Как да предотвратиш бърнаут или да се справиш с него, ако вече е настъпил

Много се говори за бърнаут при фирмените служители. Струва ми се обаче, че фрийлансърите и собствениците на малък бизнес също са група с доста висок риск от прегаряне.

Допреди три-четири години, когато четях за този проблем, се чудех как може да те натовари и да ти додее нещото, което най-много обичаш да правиш. Струваше ми се, че бърнаут се случва най-вече на хора, които приемат работата си само като работа и освен това не са особено доволни от нея. Оказа се обаче, че не е така. В края на един злополучен декември разбрах, че прегарянето може да се случи на всеки, дори и на мен. Не бях почивала за повече от ден – два от лятото. Целият последен месец беше много натоварен. На няколко пъти ми прави впечатление, че: се събуждам унила; мисля почти с отвращение за задачите, които ме чакат през деня; прекарвам по 10 – 15 минути загледана в нищото без да мога да измисля как да продължа даден текст; към края на деня ме сърбят ръцете отвътре (ама наистина) и искам да хвърля всичко и никога, никога повече да не се занимавам с копирайтинг.

По време на коледните празници открих, че съвсем не на шега ме отвращава мисълта за писане на каквото и да било, все едно с химикал, на телефон или на компютър. Не написах нито една коледна картичка, не пусках смс-и, не чатих, не философствах във Фейсбук, дори списъка с покупките го диктувах на някой от домашните.

Отне ми месец и половина да се върна към няколко часа писане на ден и около три месеца да си изградя отново нормален режим на писане за клиенти, писане за мен, работа по лични проекти, семейство, приятели и почивка. Беше доста неприятен период в моя живот.

Оттогава много се пазя да не прегоря отново. Надявам се моят опит да помогне и на теб.

фрийланс, бърнаут, свободна практика

Кои са причините за бърнаут при фрийлансъра

 • необходимостта да го играе човекът оркестър;
 • лошото разпределяне на времето;
 • желанието да свърши повече и повече неща, за да развие по-бързо и по-добре бизнеса си;
 • убедеността, че работата за него е удоволствие и затова няма нужда от почивка.

Как да се предпазиш от прегаряне

1. Запомни, че колкото и да се кефиш на работата си, имаш нужда и от други занимания, и от почивка. Ако ще ти е по-лесно, гледай на почивката, четенето, разходката, срещите с приятели като на нещо, което те прави още по-продуктивен. Всичко, натрупано като впечатления, идеи и емоции извън работата, може да ти послужи в нея. А и нали знаеш, понякога, като зациклиш над даден проблем, трябва само да започнеш да правиш нещо друго, за да изплува готовото решение в главата ти.

Опитай се да приемеш също, че за всяко нещо се изисква време и дори да работиш 24 часа в денонощието, няма как да развиеш бизнеса си светкавично. Много вероятно е обаче да прегориш и да забавиш всичко с месеци. Убеди себе си, че за добрата работа е задължителна добра почивка.

2. Разпределяй деня си така, че освен за работа, да ти стига и за почивка, срещи с приятели, семейството. В блога има доста статии по въпроса. Ако не си пробвал първото упражнение от статията „Как да разпределям времето си между работата и семейството“, пробвай го. Прегледай и останалите съвети, тествани са, работят.

Може би ще ти е по-удобно да минеш на нормирано работно време. Виж статията „Нормираното работно време на един фрийлансър“, за да разбереш каква ти е ползата от това.

3. Прехвърли част от работата и разпредели домашните задължения между всички в семейството. Не се напъвай да си водиш сам счетоводството например. А също и да си направиш дизайн на сайта, да напишеш текстовете за него, да говориш с клиентите, докато готвиш, преглеждаш домашното по математика на едното дете, преповиваш другото и междувременно нанасяш корекции по поръчка на клиент, опаковаш подаръци и…

Каквото може да бъде поверено на специалист от друга област – повери го. Да, ако отделиш време за учене и експерименти, вероятно ще можеш да си водиш сам счетоводството, да си направиш елементарен сайт на WordPress и каквото там друго ти е необходимо, и няма да има нужда да плащаш на друг да го върши. Проблемът е, че ти нямаш достатъчно време и енергия да свършиш всичко сам. Нито ще го свършиш добре, нито ще спестиш кой знае колко.

Без значение дали си мъж или жена, ако си стоиш у дома по цял ден, вероятно домашните задължения падат изцяло върху теб. Обясни на половинката си, че ти също работиш и разпределете домашната работа.

4. Поддържай социалния си живот. В тази статия ще намериш идеи и съвети по темата.

5. Грижи се за себе си – за здравето и външния си вид, защото подобно изоставяне е гигантска крачка към бърнаута. Прегледай статията „Мръсните тайни на един фрийлансър“, за да почерпиш вдъхновение и идеи по темата.

фрийланс, бърнаут, свободна практика

Как да позная, че бърнаутът приближава и какво да направя

На теория всичко е лесно, на практика нещата може и да излязат извън контрол. Признаците на бърнаута се проявяват отдалеч, стават все по-ярки с времето и колкото по-бързо им обърнеш внимание и вземеш мерки, толкова по-лесно ще ти е да се спасиш от прегаряне.

 • Започва се с усещането, че непрекъснато, непрекъснато работиш. Дните ти се сливат.
 • Под постоянно напрежение си, имаш чувство, че времето не ти стига за нищо. И то си е така.
 • Сутрин ставаш трудно, спи ти се и се чувстваш уморен.
 • В теб се промъкват неудоволствие и досада от работата.
 • Трудно се концентрираш и ставаш все по-бавен. Чувстваш се неудовлетворен.
 • Междувременно близките ти все по-често се сърдят, че не им обръщаш внимание и не участваш в семейния живот.
 • Появява се необяснимо главоболие. Всичко те дразни.
 • Допускаш елементарни грешки в това, което правиш. Забравяш да свършиш важни неща.
 • Появяват се проблеми със съня. Заспиваш трудно или пък се будиш много рано и все така уморен.
 • Спира да ти пука за клиенти, близки, работа, зарязваш всичко, сядаш и гледаш в точка.

Какво да направиш? Най-добре е да си вземеш няколко дни почивка. След това анализирай ситуацията, за да разбереш как се е стигнало до проблема. И ще си способен да го решиш.

Какво да направиш, ако вече си прегорял

Намери начин да си вземеш пълна почивка. Не настоявай да работиш по няколко часа на ден. Пиши на клиентите си, че си принуден спешно да излезеш в отпуска или намери кой да поеме поне част от задълженията ти и си почивай.

Изключи компютъра и мини в офлайн режим. Дори да не работиш, целият фонтан от ненужна информация, който те залива от интернет, те напряга излишно. Наспивай се. Разхождай се. Пътувай. Глези се. Срещай се с хора, които са ти приятни. Прави всичките си любими неща, несвързани с работа.

Ще ти трябват поне две – три седмици пълен покой. Не е нужно да си офлайн през цялото време, но не прекалявай с висенето в мрежата.

Ще разбереш, че си отпочинал напълно, когато започнеш отново да си мислиш за работа и то с желание да свършиш нещо, а не с отвращение. Не бързай да се нахвърляш отново върху задачите си. Сега е моментът да си дадеш сметка защо си стигнал до бърнаут. Не се задоволявай само с причините, които изброих в началото на тази статия. Копай още, зад тези причини има други, конкретни, твои, лични причини.

Например: само като работиш се чувстваш значим; страх те е, че ще останеш без пари; приел си успеха на бизнеса си на живот и смърт и подбни.

След като откриеш корена на проблема, ще разбереш какво в режима си трябва да промениш, за да не прегориш отново. Това е и моментът да си направиш програма за плавно започване на работа. Отделяй за задачите си по 2 – 3 часа на ден, после по 4 – 5. Ако е възможно, не стигай отново до 8 – 10 часа работен ден, ти си фрийлансър, измисли какво да направиш, че да не се трудиш над 6 часа дневно в повечето случаи. Останалото време използвай за лични проекти, хобита, забавление и почивка.

Толкова засега по темата от мен, надявам се, че съм ти била полезна. А ако ти имаш различен опит със справянето с бърнаут, сподели го с нас в коментарите. Благодаря!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *