Питай счетоводител #40

♥ 40 безплатни консултации със счетоводителя Стефка Василева или около 400 читателя на блога „Свободна практика“, които са получили професионална, счетоводна помощ за своя бизнес!

⇒ Възползвай се и ти от безплатната консултация със счетоводител. Остави питанията си в коментар под този пост, Стефка Василева ще отговори на първите 10 човека до края на месеца.

===

Стефка Василева е счетоводител и собственик на фирма Accounting-S, която предлага цялостно счетоводно обслужване и счетоводни консултации. Нейни клиенти са фирми от малкия и средния бизнес и голям брой фрийлансъри.

Ако търсиш професионалисти, които са наясно с онлайн търговията, осчетоводяването на приходи от фрийланс платформи, данъците при работа с чуждестранни фирми и могат да те посъветват как е най-подходящо да упражняваш дейността си (като самоосигуряващо се лице, като фирма, като каква фирма), потърси ги за консултация и/или регулярна помощ на accounting_sofia[at]abv.bg

11 comments to “Питай счетоводител #40”
 1. Здравейте,
  Аз съм самоосигуряващо се лице, свободна професия /преводач/, с БУЛСТАТ регистрация. Не издавам фактури на агенциите, работя с тях на граждански договор, за хонорарите ми издават служебна бележка, която ползвам за годишната данъчна декларация. Плащам всеки месец здравни и социални осигуровки и първите три тримесечия – авансов данък.
  Но една агенция иска да работим по следния начин: да сключим договор за отстъпване на авторско право, съгласно който да ми удържат 6% авансов данък, който агенцията да внася към съответната данъчна служба.
  Според тях по този договор не дължа нищо допълнително като социално и здравно осигуряване.
  Въпросът ми е – хонорарите от тази агенция трябва ли да включвам в изчисляването на авансовия ДОД за първите три тримесечия и трябва ли да включа хонорарите от тях за годината в общия ми доход за годишната данъчна декларация, след като те вече са ми удържали 6% авансов данък?

  Благодаря,
  Кремена Михайлова

  • Здравейте,
   Ако от агенцията Ви удържат данък и го декларират и внасят (това можете да го видите от издаваните от тях служебни бележки), то Вие не трябва да плащате допълнително данък. Но трябва да включите дохода в годишната си данъчна декларация.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 2. Здравейте, имам онлайн магазин в България, но бих искала да пробвам да пусна и ръчно изработени продукти в Etsy. В момента касовият ми апарат е деактивиран и приемам плаания само чрез ППП или по банков път, за да избегна усложненията покрай Н18. Въпросът ми е ако реша да продавам в Etsy какво ще се промени – трябва ли да активирам касовия, трябва ли въвеждам СУПТО в собствения си онлайн магазин и т.н.? Фирмата ми е регистрирана по ДДС.

  • Здравейте,
   Ако работите в Etsy, плащанията, които получавате от клиентите си, се получават в сметка на Etsy и след това във Вашата разплащателна сметка. Не е нужно да имате допълнително касов апарат за работа в Etsy.
   Регистрация по ЗДДС ще Ви е необходима.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 3. Здравейте,
  Ако стартирам дейност като самоосигуряващо се лице в средата на месеца, как се изчисляват осигурителните суми за този месец – на базата на:
  – декларираната пълна сума за месеца (избран осигурителен доход) или
  – пропорционално изчислен доход за работните дни за този месец?

  Благодаря ви!
  Поздрави,
  Ралица

  • Здравейте,
   Има два варианта, на базата на които да декларирате осигурителния доход:
   – да изчислите реално получения доход да заплатите осигурителни вноски на база реалния доход;
   – да заплатите осигурителни вноски на базата на избран от Вас осигурителен доход (като задължително не трябва да бъде по-никъс от минималния осигурителен доход за страната) и ако дохода, който реално получавате е по-висок от избрания доход, то накрая на годината да направите изравняване на осигурителните вноски да размера на реално получения доход.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 4. Здравейте,
  При изчисляване на осигурителните суми като процент от получения/избрания осурителен доход отчитат ли се и нормативно признатите разходи? Или те имат отношение само към изчислението на данъка?
  С други думи – ако доходът е 500 лв, осигурителните суми на тази база ли се изчисляват или на база = 500 – 0.25*500?
  Благодаря!
  Ралица

  • Здравейте,
   При изчисляване на осигурителния доход, се приспадат нормативно признатите разходи.
   Поздрави!

 5. Здравейте,
  Възможно ли е по желание окончателната осигурителна сума да остане равна на максималния осигурителен доход, макар че при годишното изравняване тя ще е по-висока от реално получените приходи от дейност? Самоосигуряващо лице съм и ми предстои майчинство през 2022. Целта е получаването на максимално обещетение за неработоспособност поради майчинство.
  Благодаря!

  • Здравейте,
   Осигурителните вноски се дължат до размера на реално получения доход.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 6. Здравейте. Искам да попитам дължат ли се данъци в конкретния случай. Гледам реклами в едно приложение и ми плащат центове след като ги прехвърля в paypal и си закупя нещо и го получа по куриер дължат ли се данъци? Благодаря предварително лек ден.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *