Питай счетоводител #5

Отново е ден за безплатна, онлайн счетоводна консултация. Напиши въпроса си като коментар под този пост. Първите 10 коментара ще получат отговор до вторник от счетоводителката Стефка Василева.

п.с. Важно! Полезни статии на счетоводна тематика очаквай отново през април. Дотогава остава само рубриката „Питай счетоводител“ – възможност за безплатна, счетоводна онлайн консултация в средата на всеки месец.

===

счетоводител, свободна практика, фрийланс, фрийлансър, данъци и осигуровки, accounting-sofia.comСтефка Василева е счетоводител и собственик на фирма Accounting-S, която предлага цялостно счетоводно обслужване и счетоводни консултации. Нейни клиенти са фирми от малкия и средния бизнес и голям брой фрийлансъри.

Ако търсиш професионалисти, които са наясно с онлайн търговията, осчетоводяването на приходи от фрийланс платформи, данъците при работа с чуждестранни фирми и могат да те посъветват как е най-подходящо да упражняваш дейността си (като самоосигуряващо се лице, като фирма, като каква фирма), потърси ги за консултация и/или регулярна помощ на accounting_sofia[at]abv.bg

24 comments to “Питай счетоводител #5”
 1. Здравейте! Моя приятелка ми каза че когато си фрийлансер може не всеки месец да упражняваш дейност. Въпросът ми е ако например през месец февруари имам продажби на много малка стойност (50лв.) може ли тези пари да се причислят за следващия месец март, тъй като от продажбите за месец февруари ще съм на загуба ако си платя минималните осигуровки.

  • Здравейте,
   При започване на дейност се подава Декларация за регистрация на самоосигуряващо се лице, в която се отбелязва датата, от която лицето упражнява дейността си. За месеците, в които няма дейност, лицето подава Декларацията с посочена дата на прекъсване на дейността. Но за месеците, в които има доходи, лицето упражнява дейност.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 2. Здравейте, казвам се Найден Неделчев и ми предстои да се регистраирам като специалист на свободна практика, като ще предоставям услуги по проектиране и разработване на продукти. Повечето от клиентите ми ще са от чужбина. Имам следните въпроси:

  1. Фактурите, които ще издавам могат ли да са по образец (например от Word файл) или трябва да са от кочан ? Фактурите, издадени на чуждестранни клиенти и на английски език признават ли се при деклариране на доходите в годишната данъчна декларация ?

  2. За да работя законово с чуждестранни клиенти, задължително ли е да се регистрирам по ДДС ?

  Ще съм ви много благодарен, ако намерите време да отговорите на въпросите ми.

  • Здравейте,
   Задължително условие за фактурите, които ще издавате към Вашите клиенти е да съдържат задължителните реквизити, които са регламентирани в Закона за счетоводството и Закона за данък върху добавената стойност:
   – Наименование и номер, който съдържа само арабски цифри. Недопустими са пропуски в номерацията на фактурите и повторение на номерата;
   – Дата на издаване на фактурата;
   – Данни на издателя и получателя на фактурата (Име, адрес, БУЛСТАТ и идентификационен номер по ЗДДС);
   – Основанието на сделката;
   – Данъчната ставка;
   – Сумата на самата сделка;
   – Дата на възникване на данъчното събитие.
   Фактурата може да я изготвите дори на Word файл, но гореизброените реквизити са задължителни.
   Относно регистрацията по ЗДДС – тя е задължителна когато предоставяте услуги на данъчно задължени лица на територията на друга държава членка. Разбира се, всяка една дейност си има своите специфики и ако желаете да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 3. Здравейте!
  Във връзка с предстоящите промени, които НАП смята да въведе по отношение на електронната търговия, бих искала да Ви задам няколко въпроса:
  1) Необходимо ли е да регистрираме такива магазини(Etsy, HungryJPEG, DesignBundles), ако печалбата от тях е под минималната заплата за България?
  2) Необходимо ли е да имаме фирма или може да бъде декларирано като “хонорар”?
  3) Ако платформата, в която продаваме, не отбелязва от коя страна е купувачът, и кой е той, как да подадем такава информация към НАП?
  4) От какви данъчни облекчения може да се възползваме, ако регистрираме такъв бизнес?
  5) Каква форма бихте препоръчали да бъде – ЕТ, ЕООД или друго?

  • Здравейте,
   Всички търговци, които използват собствени, наети електронни магазини или публично достъпни онлайн платформи за продажби са длъжни да подадат информация за това пред Националната агенция за приходите до 29 март 2019.
   От законова гледна точка е редно всички приходи да бъдат декларирани.
   Относно формата, посредством която да упражнявате дейността си – ЕООД е за предпочитане пред ЕТ, защото при едноличните търговци отговорността е с цялото имущество, докато при ЕООД – отговорността е до рамера на капитала.
   Разбира се, всяка една дейност си има своите специфики и ако желаете да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 4. Здравейте! Благодаря за предоставената възможност!

  Въпросът ми е в две части.
  1.Занимавам се с директни продажби на продукти от МЛМ-марка. Освен това обожавам да вдъхвам живот на прежди и мъниста, като ги предвръщам в практични изделия ръчна изработка- плетива или гривни.
  За продажби ползвам платформи като Olx, Bazar.bg, Magazinera.bg. Представям плетивата в специални платформи посветени специално на изделия ръчна изработка. Товарителници приготвям от Bazar и ползвам Еконт за доставки и получаване на наложен платеж. През 2018г. Съм осъществила продажби на продукти от МЛМ, но от ръчно изработените изделия- само 1.

  За 2017 година декларирах получените доходи с декларация по чл. 50 за физическите лица и в НАП ми я приеха успешно. От сайта на агенцията разбрах, че за 2018 година онлайн- търговците ще декларират само онлайн с електронен подпис (какъвто аз нямам към момента) и сайтове/акаунти в платформи и сайтове. От друг източник- можело и с декларация по член 50 на място в НАП, както и онлайн чрез ПИК (персонален идентификационен номер) без електронен подпис, както и че срокът е до 29.03.2019, а не както е до 30.04- както е за хората, които декларират доходи при други обстоятелства и не са онлайн-търговци (нещо такова разбрах)..
  Интересува ме кой е най- достоверният вариант и как да действам?

  2. Искам да узаконя дейността си, за която писах по- горе. Запознах се с много информация относно ЕТ, ЕООД, свободна професия…, но и колебанията и въпросите ми се увеличават. Кой е най- удачният актуален вариант, който може да ми препоръчате и как става процедурата, какви такси и суми ме очакват?

  Още малко подробности за мен- човек с увреждане съм, имам ТЕЛК 50%. Относно МЛМ-марката- само представител съм, без да имам структури и мрежи от хора под мен. В официалния сайт /платформа на компанията за България имам „онлайн-магазин на представителя“. При онлайн- регистрацията му в сайта, както и след това на няколко пъти, миналата година отново и последно- преди 1-2 седмици по повод декларирането на доходи и сайтове, питах в централата на компанията как да го уреждам, така че да съм изрядна, от там ме уверяват, че всичко е наред, законите са спазени и да не се притеснявам, но на мен изобщо не ми е много спокойно.
  Благодаря за отговора!

  • Здравейте,
   Физическите лица декларират получените доходи посредством подаване на Годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ. Тя се подава по електронен път (с КЕП или ПИК, издаден от НАП), лично на място в ТД на НАП по постоянен адрес или по пощата с обратна разписка, на място в определени пощенски станции срещу входящ номер.
   Срокът за подаване на декларацията е 30.04.2019 г.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 5. Здравейте,

  Аз съм самоосигуряващо се лице (свободна професия преводач/БУЛСТАТ регистрация).

  1. През 2018 г. се осигурявах на основа 510 лв. (ДОО 14,80 %, ДЗПО 5% и здр. осигуряване 8 %). Правилно ли съм се ориентирала, че тази година има промяна в основата – 560 лв. А процентите, кодовете и банковите сметки за плащане се запазват непроменени?

  2. По отношение на годишния данък – все още ли е задължително да заплащам авансови вноски за първите три тримесечия (при наличен доход) и да подавам декларации за тези авансови вноски?

  3. Има ли промяна при подаването на декларация образец 1 (Данни за осигуреното лице) – подаване веднъж годишно с код 22 до 20.02.2019 г.?

  4. От няколко години не съм попълвала и заверявала трудовата и осигурителната си книжка. Може ли това да се направи впоследствие наведнъж за всички минали години при счетоводна фирма?

  Благодаря предварително.

  • Здравейте,
   От 2019 г. минималния размер на осигурителния доход, върху който самоосигуряващите се лица могат да внасят осигурителните вноски е 560 лв. Няма промяна в процентите, както и в банковите сметки, по които се правят плащанията за дължимите осигурителни вноски. Промяна в банковите сметки беше направена в средата на 2018 г., но няма нова такава за 2019 г.
   Относно определянето, декларирането и внасянето на авансовия данък през годината – да, това е задължително за всички лица, реализирали доходи през съответното тримесечие.
   Срокът за подаване на Декларация образец 1 е до 25-то число на месеца, последващ месеца, за който се отнася. Декларация образец 1 с попълнен “Вид осигурен” код 22 подават самоосигуряващите се лица, които са избрали да се осигуряват само за фонд “Пенсии”. Срокът за подаването й е 25 февруари за всяка календарна година.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 6. Здравейте, трябва ли лице с ТЕЛК, което е собственик на ЕООД да заплаща здравни осигуровки или може да не се осигурява изобщо?

  • Здравейте,
   Всички лица, които към годината на прилагането имат валидни решения на ТЕЛК и са лица с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност, имат право на ползване на данъчни облекчения върху годишните данъчни основи в размер до 7920 лв.
   Здравни осигурителни вноски се дължат.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 7. Здравейте,

  Организирам турнир за компютърна игра.
  В турнира участват примерно 10 отбора, като всеки от тях заплаща такса по банка 5 лв. Според постигнатите резултати от турнира 1-вият получава 25 лв. , вторият 15, а третият 10 лв.
  Парите се изплащат по банков път.
  Въпросите ми:
  1. Как осчетоводявам платените награди?
  2. Ако съм регистристриран по ДДС при така описаната ситуация губя 20% (10 лв.) без да имам 1 лв, печалба. Има ли основание за не начисляване на ДДС за такъв вид дейност?

  • Здравейте,
   Дадената информация от Вас е непълна. За да мога да дам коректен отговор на въпросите Ви, трябва да знам като какъв организирате тези турнири.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 8. Здравейте, въпросът ми е дали с доходи по граждански договори се увеличава осигурителният доход по време на втора и трета година отпуск по майчинство и съответно да увеличи базата за изчисляване на потенциално последващо майчинство?

  • Здравейте,
   Отпускът по майчинство се определя на база на средното дневно брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а ако сте самоосигуряващо се лице – внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 24 календарни месеца преди отпуска по бременност.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 9. Как ще е най-изгодно да упражнявам дейност интериорен и продуктов фотограф и ако съм регистриран като свободна професия мога ли да продавам мои фотографии и фотографски продукти през онлайн магазина ми

  • Здравейте,
   Регистрирайки се като специалист на свободна практика, Вие декларирате и професията, която ще упражнявате. Ако упражнявате и дейностите, свързани с фотографията, и търговската дейност (продажби посредством онлайн магазин) е добре това да се осъществява чрез дружество.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 10. здравейте, как се осчетоводяват приходите от онлайн магазин и как се чукат на касовия апарат, при положение че има и реален магазин? Нови групи ли се създават? При ППП търговеца издава ли касов бон?

  • Здравейте,
   Когато получавате приходи от направени продажби от ППП, извършен посредством лицензиран пощенски оператор за извършване на пощенски парични преводи, нямате задължение да издавате касов бон.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 11. здравейте, има ли разлика в майчинството при самоосигуряващо се лице и самоосигуряващо се лице, което е и на трудов договор? кой е най-добрият вариант? благодаря!

  • Здравейте,
   Няма разлика в начина на осигуряване за размера на обезщетението за отглеждане на дете.
   Ако имате нужда да направим по-изчерпателна консултация, можете да се свържете с мен на имейл accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.
   Поздрави!

 12. Здравейте ! Осигурявам се по трудов договор почти на максималния осигурителен доход. Искам да започна дейност като инструктор на свободна практика. Трябва ли да внасям осигуровки като само осигуряващо се лице през годината , има ли възможност с годишната данъчна декларация да направя изравняване на осигуровките до максималния осигурителен доход . Благодаря !

 13. Здравейте,
  Вашият въпрос е над определените от нас 10 коментара, на които Стефка Василева дава отговор всеки месец. Може да зададете въпроса си през февруари, когато ще публикувам следващия пост в рубриката “Питай счетоводител”, или да се свържете с госпожа Василева на accounting_sofia@abv.bg или на телефон 0896869588.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *