Какво да правя, ако клиент ми прати изисквания след като съм приключил с тестовата задача

Получих този въпрос преди седмица и понеже не за първи път ми го задават начинаещи колеги фрийлансъри, отговарям със статия.
Ще ти кажа как според мен можеш да излезеш от ситуацията и ще ти подскажа как да не попадаш отново в нея с друг клиент.

И така… имаш запитване от клиент, той иска да направиш малка пробна задача и ти се съгласяваш. Започваш да пишеш, да правиш дизайн, да маркетираш, да програмираш, etc. Клиентът получава изпълнението на задачата и то не е точно това, което е очаквал. Сеща се, че има изисквания и ти ги изпраща с молба да направиш задачата отново спрямо тях. Как да постъпиш?

1. Изясни си цялата ситуация в детайли, твоето отношение към тази поръчка и към самия клиент

1.1. Изясняване на ситуацията – ти питал ли си клиента има ли специални изисквания, и отговорил ли ти е той, че няма такива, или по някаква причина си пропуснал да го направиш?

1.2. Изясняване на отношението ти към поръчката – колко ти е важно да спечелиш тази поръчка и защо? Смяташ, че тя ще ти донесе още задачи и дългосрочно съструдничество, добре платена е, интересна е и ще обогати портфолиото ти?

1.3. Изясняване на отношението към клиента – дразни те; харесваш го, струва ти се, че по принцип е коректен и те е яд, че от неопитност или умора си пропуснал да уточниш изискванията предварително; през цялото време ти се струва, че има нещо гнило.

клиент - текстова задача

2. Действай според това, което си научил след като си изяснил всичко по точка 1

2.1 Питал си клиента има ли специални изисквания, той е отговорил отрицателно и се е сетил, че има такива в последствие. Ти обаче искаш тази поръчка и дори ти се струва, че харесваш човека отсреща.

Можеш да се съгласиш да преработиш тестовата задача според изискванията – особено, ако няма да ти отнеме много време. Задължително обаче изясни – в писмен вид – че занапред, при съвместната ви работа, трябва изискванията да се уточняват предварително. В противен случай, ако трябва да я преработваш поради закъснели изисквания, или няма да започваш задачата, или ще искаш двойно заплащане (или +50% от цената, ти прецени).

Можеш и директно да си поискаш допълнително заплащане, към предварително уговорената цена на пробната задача. (Винаги се опитвай да договориш плащане за тестовете, които правиш. Особено ако си начинаещ, невинаги ще ти се получава, но от опит глава не боли. Прегледай и статията „Да правя ли безплатни пробни задачи“.) Аргументирай се с допълнителното време и усилия, които трябва да вложиш заради чуждо закъснение. Може да вметнеш, че това е малка компенсация, в сравнение с тази, която искаш обикновено в подобни ситуации, и правиш отстъпка, защото наистина харесваш проекта и ще се радваш да работиш по него.

2.2. Не си питал клиента какви са изискванията му, той нищо не ти е казал и ти си се втурнал да изпълняваш нещо, дето не знаеш какво е.

Без значение дали ти харесва този човек или не, вината за ситуацията си е изцяло твоя. Не си действал особено професионално. Клиентите не са длъжни да знаят и да се сещат сами, както и твоята работа не включва четене на чужди мисли. Винаги питай предварително какво иска от теб отсрещната страна и какви са очакванията ѝ. Започвай работа, когато си убеден, че говорите на един език. А ако клиентът ти каже, че няма очаквания и не знае какво иска, опитай се да го разбереш като задаваш допълнителни и уточняващи въпроси, докато го изтощиш. Чак след това се хващай за работа. (Прочети статията „Как да разбера какво иска клиентът“, ще ти помогне.)

В този случай обаче се опасявам, че имаш само два варианта:

  • да откажеш да направиш промени и да рискуваш да загубиш поръчката, което си е съвсем ок, ако тя не ти е толкова важна или интересна;
  • да си затраеш, да преработиш задачата и това да ти е като обица на ухото и повече да не почваш работа така урбулешката, което също е ок, ако искаш тази поръчка и смяташ, че изпълнението ѝ ще ти донесе допълнителни ползи.

Защо да не поискаш на клиента допълнително пари? Защото рискуваш да получиш отговор от типа: „нищо не си ме питал и аз мислех, че нищо не ти трябва“. Това не е нагло измъкване, а чистата истина – клиентът ти се е доверил като на професионалист, за чиято работа няма достатъчно познания, а ти не си се оказал на висотата на доверието му. Спести си още една неудобна ситуация.

2.3. Поръчката не ти е достатъчно интересна и няма да ти донесе кой знае какви ползи в дългосрочен план. Клиентът не ти се струва особено коректен.

Може да се е сетил по-късно за изискванията си, може да си го питал предварително и да е казал, че няма такива, може да си пропуснал и вината за недоразумението да е отчасти твоя. Каквато и да е ситуацията, ако имаш подозрения относно коректността на клиента, открил си, че задачата ти е скучна, а ползите от нея са малко пари и нищо друго, по-добре се откажи. Извини се за недоразуменията, оправдай се с натоварен график и се откажи.

За да не попадаш отново в тази ситуация, прочети внимателно двете статии, линкове към които съм дала по-горе, а също и ето тези:

Непременно прочети и статията „Не съм договорил цена преди да си свърша работата“, тя ще те предпази от друга, често срещана, грешка при начинаещите фрийлансъри.

Успех!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *