3 копирайтинг съвета, които не чуваш често и 1 час видео разговор за писането на текстове

Основните 3 стъпки, на ефективния копирайтинг са уж ясни и прости:

  • опознаваш хората, на които ще продаваш – техните интереси, притеснения, желания относно твоя продукт;
  • изясняваш си какво продаваш и как продуктът/услугата решават проблемите на потенциалните клиенти;
  • пишеш на техния език, за да ги информираш, да им разясниш, да ги убедиш, че това, което им предлагаш, ще им помогне да си решат проблема, ще им донесе полза.

На теория е доста простичко. На практика си има тънкости и е нужна доста практика, за да се получат ефективни текстове.

Изгледай предаването SuperTalks на SuperHosting, в което бях гост преди седмица-две. Ще откриеш отговора на много свои въпроси, свързани с писането на текстове за уеб, с това как да станеш копирайтър и от какво трябва да разбираш, за да си добър в тази професия. 

Ако предпочиташ да четеш, вместо да гледаш или слушаш разговора, в блога на SuperHosting ще намериш резюме и извадени основни моменти от него.

 

3 копирайтинг съвета, които не чуваш често, но те съветвам да им обърнеш внимание

Първият е особено полезен за фрийлансъри и собственици на малък бизнес, които продават бижута, домашен текстил, картини, всякакви ръчно изработени дреболии. Те често се затрудняват да формулират ползата от своите продукти.

1. Имай предвид, че „ползата“ невинаги е нещо с практическа насоченост. Изясни си какво значи „полза“ за твоите клиенти. Може би твоите продукти/услуги им доставят радост, разсмиват ги, карат ги да се чувстват добре в кожата си, внасят определена атмосфера в дома им. Както казвам и в SuperTalks, „Ползата е това, което кара душата да се чувства добре.“. Ако предлагаш продукти/услуги за душата на човека или за душата на дома му, няма как да го направиш през практическа полза.

2. Гледай на текста за уеб като на част от цяло. Може той да е страхотно написан, но ако буквите са тъмносиви на светлосив фон, посетителите на сайта просто няма да го четат. Ако подзаглавията летят из въздуха и не е ясно към кой абзац са, ще задържат вниманието на читателя много по-малко. Ако човекът на снимката, гледа надолу и бутонът „купи/поръчай/абонирай се“ е точно под него, ще го видят много повече хора. Текстът за уеб първо въздейства визуално. Трябва първо посетителят да се убеди, че ще му е удобно да сканира, че някъде в текста има това, което търси и чак след това ще се зачете и ако текстът му носи търсената информация може дори да го прочете целия.

3. Бъди честен. Текстът е огледало и ти дори не съзнаваш как през него прозират твоите страхове, съмнения, неувереност, радост, познания по темата. Трябва много практика и добър редактор, за да напишеш добър текст, който казва точно обратното на това, което мислиш/чувстваш. По-лесно е да не пишеш за нещата, които не разбираш, не харесваш, не вярваш, че носят полза. Ако не си уверен в ползата от някой продукт, не пиши за нея. Или преразгледай аудиторията, разучи отново самия продукт/услуга – може би полза има, но не е тази, която ти се иска на теб.

Ако имаш нужда от цялостна система на писане на ефективни текстове за уеб, прочети повече за новия ми онлайн курс „Напиши съдържание за сайт и блог в 10 урока“, виж програмата му и го поръчай. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *