Питай фотограф #5

Как да успееш, ако сега започваш като фотограф, как да снимаш продуктите си така, че никой да не може да им устои, как да си направиш снимки, от които всички да ахнат – на тези, и на всякакви други въпроси, свързани с фотография, е готова да отговаря Павлина Иванова.
Задай въпроса си в коментарите, Павлина ще помогне на първите трима до сряда вечер (04. 11. 2020). Приятно питане!

===

Павлина Иванова, питай фотограф, фрийланс, свободна практика, бизнес фотгорафия, бизнес портрет

Аз съм фотограф Павлина Иванова. Една от моите специализации е да правя професионални снимки за бизнес и портфолио. Работя с хора, които сега изграждат бизнес модела си и често за първи път застават пред камера. За да внеса повече блясък и увереност в снимките по време на вашата фотосесия, ви помагам през целия процес. От планирането до позирането.

Занимавам се с фотография от 5 години. Имам професионални интереси в областта на дигиталния маркетинг и social media. Това ми дава различен поглед над фотографията и аз гледам на нея не само като метод за съхраняване на образ, а като част от визуалната комуникация между бранда и потребителя.

Преди фотографията натрупах богат опит в печатния дизайн и в сферата на услугите. Изучавала съм моден дизайн, компютърни системи и технологии.

Тук е мястото, където всеки твой въпрос ще получи отговор, за да изглеждаш блестящо на снимки всеки път!

2 comments to “Питай фотограф #5”
 1. Здравейте! Каква техника е подходяща и задължителна за начинаещия фотограф с мотивация за професионално пренасочване към тази професия? И съответно какви задължителни елементи трябва да съдържа портфолиото ни в началото на фотографската кариера? Бих се радвала също ако споделите съвети за намиране на клиенти в начален етап / без солиден опит или портфолио? Благодаря предварително!

 2. Здравей, Габриела!

  Ще ти отговоря отзад напред.

  В четвъртото издание на рубриката „Питай фотограф“, също имах въпрос от стартиращи фотографи, те също се интересуваха как да намират клиенти и да бъдат по-атрактивни и търсени. Затова ще те поканя да прочетеш какво им отговорих, а и ще научиш още много полезни неща за всеки стартиращ фотограф:

  https://svobodnapraktika.com/pitai-photograph-4#comment-62213

  Сега относно портфолиото. Не уточняваш под каква форма ще е то, затова ще говоря само за подбора на снимките в него.

  – Имаш ли ясна цел какво точно ще снимаш? Открий 2 или 3 основни неща, върху които искаш да акцентираш своята фотографска кариера и включи само тях в портфолиото си. Пример: Ако искаш да снимаш деца, не включвай пейзажи в портфолиото си.

  – Помисли за хората, които ще разглеждат портфолиото ти и избери снимки, за които те биха платили/биха те наели.

  – Преди да избереш снимките, планирай как искаш да изглежда портфолиото ти и се придържай към този стил.

  – Създай категории според това, какво снимаш – събития, портрети, пр.

  – Включи снимки, които показват креативността ти като фотограф. Няма нужда да качваш почти еднакви снимки, на които модела ти първо гледа право в камерата, а после е притворила очи, само защото изглежда сладко.

  – Не е важно да имаш много снимки в портфолиото, когато стартираш. По-добре да имаш малко, но наистина добри и с времето да го допълваш.

  – Дори и да нямаш много перфектни снимки все още, обърни внимание най-вече на тези, които ще включиш в началото и в края на портфолиото си. Тези, които ще бъдат видени първи и последни, когато някой започне да разглежда. Най-често само те се запомнят от зрителя.

  – Когато подбереш снимките са портфолиото си, поискай мнението на хората около теб за него. И не се разстройвай, ако получиш критика, а търси обективно мнение. (Не питай майка си и баба си, те харесват всичко, което правиш).

  И така, стигнахме до техниката. Само през тази седмица (а сме едва сряда), отговарям може би за шести път на този въпрос. Без да броя, че консултирах обзавеждането на детска обучителна зала по фотография.

  Което е доста странно, че хората постоянно ме питат, тъй като аз държа повече на естетиката в снимката, отколкото на това тя да е направена с най-скъп и последен модел камера.

  Фотографията обаче е комбинация от две неща – естетическа част и техническа част, така че и двете са важни, за да имаме добър краен резултат.

  Първия фотоапарат се избира много трудно, защото човек още не знае какво ще снима, как ще снима и изобщо няма почти никакви познания. Реално въобще няма представа какво прави този фотоапарат, а цените са много различни.

  Истината е, че няма никакво значение каква ще бъде първата ти камера, стига да е излязла от завода през последните 1-5 години. Всички стават за начинаещи фотографи. Всъщност, ако не беше уточнила, че имаш амбиции да се развиваш професионално в тази област, щях да ти кажа да си купиш телефон.

  Защо казвам това? Защото колкото повече навлизаш в света на фотографията, ще искаш по-висок клас техника. И тепърва ще купуваш още много техника! И ти го пожелавам от сърце, защото това означава, че се развиваш.

  Но след като каза, че имаш амбиции да се развиваш професионално, в такъв случай може да подминеш предложенията в ниския клас и да се насочиш към камерите в средния клас. Разбира се, всеки ще ти каже, че е най-добре да си вземеш висок клас full frame камера, обаче имаш ли бюджет за това?

  – Моя съвет е да си избереш първата камера според бюджета, който имаш, а да вложиш повече пари в обективи. Защото тялото непременно ще го смениш, но обективите остават. Не се притеснявай да вземеш по-евтино тяло и когато разбереш от какво имаш нужда да го смениш.

  – Втория ми съвет е, ако сега учиш фотография с твои приятели, да си купиш камера от същата марка като тяхната. Така ще може да си разменяте обективите.

  – Когато избираш камерата си, избери между трите най-популярни марки в момента – Canon, Nikon и Sony.

  – Помисли ли дали да купиш DSLR или безогледален.

  В заключение ще кажа, че фотографията е светлина и гледната точка на снимащия, фотографията е емоция, а фотоапарата е само инструмент. Хубави снимки се правят с всякакви фотоапарати, а и с телефони. Избери това, което пасва на портфейла и ръката ти. С опита и знанията сама ще разбереш, която е точната камера за теб.

  Желая ти успех и скоро да виждам твои снимки по фотографските групи 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *