Красимира Хаджииванова: Научих се по-бързо да правя всичко

Не вярвам, че има някой, който все още да не се е зачитал в maikomila.bg и да не е усещал, докато се залива от смях, как по гърба му пролазват студени тръпки. Интервюто с Красимира Хаджииванова – една от създателките на сайта – няма същия ефект, но мисля, че ще ти е интересно и полезно. Разговорът се върти около разпределяне на времето, как се променя фрийлансърския ти живот, когато из него затопуркат малки крачета, кое е най-голямото предизвикателство пред родителя фрийлансър.

На мен най-много ми хареса тази част, в която Красимира Хаджииванова говори за отговорността и личния избор. На теб ти ти пожелавам приятно четене.

п.с. Обмислям създаването на секция „Библиотека“. В нея ще публикувам списъци със заглавия на професионална литература на български, английски и руски, която съм чела и ми е била полезна и кратки коментари към тях. В някои случаи, когато книгата е пусната за свободно разпространение, мога да качвам и самата нея, за да я изтеглиш и прочетеш и ти. Засега само споделям. Ти какво мислиш?

===============

Красимира Хаджииванова: Научих се по-бързо да правя всичко

интервю на Мая Цанева

Красимира Хаджииванова е блогър и журналист на свободна практика с над 15 години опит в онлайн медиите. Майка на Бобо. Заедно с колегата й Елисавета Белобрадова тази пролет стартираха онлайн платформата maikomila.bg, която събира разкази за живота на родителите с хумор и с малко тъга.

Красимира Хаджииванова за Свободна практика Ти имаш дълъг опит като фрийлансър и преди да станеш майка. Каква е най-голямата разлика в работния ти цикъл сега и преди?

Сега по-трудно намирам един свободен час, който да посветя на работа от първата до последната минута. Работя успоредно с гледането на детето в повечето случаи и понякога ми се налага да прекъсвам това, което съм захванала, за да го предпазя да не падне от масата например, после пак се връщам към
работата, след 10 минути пак прекъсвам – това е най-голямата разлика от времето преди да имам дете. Но и се научих по-бързо да правя всичко – сега имам 30 минути, сядам и работя.


Как преминава един твой ден? Как разпределяте родителските задачи със съпруга ти?

Ставаме, в зависимост от това дали имам срещи навън – водя детето при баба му, ако не – оставам с него вкъщи и работя успоредно, докато го гледам. Мъжът ми помага, когато е на линия. Aко е вкъщи през деня (рядко), защото и той е на
свободна практика, поема за известно време детето, докато аз свърша нещо.

Какво е общото между родителството и работата на свободна практика? Какво ти дават и отнемат?

Отговорността – това е твой личен избор, ти носиш отговорност за действията си и за продукта, така да се каже. И двете едновременно ти дават и отнемат свобода, но по един хубав начин – работата на свободна практика ти дава свободата да не се съобразяваш с неща, които не ти харесват, но понякога ти отнема и много време. Детето също е своеобразна работа – свободен си да го отгледаш и направиш човек по начин, който ти прецениш, което същевременно е отново времеемко и изисква труд.

Проектът ви с Елисавета показва по забавен начин родителството. Как ви хрумна?

След поредица от лични разговори, в които си разказвахме една на друга разни наши истории – в един момент си казахме „Защо не ги разкажем и на други майки?“. Така тръгна проектът – малко на шега, но не много. Подходихме сериозно към идеята, беше важна за нас.

По какво се различава maikomilа на 8-часов работен ден и на свободна практика по твои наблюдения?

Maikomila не е проект на 8-часов работен ден, а на 24-часов ден, защото е наше дете, наше творение. Всеки, който има собствен проект, знае какво означава това – труд и творчество по всяко време на денонощието.

Кои са най-големите предизвикателства, които срещаш като родител фрийлансър? Как се справяш в екстремни ситуации?

Поддържането на регулярни свежи финансови потоци. Екстремните ситуации ги преодолявам с помощта на семейство и приятели.

Кои са най-ценните умения, които разви като родител и като професионалист и как ги прилагаш?

Мултифункционалността – да мисля и върша по 100 неща едновременно. Понякога включвам на такова турбо, че ме пуска чак в 1 през нощта. Всяка вечер си лягам между 12 и 1. Без изключение! Ставам в 8 и почвам наново. Влязла съм в
някакъв ритъм, който ме държи активна и дееспособна. Ако отида някъде за една седмица и се отпусна, ми коства усилия и няколко дни да се върна в същата въртележка.

Каква е твоята рецепта за успешно приключване на проект, докато се грижиш за малко дете вкъщи?

И аз, уви, съм от хората, които обичат да протакат и да вършат всичко в последния момент. Сега започнах да се уча да разпределям по-добре времето, за да не се пришпорвам и изнервям. Смятам, че това е важно – да си даваш правилна преценка за това с какво време разполагаш и би ли ти стигнало то, съобразно способностите и силите в момента, да си свършиш работата навреме и качествено. Така може да си наредиш приоритетите лесно и да не се стига до екстремни ситуации.

 

===========

За автора

Maya-Tsaneva_Svobodna_praktikaМая Цанева е журналист, специалист „Връзки с обществеността“ на свободна практика и експерт по европейски проекти. Щастлив родител на малкия Митко. Магистър по европейски науки от НБУ и докторант към Софийски университет. Има над 10-годишен журналистически опит в пресата и електронните медии. Специализира в областта на предприемачеството. Пише за в.“Труд“, „Жената днес“, „Дневникът на мама“ и др. издания.Свържете се с Мая и/или научете повече за професионалния й опит.

Ако искате да споделите своята история на родител фрийлансър и какви предизвикателства срещате, пишете ми. Очаквайте и практична информация за вашите социални задължения и права като родители, които работят на свободна практика.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *