Как разказването на истории помогна на Grammarly да увеличи двукратно посетителите си

Рекламни истории #5

 

Искаш да знаеш как да подбираш истории и да прилагаш настойчиво препоръчвания от всички рекламни гурута storytelling в своя бизнес? Имаш нужда да видиш как някой го прави, трябват ти примери, за да ти светне и да се вдъхновиш?

Чети и се учи! Нели Средкова ти разказва за една от любимите ми рекламни кампании – как програмата Grammarly, за правилно писане на английски език, използва страхотно разказани, простички истории, за да увеличи двукратно посетителите на сайта си.

рекламни истории, Нели Средкова, свободна практика, Grammarly

п.с. В края на статията ще намериш и линкове към копирайтърски съвети как да подбираш и разказваш подобни истории и ти.

Нели Средкова, фрийланс, рекламни истории, рекламни кампанииМоже да си факир и да владееш правописните правила до съвършенство. А може и да се притесняваш, когато пишеш мейли или съобщения, защото знаеш, че правописът не ти е сила. При всяко положение ти се случва да сгрешиш – от бързане, от разсеяност, от незнание. Затова и ползваш автоматичен текстови редактор, когато пишеш на собствения си език.

Вероятно си използвал и Grammarly – програма за редактиране на текстове на английски. Ако не си, силно ти я препоръчвам. Тя, освен че ти посочва правописни, пунктуационни и граматически грешки, ти предлага и да смениш някои думи с по-подходящи. Това е и една от основните функции, които вдъхват повече увереност на потребителите, че могат да напишат приличен, разбираем текст на английски.

Виж как рекламният екип на Grammarly използва този факт.

 

Име на кампанията

„Write the future“ – Grammarly

Проблемът

Grammarly е програма с безплатна и платена версия. Втората дава достъп до повече функционалности. Компанията, създала онлайн редактора, се нуждае от широка потребителска мрежа, защото печели и се развива благодарение на своята абонаментна програма.

Но! Достигането до потенциален клиент е предизвикателство, тъй като той не може да бъде дефиниран – няма пол, възраст или конкретна сфера на занимание. Grammarly се използва от хора с всякакви професии, с различни нужди, проблеми и цели.

 

Идеята

Няколко различни персонажа да разкажат своите истории, в които Grammarly играе важна роля, в осем кратки видеа. Всичките осем героя са представителна извадка на хората, които ползват програмата ежедневно.

За да ангажира разнообразната целева аудитория, маркетинг отделът на агенцията изпълнител („Mustache“) създава едно основно послание – Grammarly вдъхва увереност. Независимо какво пишеш и до кого е адресирано, можеш да се справиш чудесно. Остави притесненията, защото имаш верен съюзник по пътя към изразяването на мислите си, знанията си, себе си.

Писане на сватбена реч

 

Реализацията

Осемте видеа са заснети и качени в YouTube. Подходящи са и за хора, на които английският е роден, и за хора, на които е чужд език. „Напиши бъдещето“ показва ситуации, в които е изпадал или може да изпадне всеки:

  • кандидатстване за работа;
  • създаване на публикации за социалните мрежи;
  • чат с човек, пред когото искаме да се представим добре;
  • организиране на кампания за набиране на средства.

„Write the future“ подсказва, че Grammarly може да се използва от всеки за професионални и лични цели.

Покана за среща

 

Писане на пост за социалните мрежи

 

Организиране на кампания за събиране на средства

 

Успехът на кампанията се дължи най-вече на самите истории. Фокусът не е върху функционалностите, които платформата предлага, а върху емоциите и изживяванията на персонажите. По този начин потребителите в действителност припознават себе си:

  • виждат своите притеснения, когато кандидатстват за работа;
  • осъзнават вълненията покрай онлайн флирт, който излиза извън виртуалното пространство;
  • припомнят си безсънните нощи в края на семестъра.

Създаване на бизнес контакти

 

Писане на блог пост

 

Писане на курсова работа

 

Създаване на първо впечатление

 

Резултатът

„Write the future“ има над 100 милиона гледания, а Grammarly получава приз за най-добър рекламодател през 2018 година от онлайн изданието Digiday.

Според статистиките през 2018 година сайтът на онлайн редактора има над 8 милиона посещения дневно. През 2019 те са 20 милиона.

Разбира се, това е резултат от цялостна маркетингова стратегия, но кампанията „Write the future“ без съмнение има своя принос към този впечатляващ ръст.

 

Какво научаваме

Знаеш, че за да имаш успех, трябва да се фокусираш върху клиентите си, а не върху себе си, нали? Кампанията е нагледен пример И за това.

Grammarly има милиони посещения ежедневно, но продължава да гледа към потребителите си. Продължава да разказва човешки истории и да показва всички онези емоции, които изпитваме ние – и аз, и ти.

Стратегията е успешна, защото хората се припознават в персонажите и с готовност ползват същото решение като тях, за да решат подобни проблеми.

Помисли как и какви истории можеш да използваш ти, за да привлечеш повече клиенти, да спечелиш интереса и доверието им и да ги превърнеш в клиенти. Прегледай и статиите:

===

Нели Средкова, фрийлансър, копирайтърНели Средкова е копирайтър фрийлансър в началото на своя професионален път. Пише блог статии и текстове за уеб и подхожда към темите и клиентите си съвестно и сериозно, като малък войник, който се бори до нас да стига само наистина полезно и интересно съдържание.

Тя води рубриката „Рекламни истории“, в която ти разказва за проблемите, провокирали идеите и реализацията на класически и по-нови рекламни кампании. Разгледай портфолиото ѝ sredkova.net.

Следи публикациите в рубриката. Най-добрият начин да се научиш ти самият да генерираш работещи идеи за реклама е да виждаш как е създадена една кампания и какъв е ефектът от нея.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *