Как да намериш предварително финансиране за своите непрактични продукти и услуги

В част 1 на статията за това как да продаваш своите непрактични продукти и услуги говорихме за някои общи положения по темата. В част 2 ти разказах за две малки издателства и една книжарница, които действат според тези общи положения и използват по интересен и ефективен начин онлайн възможностите за общуване с читателите, реклама и продажба на книги. И понеже получих доста отзиви, че именно тази втора статия е била полезна и е вдъхновила и окуражила някои колеги, продължавам с примерите.

Понякога бизнесът ти върви, но не достатъчно, за да направиш подобренията, които искаш и които ще ти помогнат да привлечеш повече клиенти. Друг път нещата се закучват и нямаш достатъчно средства, за нова продукция, която да предизвика интерес на стари и нови клиенти. Какво правиш? Отказваш се и креташ както можеш, докато можеш. Или започваш да търсиш финансиране по програми, инвеститор, съдружник. Или, ако се окаже, че не искаш или няма как да се възползваш от тези опции, измисляш нещо съвсем различно:

убеждаваш клиентите да ти дадат пари предварително. 

Преди да си започнал да въртиш глава и да казваш: „Няма как да стане тая работа!“, ти давам пример, че е напълно възможно.

За издателство ICU ти разказвах и в предишната статия. То е решило да предлага на клиентите си три вида абонамент:

  • 24 лв. за 2 книги;
  • 44 лв. за 4 книги;
  • 60 лв. за 6 книги.

Всеки може да си избере от вече излезлите заглавия на издателството или да изчака новите, които се задават.

Дотук добре, всеки може да пусне абонамент. Как обаче да накарам хората да се абонират? 

1. Играеш с открити карти – казваш на клиентите си, че имаш нужда от подкрепата им и обясняваш как техните действия ще ти помогнат. В случая, не само финансово, но и като аргумент пред книжарите, за да се съгласят да продават книгите на издателството.

2. Правиш клиентите си съпричастни. В случая те вече не са просто хора, които обичат да четат и купуват книгите на това издателство. Те са част от тези хора, които са направили възможно излизането на нова книга на любимото им издателство.

3. Караш ги да се чувстват специални. Ама много специални. Не е достатъчно да им го кажеш. Показваш им го. В случая на ICU например всеки абонат получава поименна благодарност. Но! Още по-хубавото е, че тази благодарност се отпечатва в следващата книга на издателството.

В добавка абонатите получават и малък подарък – книгата им е с автограф, заедно с нея пристига и плакат или картичка.

Как да привличаш клиенти, когато си малък и предлагаш непрактични продукти и услуги, част 3

Всичко това важи за стари клиенти, които имат доверие в марката и я харесват. Как обаче да убедя нови клиенти да ми дадат пари предварително?

ICU например те подсеща, че можеш да подариш абонамент на приятел. Попадението им е право в целта – все още не е измислена по-ефективна реклама от препоръката на човек, когото харесваш и на когото вярваш. А в случая, този човек направо ти дава възможност да си избереш нещо от препоръчаната от него марка. Дори никога да не си чел книги на издателството, поради горните два факта, ти вече предварително си готов да ги харесаш. Още по-хубавото е, че след като прочетеш ти вече ще си фен и ще искаш и новите им книги, т.е. ще си ги купиш или ще се абонираш отново.

Ще ти подскажа още един начин, по който ще привлечеш интерес към своя бизнес. Когато правиш нещо по-нестадартно за твоята сфера, и го правиш с кеф и любов, за него започва да се говори. То привлича вниманието на нови публики и част от тях могат да станат твоите нови клиенти.

Ето, аз ти разказах за нещо, което ми хареса и смятам, че може да ти послужи за вдъхновение.

Ти цъкни на линка, за да видиш как точно е направено съобщението за абонаментната кампания на издателство ICU. Разгледай и книгите, сигурна съм, че ще си харесаш поне две. Аз с нетърпение вече чакам ето тази.

Дерзай!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *