Питай копирайтър #5

Ако имаш нужда от копирайтинг консултация, свързана със съдържанието на твоя сайт или си копирайтър, който има проблем с писането по поръчка на клиент, задай въпроса си в коментарите. Ще отговоря на първите 5 до събота вечер.

Аз съм Иванка Могилска – копирайтър с 14 години опит в традиционната и онлайн реклама, основател и списател на този блог и водещ на индивидуални обучения по копирайтинг. Ще се радвам да ти помогна.

Напомням ти също, че следващата сряда има безплатна, онлайн консултация с програмист. Марио Пешев е експерт в своята област, който има дарбата да обяснява разбираемо и да помага на хората да се справят с проблемите по своите сайтове. Възползвай се от знанията и опита му.

10 comments to “Питай копирайтър #5”
 1. Привет! Интересува ме как мога да се самообразовам по темата за SEO – имам основна представа какво е как работи, но не и задълбочени познания. Виждам, че в по-голямата част от копирайтърските позиции се изисква (и е напълно разбираемо). Има ли полезни сайтове или някаква литература, която да препоръчате? Предварително благодаря : )

  • Здравейте!
   Прегледайте книгите за SEO в секцията “Безплатни електронни книги”. Това, върху което ви препоръчвам да наблегнете е он-пейдж оптимизация.

   Абонирайте се за статиите, бюлетините и ръководствата на Search Engine Journal, четете и сайта на Neil Patel.

   Хубаво е да сте в час с новостите в сферата на SEO, особено on-page оптимизацията. За да ги прилагате успешно, моята лична препоръка е винаги да имате предвид следните неща, когато пишете:
   – пишете за хора, при това не за хората по принцип, а за целевата аудиторията на конкретния продукт/услуга;
   – стремете се да бъдете полезна – това може да се случи, ако познавате аудиторията, за която пишете;
   – спазвайте правилата за писане в уеб.

   Успех!

 2. Когато не познаваш продукта, за който трябва да пишеш – какъв е процесът, през който преминаваш. Особено когато става на въпрос за регулярно писане на текстове – описание на един и същ тип продукти. Пример: чанти. Колкото и да е различно описанието, все се върти около едно и също. Как успяваш да напишеш различно описание или по-скоро какъв е подхода. Благодаря ти предварително 🙂

  • Когато не познаваш продукта, първото, което правиш, е проучване:
   – на самия продукт (можеш дори да го тестваш, зависи какъв е);
   – на фирмата (кое я отличава от останалите);
   – на бранша (какво е характерно за този бранш);
   – на конкурентите (какво предлагат те, какво не предлагат);
   – на клиентите на тази фирма (какъв пол са, къде живеят, на колко са години, какви са доходите им, какъв проблем се опитват да си решат точно с този продукт, успяват ли – ако да, защо, ако не – защо, как говорят, доколко познават продукта).

   Едва след като събереш и анализираш цялата информация, можеш да пристъпиш към писане.

   Ако ти се налага да пишеш за приблизително еднакви продукти, много на брой, измисли си с какво допълнително можеш да си полезна:
   – ако става за подарък – за какви случаи и какви типове хора е подходящ;
   – ако са дрехи – за какви поводи са подходящи, за каква фигура, с какво могат да се комбинират;
   – ако са чанти – с какъв стил дрехи могат да се съчетаят, в какви случаи могат да се облекат.

   Ако познаваш добре клиентите, които търсят този продукт, и знаеш защо го търсят, т.е. какъв проблем се опитват да си решат с него, лесно ще измислиш какво да добавиш в описанието, което да различава един модел от друг.

 3. Здравейте!
  Предстои ми пускането на сайт и онлайн магазин за авторско облекло. Интересува ме, как точно да поднеса информацията на клиента, като едновременно тя да бъде изчерпателна, разбираема и заинтригуваща.
  Освен предлаганите за продажба артикули, смятам да има и блог, в който се говори на различни теми от сферата на модата.
  Мислите ли, че това е правилният подход?
  Моля, дайте ми съвет!

  • Здравейте.
   Първо има общи правила за писане на текстове за уеб. Мисля, че съм писала за основните в секцията “Копирайтърски съвети”. Статиите са доста по-подробни от кратък отговор, който мога да ви дам тук, затова ви давам линкове към тях:

   “Как да се подготвя за писане на статии и текстове за уеб”

   “Оформление на текст за уеб

   “Общи правила за писане на статии и текстове за уеб”

   “Как да определиш какви са ползите на клиента ти от даден продукт или услуга”

   “Как да задържиш посетителите на сайта си и да ги подтикнеш към конкретно действие”

   “Как да пишеш текстове за уеб, които печелят доверието на посетителите”

   Второ, няма изчерпателен, разбираем и заинтригуващ начин по принцип.
   – Трябва да разберете какво интригува клиентите ви, защо те искат да купуват вашите облекла, какво им носи това – кара ги да се чувстват уникални, женствени, предизвикателни или…?

   – Трябва да познавате клиентите си, за да можете да отговорите на този въпрос. Ако ги познавате, ще сте наясно и доколко те разбират от вашата сфера, т.е. каква информация им е необходима, за да направят покупка и какъв език трябва да използвате, за да я поднесете – с термини, без, по-закачлив, по-строг, etc.

   За да обобщя – ако познавате основните правила за писане в уеб и клиентите си, ще намерите верния тон и начин да им поднесете необходимата им информация. Ако ще пишете текстовете сама и имате нужда някой да ги погледне, можете да ми пишете за индивидуална консултация. Платена е, но включва одит на текстовете на сайта, примерна редакция на до 5 продуктови описания и препоръки и насоки към вас или към копирайтърите, с които сте избрала да работите.

   Колкото до блога – на какви теми ще са статиите пак трябва да решите според това какво интересува потенциалните и настоящите ви клиенти.
   Имайте предвид също, че блогът е бавен инструмент – има голям ефект, но първо трябва да вложите доста време, усилие и постоянство в него. Ако не сте сигурна, че можете да го направите – да пишете регулярно, да се грижите за популяризирането на статиите, да отговаряте на въпроси – по-добре помислете за друг начин за привличане на клиенти. Може да публикувате периодично ръководства, полезна информация от света на модата или да разпращате текстове само като бюлетин, който се прави веднъж на няколко месеца например.

   И последно обобщение: както виждате, няма правилен подход по принцип. Има правилен подход спрямо вашите цели и аудитория, за които нямам информация. Затова ви давам само основни, по-общи насоки.
   Успех!

 4. Привет 🙂
  Кои са най-характерните особености,според вас, когато информацията касае продажба на услуги, особено такива, които не са добре познати на широката публика (например coaching услуги)?

  • Здравейте. 🙂

   1. Важно е да формулирате добре какво продавате – ясни и конкретни имена на услугите, ясни предложения за продажба, простичко, и точно, формулирано конкурентно предимство.

   2. Също толкова важно е да знаете на кого го продавате – за да успеете да кажете какво продавате на езика на вашите купувачи.

   Ако услугата не е добре позната, или изисква да сте спечелили в по-висока степен доверието на клиента, може да опишете работния процес, да дадете повече разяснения за самата услуга, може да публикувате case studies – те са особено ефективни – хората четат увлекателна история и в същото време разбират как можете да им помогнете.

   При всяко положение кажете на клиента какви свои проблеми решава, ако я ползва.

   Трябва да му докажете също, че вие сте неговият човек, че точно вие можете да му предоставите тази услуга и тя да му свърши работа, т.е. че можете да му помогнете. Подход, който може да използвате в случая е:
   – казвате каква ще е ползата на клиента от вашите услуги, прилагате факт от професионалната си биография като доказателство.

   Основното, което писах и в по-горните коментари, е да познавате потенциалните си клиенти. Така ще знаете:

   – какво е най-важно да им кажете като начало;
   – какъв език да използвате, за да спечелите доверието им;
   – как да им подскажете, че вашата услуга е в този ценови клас, който търсят (дори да не публикувате конкретни цени);
   – колко подробна информация им е необходима, за да се убедят, че тази услуга, и вие конкретно, ще им помогнете да си решат проблема.

   Ако пишете сам текстовете за сайта си, прегледайте ето тези статии:

   “Как да се подготвя за писане на статии и текстове за уеб”

   “Оформление на текст за уеб

   “Общи правила за писане на статии и текстове за уеб”

   “Как да определиш какви са ползите на клиента ти от даден продукт или услуга”

   “Как да задържиш посетителите на сайта си и да ги подтикнеш към конкретно действие”

   “Как да пишеш текстове за уеб, които печелят доверието на посетителите”

   Ако имате нужда от странично мнение за готовите текстове, можете да ми пишете за индивидуална консултация. Платена е, но включва одит на текстовете на сайта, примерна редакция на до 5 описания на услуги/продукти и препоръки и насоки към вас или към копирайтърите, с които сте избрал да работите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *