват, предпочитат да се движат по утъпкани пътища и да разчитат на стари знания и на това, което са научили от практиката си. Младите лекари пък напротив – все още имат малко познания и наблюдения от практиката и огромно желание да учат, да прилагат нови методи на лечение, да работят с нови технологии.

За съжаление не си спомням нито за коя страна беше правено изследването, нито мога да го намеря. Съзнавам, че да се обобщава така на ангро не е добър вариант, но две случки от последните седмици ме накараха да се сетя за прочетенето и да те предупредя –

твоят богат професионален опит може да се превърне в пречка и за теб, врелия и кипял фрийлансър.

Проблем #1

Свързан с намирането на клиенти и предлагането на адекватни на нуждите им услуги

Ако си фрийлансър от години, всички или повечето нови клиенти те намират сами. Това може да те направи мързелив и да спреш да следиш обявите за нови поръчки, какво предлагат колегите ти като услуги и цени. Не си даваш сметка, че губиш представа за търсенето и предлагането на пазара, а той се променя – понякога по-бързо, понякога по-бавно. Когато не следиш движението му пропускаш ценни възможности да привлечеш клиенти, различни по профил от тези, с които работиш в момента – по-платежоспособни; по-разбрани; предлагащи по-интересни проекти.

Възможно е също – защото си убеден, че вече много добре знаеш какво търсят клиентите – да не предлагаш дадени услуги. Ти просто знаеш, че хората не ги искат.

Пример:

И до днес една от любимите ми задачи е писане на сценарий за радио клип. Обичам също да помагам на клиента да избере подходящите гласове и да давам насоки на актьорите по време на записа. Като начинаещ фрийлансър питах всеки клиент, който ми възлагаше сценарий дали иска да присъствам в студиото. Понеже тази услуга се заплаща отделно, всички отказваха и с времето спрях да питам. И така, докато преди седмица клиент не ме попита сам не мога ли освен да напиша сценарий за радио клип да присъствам и на записа, защо не предлагам тази услуга?

Времената се променят, пазарът се променя, клиентите, с които работи фрийлансърът се променят. Често се оказва, че си пречиш сам, защото си убеден, че знаеш как работят нещата.

Не си позволявай да се успиваш! Намери време и начин да си в час с това, което се случва не само в твоя бранш, но и във фрийланс сферата като цяло. И не забравяй да проверяваш периодично дали нещата още работят така, както ти си мислиш или вече са се променили. За последното не са нужни кой знае какви усилия. Понякога е достатъчно просто да продължиш да питаш клиентите си искат ли тази и тази допълнителна услуга или не.

Как натрупаният професионален опит може да ти попречи на работата

Проблем #2

Свързан с максимално ефективното решение на проблемите на клиентите ти

Нормално е с времето да си изградиш система за работа по различните типове поръчки, които ти възлагат клиентите. Тя е базирана на:

  • теоретични знания;
  • наученото от практиката;
  • наблюдения на клиентите;
  • желание за оптимизация на времето.

Няма нищо лошо да преценяваш бързо клиентите, да ти трябват само секунди/минути, за да решиш кой ще е най-ефективният подход за дадена поръчка.

Рискуваш обаче да престанеш да виждаш конкретния човек, който стои срещу теб и има свои специфични нужди и изисквания; да спреш да забелязваш фините детайли на отделните поръчки. Това значи, че работата ти ще е свършена по калъп, не лошо, но не и толкова добре, колкото може да бъде.

Подлагай периодично системата си на проверка и я обновявай. Намери начин да запазиш свежестта на погледа си върху поръчките, които получаваш. Пристъпвай към тях с любопитство, а не като работник на поточна линия, който кара поредна нощна смяна.

Същото важи и за потенциалните клиенти. Най-голямата заблуда е да видиш/прочетеш/чуеш човека срещу теб и да си помислиш „А, такива като теб ги знам!“. Тогава започваш да преговаряш с представата си за определен тип клиенти и пропускаш възможностите, които може да ти предложи общуването с реалния човек.

Фрийлансърът с богат професионален опит е полезен за клиентите и за себе си тогава, когато поддържа жива способността си да се изненадва. Тя му помага да държи очите, ушите, сърцето и мозъка си отворени. Така натрупаният в работата опит не прашасва и не залежава, а се ползва по предназначение.

Ти какво мислиш? Имал ли си подобни проблеми? Разкажи ни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *