Как да привличаш клиенти, когато си малък и предлагаш непрактични продукти и услуги, част 1

Ти си начинаещ фрийлансър, който се затруднява с привличането на клиенти или още по-лошо, решил си да предлагаш продукти/услуги не за тялото, а за душата човешка. Искаш да си направиш малка галерия, книжарница, издателство или театрална трупа например. С цялото ми уважение и възхищение към твоите усилия реших да напиша материал в две части, който може би ще ти е от полза.

В първата част засягам някои общи положения, на които може да не си обърнал достатъчно внимание. Във втората ще ти разкажа за хора, които смело и смахнато ръководят своите малки книжарници, издателства, театрални трупи и малко или много прилагат тези общи принципи, и това им позволява да оцеляват и да се развиват. Ще добавя и още няколко идеи какво би могъл да направиш.

1. Ако си малък, няма смисъл да се бориш с големите на пазара. Единственото ти спасение е да бъдеш изключителен

Как става това? Като предлагаш на хората нещо, което могат да намерят само при теб, по начин, на който не могат да устоят. Като си изградиш лице, което група хора могат да видят, да разпознаят нещо от себе си в него, да го харесат и да го покажат на други хора. Защото най-ефективният начин за реклама и привличане на клиенти все още си остава рекламата от уста на уста или от Facebook стена на Facebook стена, а най-добре и двете.

 

2. Прави това, което обичаш и мисли как да го монетизираш. Не започвай с идеята да изкараш едни пари, пък след това да мислиш как да правиш това, което обичаш

Ако мечтата ти е да си направиш издателство за поезия, не стартирай с поредица любовни романи. Имидж се гради трудно и бавно, но още по-трудно се променя. Ако клиентите ти са читатели, търсещи разтуха в евтини любовни истории, няма да успееш да им продадеш томче с хубава поезия, независимо колко пари си вложил в превода и издаването му. По-лошото е, че няма да стигнеш и до хората, които се интересуват от подобни издания, защото те вече ще те знаят като „този, дето предлага любовни романи“ и няма да ти обърнат внимание.

Вложи усилията си в това, което наистина те вълнува. Нещо, което наистина искаш да споделиш с колкото се може повече хора. Тогава многото работа няма да те уплаши, първоначалните неуспехи по-трудно ще те обезсърчат, а изобретателността ти ще стигне до неподозирани висоти.

Леонадро да Винчи, Свободна практика

3. Когато нямаш пари, мисли и използвай въображението си

Това, което големите в твоя бранш или фирмите с по-доходоносен бизнес постигат като наливат пари в реклама, разпространение, появи по панаири и изложения, организиране на събития, при теб няма да се получи. Или поне не ако се опитваш да го постигнеш по същия начин. Просто ти не можеш да отделиш толкова, колкото тях. Очевидно трябва да си размърдаш мозъка и да потърсиш други начини за запленяване на аудиторията. Добрата новина е, че такива има. Лошата е, че ще ти костват време, искат яко бачкане и за да ти се получи трябва да научиш един куп неща, които на пръв поглед нямат нищо общо с основните ти занимания.

Като начало

    • помисли какво е това, което потенциалните ти клиенти не могат да получат другаде;
    • проучи кое е това, което получават, но не е достатъчно добро и ти можеш да им предложиш подобрения;
    • научи се да общуваш с настоящите си клиенти, за да знаеш винаги от какво се нуждаят, какво им харесва, какво биха искали да се промени;
    • опитай се да създаваш нужда, да образоваш, да побутваш хората деликатно в посоката, в която искаш – започни да си създаваш публика. Процесът е бавен и понякога мъчителен, но пък е ефективен и носи дългосрочни ползи 

Като следваща стъпка

Помисли с какъв инструментариум разполагаш, за да осъществиш целите си като влагаш пари в качествен продукт/услуга и достатъчно време и фантазия в рекламирането/разпространението им.

Интернет ти дава големи възможности. И не, нямам предвид само социалните мрежи, а всякакви допълнителни инструменти, които можеш да ползваш за опознаване на своите клиенти, за разговор с тях, за да им предложиш интересна или забавна информация и разбира се, продуктите/услугите си.

Съчетанието между срещи на живо и виртуално общуване също дава възможности да превърнеш случайния читател, посетител, зрител в запален почитател, който следи какво правиш и се възползва от всяка, предложена от теб, новост.

Представи си, че си пред една голяма работна маса, отрупана с безброй инструменти. Някои изобщо не знаеш какви са, но пък имаш достатъчно време да разбереш. А това става най-лесно като вземеш всеки един инструмент в ръце и пробваш какво можеш да направиш с него.

Ако ти се струва трудно да се научиш сам, а нямаш пари да платиш на професионалист, помисли с какво друго можеш да го привлечеш да ти помогне или да ти покаже как се правят нещата в неговата сфера. Търси утвърдено име, което ще се кефи да приеме професионално предизвикателство и да помогне или пък начинаещ, с когото да се учите заедно. Във всеки случай, ако гориш в това, което правиш, ще успееш да запалиш някой да ти помогне да го правиш по-добре. Или поне да сподели с теб основни неща за своя занаят.

Спирам дотук, защото тази първа част стана въздълга. Ден понеделник е, време е да се залавяме за работа. Примери и по-конкретни съвети очаквай в част 2.

Благодаря за вниманието.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *