Какво да направиш, ако клиентът настоява да види резултат от работата ти веднага

Има такива клиенти –заданието им не е особено добре направено, не са съвсем наясно какво искат, още не са ти подали дори цялата необходима информация, но вече настояват да видят резултат. Не че им е спешна поръчката, но им е с приоритет.

Нищо, че предварително сте договорили съвсем нормални срокове за работа. През ден питат докъде си стигнал и напират за среща, на която да обсъдите каквото не ти е ясно, за да можеш да работиш по-бързо. Или ако сте го обсъдили, предлагат среща, за да ти помогнат да доизчистите нещата.

Подобно поведение е пагубно за ефективността на работния процес и обикновено води до съмнителен краен резултат. Понеже си фрийлансър и нямаш служители, които да сложиш като щит между себе си и клиента, и да работиш необезпокоявано, трябва да вземеш други мерки.

Виж какво можеш да направиш и го прилагай без колебание. Действа… В повечето случаи.

 

1. Обясни на клиента какъв е работният процес и за кое колко технологично време се изисква

Ако четеш блога редовно, знаеш, че според мен е най-добре да обясниш как протича работният процес, още докато договаряте условията на съвместната ви работа. Една от причините е именно, че клиентът няма представа кое след кое следва, как се прави и колко време отнема. Част от твоята работа е да му го разясниш. Понякога обаче се случва така, че не успяваш да го направиш в самото начало. Е, веднага след като се договорите, или веднага щом почне да настоява за светкавични резултати, е подходящият момент.

Докато разказваш какъв е процесът, непременно споменавай и кой етап колко време отнема, ориентировъчно. Нищо, че най-вероятно вече си го казал веднъж, когато сте определяли срокове, повтори го. Важно е клиентът да разбере, че не става дума за твой каприз, а за обективни факти нещата да се случват за точно определен период от време.

работа с клиенти, фрийланс, фрийлансър, свободна практика, срокове

 

2. Разясни как протича творческият процес

Както ти не знаеш всички етапи от разработката и производството на една кола например, така и служителите на клиента ти –завод за автомобили да кажем – не са наясно как се създава книга, серия от визии, концепция за цялостна рекламна кампания. Разкажи им какви условия са необходими, за да се роди идея, сподели как се случва.

Увери се също, че имате еднакво разбиране за някои ключови думи и термини. Като „концепция“ например. Така ще си спестиш много време, в което ти настояваш, че трябва да изясните концепцията преди да правите каквото и да било друго, а клиентът мига учудено, защото според него тя си е ясна, ти просто не си я видял/прочел/разбрал. Накрая се оказва, че това, което той има предвид, са няколко недобре формулирани изречения в общото задание.

Много е вероятно, след като приключите разговорите по горните две точки, клиентът да миряса и да ти се довери или поне временно да се успокои. Ако не се получи, приложи и следващия съвет. 

 

3. Превземи срещите или ги откажи за определен период от време

Безкрайните срещи на хората, работещи в по-големи компании, разточителното бъбрене и нищоправене са демотивиращи и пагубни за фрийлансъра. Той цени времето си и знае какво може да свърши в тези пропилени часове. Освен това, обикновено, на подобни срещи нещата не се изясняват, напротив! хаосът се задълбочава. Особено ако участниците са повече и твърдо отказват да си уеднаквите понятията.

Затова, следващия път, когато клиентът ти се обади с предложение за  бърза среща избери един от двата начина на действие:

  • изземи функциите на клиента – ръководи ти срещата; това може да стане лесно и елегантно, възползвай се от помощта, която са ти предложили: обясни какво не ти е ясно и какво искаш да научиш, започни да задаваш въпроси, възпитано и методично връщай клиента към темата, която те интересува; когато получиш необходимата ти информация, закрий срещата или я напусни (сега, когато всички срещи са онлайн, това е особено лесно);
  • откажи му директно – разбира се, направи го меко, възпитано и аргументирано. Кажи, че работиш по идея или две и не искаш да те безпокоят до (посочи конкретна дата). След това ти самият ще поискаш среща и ще представиш примерна разработка на клиента си. Постарай се все пак срокът да не е много дълъг. Спази го. Бъди непреклонен пред всякакви молби за един бърз поглед и увещания от типа „по-добре сега да чуем/видим, че да си кажем, ако не ни харесва“.

Честно казано, комбинацията от двата подхода действа много добре. Но ако всичко е изяснено и просто преливате от пусто в празно без клиентът да има какво ново да добави към информацията, която е дал, направо минавайте към втория начин на действие.

В случаите, в които нищо не е изяснено, но ти знаеш, че не можеш да измъкнеш повече информация от клиента (той няма да те разбере или не иска да се занимава), също ти препоръчвам да минеш директно към втория начин на действие. Няма смисъл да си губиш времето, така или иначе ще се наложи да се оправяш сам.

 

За да имаш успех с горните 3 съвета, спазвай следната линия на поведение

Говори спокойно и вежливо. Не си позволявай да показваш, че настоятелността на клиента те дразни. Така само ще го притесниш още повече и той ще стане още по-припрян. Дръж се като човек, който знае какво прави и иска да го направи добре, за да получи клиента му наистина най-доброто за своя бизнес.

Честно казано това е най-трудното в цялата работа – да запазиш спокойствие. Съветвам те обаче да пробваш. Дишай дълбоко, брой до 10, късай лист хартия на малки парченца, докато говориш, помни, че не е лично, наистина, и непременно прегледай отново статията „3 заблуди, които ти пречат да общуваш ефективно с клиентите си“ .

За да имаш стабилни и ясни отношения с клиента си от самото начало, подпиши договор. Възползвай се от безплатната консултация с адвокат, за да си сигурен, че всичко е наред. Той може да ти помогне и ако вече имаш проблем с некоректен клиент.

Тази седмица на твоите въпроси са готови да отговарят още:

Кликни на линка към избраната безплатна консултация и задай въпроса си в коментарите под съответния пост.

Сподели с колеги, партньори, познати и приятели.

Успешна седмица от мен!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *