Как да пишеш текстове за уеб, които печелят доверието на посетителите

Подготвяш текстовете за личния си сайт, работиш върху статията на първия си клиент, представяш услугите/продуктите си в социалните мрежи – независимо какво пишеш в момента, за текстовете ти са критично важни три неща:

  1. да предизвикват интерес;
  2. да печелят доверието на читателите;
  3. да ги подтикват към желаното от теб действие.

Да предположим, че си открил начин да заинтригуваш посетителите на сайта, които ще четат писанията ти. Без да е изпълнена точка 2 няма как да се стигне до точка 3. Затова днес ти предлагам да се фокусираме върху нея. Научи кое ти помага да спечелиш доверието на аудиторията, когато пишеш текстове за уеб.

 

Автентичният тон на комуникация

В почти всяка статия с копирайтърски съвети ти обръщам внимание колко е важно да намериш верния тон на общуване с аудиторията си. Случвало ти се е вероятно да говориш с непознат и да усетиш, че не можеш да му имаш доверие. И причината не е в това, което казва, а в начина, по който го казва, в цялото му поведение. Нещо в него ти фалшивее и ти пречи да му повярваш. Е, същото е и при писането. Чрез текста на твоя сайт, чрез рекламата, чрез обявата, чрез постовете си в социалките ти общуваш с хората. И ако тонът ти фалшивее те го усещат, независимо дали говориш ти лично или се криеш зад името на фирмата си.

Как да го намеря този автентичен тон на комуникация?

Ако си фрийлансър и говориш директно от свое име: 

  • не се прави на такъв, какъвто не си;
  • напиши текста така, както говориш. Ако ти е по-лесно, първо си го запиши като аудиофайл. После го свали като текст. После премахни всички паразитни изрази, завърши изреченията, разплети мислите. Важното е, че ще го правиш на вярна основа.

Ако пишеш за клиент: 

  • питай го какъв е обичайният тон на комуникация на неговата фирма;
  • опознай бизнеса му – силни, слаби страни, специфики;
  • заслушай се как говори клиентът ти, как говорят служителите му;
  • разбери защо е създал фирмата си, каква е целта му извън печеленето на пари;
  • опознай клиентите му, разбери как говорят те.

След като имаш цялата информация лесно ще „чуеш“ как текстовете, които пишеш за клиента си, трябва да говорят на неговите клиенти.

Ако пишеш за собствената си фирма:

За теб важат всички съвети, дадени по-горе.

текстове за уеб, копирайтинг, фрийланс, свободна практика, Иванка Могилска, доверие

Употребата на статистика и специфични факти

Подплати думите си с цифри и примери.

Когато говориш за ползите от даден продукт, добави параметрите му, като доказателство.

Когато разказваш как твоя услуга е помогнала на някого да повиши продажбите си например, не оставай само на голи думи. Помоли клиентът да ти позволи да ползваш статистиката му и сподели какви са били продажбите му преди, в цифри, и с колко са нараснали след твоята намеса.

В твоята сфера не става с цифри? Не съм сигурна, че има такава сфера, но ще ти дам друг пример. Ако пишеш текстове за туризъм и държиш да се знае, че си посетил лично всички места, за които разказваш, сподели любопитни факти и подробности, непубликувани онлайн или в туристическите наръчници.

 

Конкретиката и простотата

Когато наистина разбираш нещо, можеш да го обясниш на останалите простичко и ясно. Същото е и когато говориш/пишеш за даден продукт или услуга. Ако ги познаваш добре, не си губиш времето да разтягаш локуми, а се фокусираш директно върху същината на нещата – как този продукт/услуга може да помогне на клиента да си реши конкретния проблем. Използваш само необходимите термини и си правиш труда да ги обясниш (ако аудиторията има нужда от това). Даваш подробности и примери.

Доверие печелиш не като използваш високопарни думи и завъртени фрази, а като демонстрираш познаване на материята, за която говориш.

Ако тези 3 компонента присъстват в текста, който пишеш, доверието на аудиторията ти е в кърпа вързано. Ако според теб не успяваш да го спечелиш, значи нещо не си направил както трябва. Върни се, прочети пак текста, коригирай го, тествай отново как ще реагират на него посетителите.

Междувременно, припомни си кои са трите най-често срещани грешки при писане на текстове за уеб.

Хубав ден и успешен понеделник!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *