Нормираното работно време на един фрийлансър

Ти си фрийлансър и кога и колко да работиш си определяш сам. Случва се да будуваш пред компютъра цял ден и цяла нощ, случва се да започнеш в 9 и да приключиш в 18 часа, случва се и изобщо да не работиш.

Понеже няма как да определиш работното си време, просто нямаш такова. В един идеален свят клиентите щяха да знаят този факт без да злоупотребяват с него. В реалността обаче те често не могат да разберат защо не искаш в неделя в пет следобяд да се захванеш с тяхната поръчка и да се постараеш да я приключиш до понеделник сутрин. Преди време имах подобен разговор с един господин. Той ядосано ми обясни, че съм фрийлансър именно, за да се отзовавам на желанията на всеки клиент, по което време се сети, че му е необходим копирайтър. Дори да бях написала на челото си с големи букви, че съм фрийлансър, който приема само експресни поръчки, това пак нямаше да е вярно.

Съветвам те да се сдобиеш с официално, нормирано работно време. И разбира се, да се постараеш всичките ти стари, нови и бъдещи клиенти да узнаят за него. (Преводачката Нели Обрешкова например го е сложила в имейл подписа си.)

Какво печелиш, ако направиш това?

1. По-лесно си договаряш нормални срокове за работа. На клиентите им хрумва по-рядко да искат безумия, ако предварително си им подсказал, че и ти като тях си на осемчасов работен ден и имаш наглостта да почиваш в събота и неделя.

2. Осигуряваш си достатъчно време за почивка. Дори да се изкушиш да вземеш извънредна поръчка, по-трудно ще се намери кой да ти я възложи и това е чудесно. Признай, че понякога не преценяваш добре и се изсилваш с работата без да е необходимо.

свободна практика, фрийланс, копирайтинг, работно време

3. Поставяш граница, която клиентът не бива да прекрачва, още в самото начало. Показваш, че не си някакво странно същество, което не яде, не спи, не почива и има само едно удоволствие – да работи за хора, на които им куца планирането и имат нужда някой да им свърши нещо за вчера.

4. По-лесно договаряш двойно заплащане за експресна поръчка. Безумно е, но пък е проверено. Ако нямаш работно време, е много по-трудно да убедиш клиента си, че да му свършиш работа веднага означава да зарежеш планираните си поръчки или почивката си и е нормално този дискомфорт, който ти причинява, да се заплати. (Прегледай статията „Как да разбера, че една поръчка е наистина спешна“.)

Много често клиентите се държат все едно нормираното работно време е доказателство за това, че вършиш работа, че си зает и отговорен. Съветвам те да не губиш време да ги убеждаваш в противното. Използвай работното време като щит, който ще ти позволи да си вършиш нещата спокойно, и продължавай да си определяш сам кога и колко да работиш. Всички знаем, че най-важното е сроковете да са спазени, а поръчката – приключена по най-добрия възможен начин.

Прегледай и този пост, ако ти е нужна допълнителна мотивация: Как да работя спокойно през новата година или фрийлансърски дзен 

Успешна седмица от мен. 🙂

One comment to “Нормираното работно време на един фрийлансър”
  1. Ето и още две предложения:

    План А [приемане и уточняваме]: Нямам нищо против да поема поръчката ви. Преди това трябва да направите избор измежду следните неща : бързо, качествено, евтино. Можете да си изберете само 2 от тях.

    План Б [отказ]: В момента работя по други спешни проекти и натовареността ми с тях не ми позволява да поема вашите и да ви осигуря необходимото качество.

    И по повод на тези, които създават нерви и напрежение – ако купиш подарък на някого, а той не го вземе, то подаръкът си остава за теб самия. Същото важи и за тропащото краченце на разглезен, невъзпитан клиент в неделя следобяд.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *