Фрийлансър на ход

Няма незначителни ходове.

Това банално прозрение се стоварва върху ти обикновено в най-неподходящия момент. Обръщаш се и виждаш дълга поредица от случайни грешки или по-скоро необмислени постъпки, чиито резултат те застига, натиска те и не ти оставя време да реагираш.

 

Затова, ако смяташ да се развиваш като фрийлансър… всъщност ако изобщо смяташ да ставаш от дивана и да правиш каквото и да било, помни, че няма незначителни ходове.
Повтаряй си го винаги, когато ти се иска да претупаш работата на клиент, когато се държиш грубо с някого, когато се чудиш как да си кръстиш сайта, когато се регистрираш по форуми, от които се очаква да взимаш поръчки.

 

Мисли винаги няколко хода напред и под “няколко хода” имам предвид поне година. Ще ми кажеш, че в България нищо не може да се планира? От една страна си прав. От друга, освен ако не планираш да емигрираш скоро, ще трябва да правиш нещо. И ако искаш да го правиш по най-добрия начин, хващай листа и химикала и започвай да правиш планове. Може би не всичко ще се изпълни. Естествено, че ще има много непредвидени пречки, спънки и милиард абсурдни ситуации. Важното е скелето ти да е стабилно.

 

Всъщност, преди да започнеш да планираш, вземи малко разтопен шоколад или едно червило и напиши на стената в стаята с големи букви: “Няма незначителни ходове.”След седмица, като се опитваш да го измиеш, ще проумееш тази проста истина със сърцето, душата и болките в кръста и ръцете си.

 

Остава ти само да се научиш да я прилагаш.
🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *