Как Coca-Cola направи фенове от 207 държави част от Световното първенство в Бразилия

Рекламни истории #3

нели средкова, рекламни истории, блог свободна практика, фрийланс

Как една марка може да създаде чувство за общност през социалните мрежи и да спечели от това и кое е едно от най-важните условия за успеха на кампанията ѝ?

Прочетете новата рекламна история на Нели Средкова – Coca-Cola и The Happiness Flag. 

 

 

Име на кампанията

The Happiness Flag, The World’s Cup, Coca-Cola

 

Проблемът

Coca-Cola си партнира с ФИФА още от 1974 година, а през 2014 е официален спонсор на Световното първенство по футбол. Чрез участието си в игрите компанията цели да:

  • затвърди имиджа си на марка, която носи положителни емоции;
  • засили влиянието си върху своята целева аудитория.

Рекламите ѝ провокират емоциите на потребителите. Самото име на бранда се асоциира с чувство на щастие и усещане за принадлежност. Чрез спонсорството на първенството и кампанията The World’s Cup, марката продължава да изгражда позитивно отношение към себе си у потребители на всякаква възраст.

Идеята

the hapiness flag, рекламни истории, кока-кола

Идеята на Coca-Cola е феновете по целия свят да изживеят радостта, че са част от първенството, въпреки че няма да присъстват физически на стадиона.

Марката решава да я реализира като ги приканва да се включат в Световната купа със снимките си и иобещава да направи от тях едно огромно знаме. Всеки е поканен да участва, независимо от своята етническа, социална или национална принадлежност. The Happiness Flag е визуалният израз на това обединение.

 

Реализацията

the hapiness flag, рекламни истории, кока-кола

Coca-Cola отправя призив към феновете да си направят селфи и да го качат на определено за целта място, ако искат да станат част от гигантски флаг, който да се разстеле на стадиона. За да ги окуражи, екипът създава рекламно видео, което пуска в социалните мрежи. В него показва как се изработва знамето, кой може да участва, какви снимки са получени до момента Отделете 2 минути и 38 секунди, за да го гледате и вие.

Флагът представлява фотомозайка с размерите на почти цял футболен стадион (3015 кв.м.). Създаден е от 3,5 милиона изображения, като 223 206 от тях са снимки на фенове от цял свят. Дизайнът е на художниците Спето (Бразилия) и Тес (Аржентина). С поканата си към тях и подчертавайки тяхното успешно сътрудничество, Coca-Cola показва, че въпреки вечното футболно съперничество между двете държави, техните представители могат да се обединят чрез изкуството.

 

Резултатите

the hapiness flag, рекламни истории, кока-кола

Целите на „The Happiness Flag“ са да:

  • представи поне по 1 човек от всичките 207 страни, в които присъства;
  • подтикне хората по цял свят да споделят рекламата.

Марката успява и с двете начинания.

Благодарение на Coca-Cola над 200 000 души изживяват радостта от участие в първенството. Всички изпратени изображения са израз и на ангажираността на потребителите с марката.

Рекламната кампания The World’s Cup допринася за увеличаване на продажбите. Те нарастват с 2% за тримесечието.

 

Какво научаваме

Независимо колко успешен е едни бранд, той трябва да влага ресурси, за да поддържа вече изградения имидж. Това е процес, не еднократно действие.

Всяка марка има свои лоялни клиенти. Когато имиджът и ценностите ѝ отговарят на очакванията им, вероятността кампаниите да са по-ефективни е по-голяма.

The Happiness Flag не изисква специални действия от потребителите, а използва вече изградени техни навици – да си направят селфи и да го качат в социалните мрежи. Това определено допринася за успеха на кампания The World’s Cup. 

===

Нели Средкова, фрийлансър, копирайтърНели Средкова е копирайтър фрийлансър в началото на своя професионален път. Пише блог статии и текстове за уеб и подхожда към темите и клиентите си съвестно и сериозно, като малък войник, който се бори до нас да стига само наистина полезно и интересно съдържание.

Тя води рубриката „Рекламни истории“, в която ти разказва за проблемите, провокирали идеите и реализацията на класически и по-нови рекламни кампании. Разгледай портфолиото ѝ sredkova.net.

Следи публикациите в рубриката. Да виждаш как е създадена една кампания и какъв е ефектът от нея е най-добрият начин да се научиш ти самият да генерираш работещи идеи за реклама.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *