Питай програмист #13

Подготви сайта си за коледните поръчки. Дори тази година да са по-малко, важно е да е бърз и функционален, с всякакви екстри, които карат клиентите да се чувстват обгрижени. И без това обслужването им ще е предимно и основно виртуално.

Консултирай се с Марио Пешев какво и как да направиш. Задай въпроса си в коментарите. Той ще отговори на първите 7 до събота вечер.

Успех!

========

Марио Пешев, Devrix, Питай програмист, свободна практикаМарио Пешев е собственик на DevriX, една от водещите топ 20 агенции за комплексни WordPress решения в световен мащаб.
Той започва да се занимава с програмиране още в ученическите години и изгражда първия си статичен сайт през пролетта на 1999. Година по-късно продължава със софтуерни апликации за учебни проекти по физика и химия. От 2006-та година започва да води технически обучения в софтуерни фирми и университети в страната.

Марио (разгледай и личния му LinkedIn профил) е ръководил разработката на проекти за множество индустрии, включително автомобилостроене и банкиране. Води активно блога mariopeshev.com за бизнес развитие, маркетинг и технологии, както и странични проекти като No-BS Engineering подкаста за кариерно развитие на софтуерни инженери, съвместно с един от най-отличителните PHP инфлуенсъри Кал Еванс.

3 comments to “Питай програмист #13”
 1. Здравей, Марио,

  Аз още нямам сайт, но обмислям скоро да имам. След много четене още не съм сигурна може ли човек сам да си направи работещ сайт или задължително му трябва човек/агенция с опит? И ако може сам (имам някакви базови познания) коя е най-добрата платформа за това? Благодаря!

  • Привет, Ивелина,

   От гледна точка на платформа, в момента WordPress представлява 39% от Интернет, така че е доста разумно решение 🙂

   Спрямо създаването на сайт, това винаги е конфликтен въпрос, защото зависи от гледната точка. Ако е любителски сайт – за хоби, личен блог, нещо, което не се очаква да генерира приходи – изграждането самостоятелно или с “помощ от приятел” е окей, особено с нормален хостинг, който предоставя някаква базова сигурност + бекъпи в случай на хакване.

   За реален сайт на бизнес, нещата са “зависи”. Самото инсталиране на сайта и намиране на симпатична тема не са трудни. При повече визуални умения, може да се докара и да изглежда прилично.

   Но за реално генериране на бизнес, там вече са необходими доста повече познания – и технически (хостинг, сигурност, бързодействие, стабилност, адекватна поддръжка), така и маркетинг (SEO, лендинг страници), както и интеграционни при нужда от допълнителен анализ за следене на трафик, реакции на потребителите из сайта, анкети, софтуер за маркетинг автоматизация и още много други.

   Накратко – за любителски сайт или сайт “визитка”, който не се очаква да води повече бизнес от това да седи в подписа на мейла, може да се мине и евтино без старание. За реално решение, което трябва да работи оптимално и да следва логичния път на маркетинг развитие посредством различни канали (включително органично търсене и социални мрежи), професионалното решение е причината да съществуват всички тези агенции.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *