Питащият фрийлансър

За да си свършиш работата добре, трябва да си наясно с всички изисквания на клиента.
Иначе може да се окаже, че той си е представял забавен стил, много картинки, малко текст, а ти му предлагаш нещо, което се приближава до стила на банков отчет.

Тогава ще ти се наложи да преработиш всичко без, естествено, да получиш допълнително заплащане за това, а и точно този клиент едва ли ще те потърси повече.
Губиш време, губиш пари и сам си виновен.

Голямото налучкване е общ проблем – на теб и на клиента – който ви пречи да извлечете максимална полза от взаимната си среща. Само че за теб ще бъде по-лесно да се научиш да питаш, отколкото да превъзпиташ всичките си настоящи и бъдещи клиенти.

Вместо да ги обвиняваш, че не са ти казали навреме какво искат, питай за всяко нещо – стила, обема, каквото-друго-ти-хрумне. След като получиш всички отговори, напиши обобщаващ имейл, в който всичко е изредено по точки и подточки и поискай клиентът да го потвърди.

Търси мнението на клиента на различни етапи от работата. Вярно, че този подход е нож с две остриета – особено ако той сменя мнението и изискванията си през ден, но ти си професионалист, намери начин да се справиш.

Сверявай си часовника, връзвай си гащите, въобще не си позволявай да се издъниш сам.
Ако работата ти е лоша, всички ще мислят, че ти не си я свършил добре. Никой няма да каже, че клиентът е виновен.

Хубава, и изпълнена с въпроси, седмица ти пожелавам.
И независимо дали си фрийлансър или клиент, не забравяй:
всичко, което не кажеш, ще се обърне против теб.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *