Как да проведеш работна Skype среща с будно бебе в стаята

По време на тестването на тези съвети не пострада нито едно бебе и не беше загубен нито един клиент. Проверката показа, че работят, спокойно можеш да ги прилагаш у дома. Експериментите са пресни-пресни, проведох ги миналата седмица.

И така клиентът иска среща, за да обсъдите условията на работа, за да ти разкаже повече за поръчката или за да коментирате първите варианти на проекта. Ти обаче, освен фрийлансър, си майка на невръстно същество, което държи да развива белите си дробове. Ето какво можеш да направиш…

1. Опитай се да не я провеждаш, докато гледаш бебето сама в къщи

Пробвай да насрочиш срещата във време, в което някой друг може да се грижи за бебето. Не пропускай да обясниш на клиента защо настояваш да се съобрази с искането ти за среща в странни часове като осем сутринта или след осем вечерта. Стига да има възможност, той ще прояви разбиране и ще я насочите в удобното за теб време. Ако няма, то подготви се добре на два фронта – за разговора с клиента и за успокояване на бебето, докато говорите.

2. Подготви се добре за разговора с клиента

Може преди да си оставяла някои неща от инфото на клиента за  проверка и прочит в последния момент. Е, сега недей. Подготви се максимално добре по две причини: 1) бебето ще те разсейва доста и ще мислиш/реагираш по-бавно; 2) няма да имаш възможност за бързи проверки. 

Малко преди самата среща отвори всички файлове и сайтове, които ще ти трябват и ги подреди така, че да ги намираш лесно (в случай, че имаш навика да оставяш отворени десетки табове).

фрийланс, фрийлансър, родителство, свободна практика

3. Подготви се добре за обезвреждане на основната заплаха за разговора – раздразнено и/или ревящо бебе

3.1 Остави компютъра на място, на което ще ти е удобно да говориш, да следиш какво става на екрана и да пишеш с една ръка. (Добре е също да потренираш предварително писане и ползване на шорткъти с една ръка. Приготви си и тетрадка и химикал, ще ти е по-лесно да си записваш, в случай че тренировките не се увенчаят с успех.)

3.2 Настани бебето в любимия му шезлонг, приготви си наблизо одеялце, храна (в случай, че не кърмиш), 2 шишета с вода – едно за теб, едно за него. Огради се с играчки, дрънкалки, залъгалки, биберони. Погрижи се да имаш достатъчно, за да не се окажеш в безизходица, когато някои от тях се озоват на пода или срещата се проточи, мъникът не заспива и ти трябва да го забавляваш.

Не забравяй салфетки, лигавник, мокри кърпички, парцал за попиване на разляти по пода, килима, леглото, бюрото течности.

3.3 Седни така, че да ти е лесно да гушкаш бебето, да го държиш в скута си, да можеш да се облегнеш, ако те заболи гърбът и в същото време да имаш една свободна ръка.

фрийланс, фрийлансър, родителство, свободна практика

4. Настрой се, че това не е нормалната ти работна Skype среща и елиминирай всички притеснения предварително

Ако за първи път провеждаш работна среща с бебе на ръце, вероятно изпитваш някои притеснения. Страхуваш се, че може да се разплаче или да реши да се включи с радостни викове, ръмжене, гукане, скърцане и напъване (ако според него моментът е подходящ за акане).

Всичко това така или иначе ще се случи, по-добре елиминирай всички притеснения предварително. И без това ще се разсейваш от малкото същество в ръцете си, не губи още от концентрацията си в страхове и мисли „какво ще стане ако“.

Ако бебето се разплаче, ще го успокоиш. Ако се включва в разговора по друг начин, ще го разсееш. Ако е гладно, ще го нахраниш. Какво ще каже клиентът? Може и нищо да не каже, а да пусне дружелюбен коментар чак в края на срещата. Може да те успокои веднага, да се пошегува, да хихика или да мълчи неловко – хора всякакви. Какво е най-лошото, което може да се случи? Да пропадне срещата или да загубиш проекта. Нищо фатално. И не, това че имаш раздразнително или общително бебе, което няма на кого да оставиш в този момент, не те прави по-малко професионалист.

5. Не се опитвай да приспиш бебе, на което не му се спи

И въобще, не дразни звяра, забавлявай го и го разсейвай.

6. По време на срещата

Дръж се спокойно. Примири се, че ще се чуват вибрациите на шезлонга или трополенето от люшкането на столчето за кола по паркета.

Представи най-малкия участник в срещата още в самото начало, за да не се стресне клиентът ти, когато чуе писъци, ръмжене или напъване в слушалките си.

Вместо да трепериш какво ще си помисли/каже човекът отсреща, постарай се в моментите, в които взимаш думата да звучиш професионално, да говориш смислено, уверено и въобще, да покажеш, че знаеш какво правиш и можеш да си полезна.

7. Наслади се на ситуацията

Ако все още си на този ранен етап от майчинството, който наричам „отгатни защо плаче бебето“, ще ти е приятно да обсъждаш с клиента си работни теми. Ще се почувстваш отново уверена и в свои води, ще се успокоиш, което неминуемо ще се отрази и на общуването ти с малкия човек. Успешният завършек на подобна среща пък дава допълнително самочувствие – справяш се с всичко и то добре, просто продължавай в същия дух.

Хубава седмица на всички фрийлансъри, майки, бебета и клиенти. Нека спокойствието (и ефективните методи за борба с коликите) бъдат с вас.

п.с. Ако ти прилагаш други трикове, когато се налага да провеждаш работна среща с бебе на ръце, сподели ги с нас. Благодаря.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *