Как да привлечеш и задържиш клиенти в трудни времена в 5 стъпки

Притесняваш се, че работата ти намалява, нямаш сигурност и яснота за бъдещето. Трудно ти е да правиш планове, защото и клиентите ти нищо не могат да планират. В някои дни хаосът те дразни и потиска, в други си решен да успееш да изгазиш и да се задържиш на свободна практика или да си запазиш бизнеса, в трети се поддаваш на общата паника. Това е доста изтощително и неефективно. Предлагам ти конкретен план в 5 стъпки за привличане и задържане на клиенти в трудни времена.

 

1. Отговори си на въпроса от какво имат нужда клиентите ти сега, в тази ситуация

Ако ги познаваш, няма да ти е трудно да го направиш. Ако не ги познаваш добре, коригирай грешката си. Най-лесно ще ти е просто да започнеш да си говориш по темата с всеки един. Или поне с тези, с които се познаваш от най-дълго време или работите най-добре заедно, прецени. Анкети, форуми, Фейсбук групи, коментари под статии – използвай всеки начин и място, от които можеш да почерпиш информация. Интересувай се какви проблеми им създава живеенето в условията на пандемия и извънредно положение и как можеш да им помогнеш да ги решат.

 

2. Направи си списък с всички необходими им неща

Не изключвай нито едно. Или поне не веднага. Записвай и по-общите, и тези, които изглеждат абсурдни, и съвсем конкретните, свързани с твоята сфера на дейност. После седни със списъка и прегледай всеки отговор. Задай си следните въпроси:

  • аз, с моите знания и умения, мога ли да помогна на клиента да получи точно това;
  • ако мога, колко време ще ми отнеме да се подготвя, колко средства и колко усилия;
  • искам ли да се занимавам с това или не; ако не, какво ме притеснява, мога ли да го променя или да го избегна;
  • колко от този продукт/услуга трябва да продам, за да спечеля.

Отговорите ще ти помогнат да стесниш кръга.

фрийланс, свободна практика, криза, малък бизнес, клиенти

3. Избери една клиентска нужда, на която можеш и искаш да отговориш възможно най-бързо

Фокусирай се върху едно нещо. Изкушението да се напънеш и да задоволиш няколко клиентски необходимости наведнъж е голямо, но ако му се отдадеш, рискуваш да получиш незадоволен или направо нулев резултат.

 

4. Подготви съответния продукт/услуга и кажи на клиентите си, че е на тяхно разположение

Отдели достатъчно време за подготовка на това, което ще им предложиш. Направи го не за продаване, а за да е полезно на клиентите ти. Когато си готов, отиди там, където са те, кажи им какво си създал за тях и как ще им помогне. Говори им на език, който разбират, по начин, по който ще те чуят.

 

5. Изпълни това, което си им обещал

Задължително е и е достатъчно, за да ги спечелиш и те да продължат да са ти клиенти и да те препоръчат на познати, приятели, свои клиенти и партньори.

Още преди да започнеш да действаш по този план или докато си в началото му, припомни си статията от миналата седмица „Кои са най-големите грешки по време на криза“, ще ти помогне да се придържаш към най-важното.

Ако имаш нужда от помощ при подготовката на новия или модифицирания си продукт/услуга или ти трябва експертен съвет за представянето му пред клиентите, възползвай се от безплатните консултации с

От началото на декември на твое разположение за безплатни съвети и насоки отново са: дизайнер, видео специалист, копирайтър, адвокат, счетоводител, както и тримата, изброени по-горе.

Успокой се, съсредточи се, за да отговориш на въпросите от плана за привличане и задържане на клиенти в трудни времена, подготви новостите, които са им нужни и им ги предложи. Действай последователно и с желание да си полезен. Това е. Успех!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *