Как да пишеш за различни групи клиенти, така че да ги задържиш на сайта си

Знаеш как да се подготвиш за писане на текстове за сайт, които трябва да привлекат посетителите, да ги задържат и да ги превърнат в клиенти. Разделяш ги на групи, проучваш всяка група и правиш персони. Но се оказва, че персоните са много различни.

Например едната група посетители са тийнейджъри, които искат да се запишат на курсове за правене на стоп моушън анимация. Другата група са техните родители.

Чел си, че трябва да говориш на езика на посетителите си и си леко объркан – не можеш да използваш различен тон на общуване на всяка страница, нито да имаш едно изречение на жаргон за тийновете и едно с по-консервативен език за родителите. Как да си избереш кого да омайваш?

Ето какво ти предлагам да направиш.

 

1. Не бъркай тон на комуникация с „да говориш на езика на посетителите“

Нека да бъдем даже още по-детайлни – не бъркай тон на комуникация на марката* с тон на комуникация в различните ситуации и с това да говориш на езика на различните групи посетители на сайта ти.

* Ако искаш да развиваш и подобряваш сайт, който представя теб и собствените ти услуги, навсякъде, където аз говоря за „марка“, ти мисли за себе си. Принципите са същите. 

 

Какво е тон на комуникация на марката

Цялостният начин, по който марката общува с потенциални и реални клиенти, навсякъде, онлайн и офлайн.

Нали знаеш, че всеки човек има маниер на общуване. Някои минават всичко през чувство за хумор, дори най-сериозните теми. Други предпочитат да се изразяват по-метафорично или като разказват истории. Трети успяват да обяснят дори най-сложните неща така, че веднага да ги разбереш. Техните ценности, тревоги, борби и радости стигат до теб и околните пречупени през начина им на общуване. Същото е и с марката – тя има един основен маниер на комуникация с различните групи потенциални и реални клиенти, независимо дали са мъже, жени, тийнейджъри или пенсионери.

(За тон на комуникация на марката може да се пише много, но аз ще спра дотук. Вярвам, че си схванал идеята.)

 

Какво е тон на комуникация на марката в различните ситуации

Представи си, че имаш приятел, който е много обстоятелствен. Може да къса с приятелката си, да ти честити рождения ден, да успокоява майка си, че да се пътува на стоп изобщо не е опасно, да иска от шефа си повишение – той ще използва различен тон, различни думи, но ще е все така обстоятелствен. Няма как да промени това само защото веднъж се шегува, друг път се оплаква, а трети път настоява за нещо.

С марката е същото. Нормално е да има различен тон, когато: обявява на тийнейджърите, че има промоция на летните курсове за стоп моушън анимация; праща дайрект мейл до списъка с абонати–родители; представя продукти, услуги, екип на официалния си сайт. Маниерът ѝ на общуване обаче остава един и същ.

 

Какво значи да говориш на езика на различните групи посетители на сайта

Да говориш с тях, така че да те разбират. Да използваш техните думи и фрази, да им поднасяш именно тази информация, която ги интересува. Това може и е нормално да се случва с различен тон, според ситуацията и канала, през който общувате, но трябва да е в тона на цялостната комуникация на марката.

Прегледай статията „Защо разговорният стил привлича клиенти и как да го приложиш към твоите текстове за уеб“, ще ти даде повече практически насоки.

свободна практика, фрийланс, копирайтинг, писане за уеб, тон на комуникация

2. Постави правилно акцентите

Знаеш какъв е тонът на комуникация на марката. Определил си какъв тон на комуникация е подходящ за сайта. Забележи, тонът е един и същ за всички текстове в сайта. Събрал си думи и фрази, които използва твоята тийн персона, имаш езиков материал и за родителската персона.

За да задържиш и двете групи посетители, трябва да дадеш на всяка това, което я интересува. Това значи да поставиш правилно акцентите.

Нека тийн персоната вижда от пръв поглед тези ползи, които са най-важни за нея.

Например

  • Научавате се да създавате и оживявате героите, които са в главата ви.
  • Работите с различни материали и се запознавате с възможностите на някои от най-добрите софтуери за стоп моушън анимация.
  • Срещате нови приятели, които се кефят на същите неща като вас.

 

Нека родителската персона намира тези ползи, които са най-важни за нея.

Например

Курсовете по стоп моушън анимация:

  • развиват търпението и въображението на детето;
  • учат го да работи в екип;
  • помагат му да усвои умения и техники, които по-късно може да използва в професионалното си развитие в сферата на анимацията, рекламата, дизайна, etc.

 

Примерите по-горе са чиста импровизация, за да илюстрирам съвета си. (Не разполагам с информация за двете целеви групи, така че няма как да напиша по-точни текстове.) Всеки посетител на сайта сканира за отговора на въпроса, с който е дошъл на сайта. В случая „Какво печеля, ако се запиша на курс по стоп моушън анимация“ и „Защо да запиша детето си на курс по стоп моушън анимация, а не на айкидо/програмиране/грънчарство/etc.?“

Може тонът да е много закачлив, приятелски и куул за тийновете, обаче ако не попаднат на отчетливо формулирани за тях ползи, те няма да се задържат и да ровят по сайта. Може в съседния абзац или уеб страница тонът да е спокоен, загрижен, консервативен дори, но положението е същото. Родителят ще сканира за това, което си е наумил, ако не го види, ще затвори сайта.

 

3. Направи акцентите за всяка група видими от пръв поглед

Това значи първото, което виждат посетителите при сканиране да е отговор на въпроса „Към кого е насочен този текст?“. Бъди директен.

Можеш на една продуктова страница, или страница с услуги, да имаш текст за две различни групи посетители. Просто напиши ясно, видимо, в самото начало на всеки текст за кого е. 

Например

Защо да се запиша на курс по стоп моушън анимация – най-важните ползи за тийнейджъра

Защо да се запиша на курс по стоп моушън анимация – най-важните ползи за вашето дете

Или

Най-често задавани въпроси от родители

Най-често задавани въпроси от тийнейджъри

 

В зависимост от това колко и какви продукти и услуги предлагаш, можеш да ги разделиш и направо в два таба, които се виждат ясно в менюто и на самата начална страница. Единият е кръстен с простичкото „За родители“, другият „За тийнейджъри“. Във всеки качваш текстове, написани на подходящия за съответната група език, с акценти върху информацията, която я интересува.

Честно казано това е мярка, която се прилага, когато групите са наистина толкова различни, че им се предлагат различни услуги или различни като количество и условия за доставка продукти. Например, когато малък сладкарски цех работи и с крайни клиенти и със сладкарници. Или когато фирма за недвижими имоти предлага специални услуги и на тези, които търсят да купят жилище, и на тези, които искат да пуснат жилище за продажба.

Нищо не пречи обаче да го използваш и в случай, в който едната целева група трябва да бъде изкушена, а другата да помогне за реализиране на изкушението. Така или иначе мотивите на двете групи са различни и ги интересуват различни неща по отношение на един и същи продукт/услуга. 

Разбира се, не забравяй – дори да подтикваш към едно и също действие и двете групи, трябва да използваш различни думи в призивите за действие, за да работят.

Ако искаш да пишеш сам текстове за своя бизнес, създай си система, по която да го правиш. Запознай се с триковете и правилата, използвай основните оръжия на писането за уеб, за да привличаш и задържаш посетители на сайта си и да ги превръщаш в клиенти. Виж какво може да ти помогне моят онлайн копирайтинг курса „Напиши съдържание на сайт и блог в 10 урока“, разгледай цялата му програма и си го поръчай. 

Консултирай се безплатно, тази седмица, със:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *