Ти питаш, аз отговарям: Какво да уча, за да стана фрийлансър

Вчера видях, че някой е задал на Google този въпрос четири пъти и всеки път е попадал на моя блог. Затова се чувствам длъжна да отговоря.

Фрийлансър не е професия, а начин да упражняваш професията си. Затова първо реши с какво искаш да се занимаваш. Искаш да си копирайтър, програмист, маркетинг специалист, дизайнер, журналист, космонавт (последното малко трудно ще го съчетаваш със свободната практика, но знае ли човек).

Учи това, което ти харесва, за да не се ужасяваш в следващите 50 години, че трябва да станеш от леглото и да прекараш още един дълъг ден в работа. Ако нямаш търпение да се събудиш, за да правиш това, което обичаш, дали ще си в офис, ще се блъскаш сам или ще създаваш империя няма никакво значение – ще намериш верния път.

След като се изучиш, ако все още искаш да си фрийлансър, е добре да се образоваш за основни положения в маркетинга, рекламата, счетоводството, отношенията с клиенти, бизнес кореспонденцията. Не е достатъчно, но е отправна точка, за да знаеш как да избягваш едни ситуации, как да реагираш в други и кога какъв специалист от друга област трябва да потърсиш за съвет и помощ.

Междувременно, анализирай всеки свой успешен и неуспешен опит да вземеш поръчка, да се договориш с клиент, да свършиш работата така, както смяташ, че трябва.
Бъди неприятно критичен към себе си и отвратително дисциплиниран.
Естествено, понеже прекаленият светец и богу не е драг, не забравяй, че по-важно от кефа няма. Спре ли работата да те радва, излез в отпуска или помисли за по-кардинална промяна.

Мен тази седмица кефът ме отведе в Берлин.
На теб приятно учене и още по-приятна работа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *