Питай програмист #2

Искаш да си направиш сайт, но не знаеш нито колко пари ще ти струва, нито откъде да започнеш? Искаш да добавиш определени функционалности, но дори нямаш идея дали е възможно? Не можеш да изчистиш спецификите на запитването си за изработка на сайт? Имаш нужда от помощ от програмист, който знае какво прави и е способен да ти предложи решение на разбираем за теб език.

Възползвай се от безплатната онлайн консултация с програмиста Марио Пешев. Той е готов да ти помогне с техническите трудности, с които се сблъскваш.

Задай въпроса си като коментар под този пост. Марио ще отговори на първите 7 до края на седмицата.

Ползотворно питане!

========

Марио Пешев, Devrix, Питай програмист, свободна практикаМарио Пешев е собственик на DevriX, една от водещите топ 20 агенции за комплексни WordPress решения в световен мащаб.
Той започва да се занимава с програмиране още в ученическите години и изгражда първия си статичен сайт през пролетта на 1999. Година по-късно продължава със софтуерни апликации за учебни проекти по физика и химия. От 2006-та година започва да води технически обучения в софтуерни фирми и университети в страната.

Марио (разгледай и личния му LinkedIn профил) е ръководил разработката на проекти за множество индустрии, включително автомобилостроене и банкиране. Води активно блога mariopeshev.com за бизнес развитие, маркетинг и технологии, както и странични проекти като No-BS Engineering подкаста за кариерно развитие на софтуерни инженери, съвместно с един от най-отличителните PHP инфлуенсъри Кал Еванс.

11 comments to “Питай програмист #2”
  • Привет 🙂

   Нямам много забележки по самия сайт от техническа гледна точка. Честно казано, простичък е, Responsive темата е добра (ние притежаваме fork на темата, който е почти същия), лек е и няма много функционалност.

   Повечето ми коментари биха били от бизнес или маркетинг гледна точка, но ще ми трябва повече информация какво реално искаш да постигнеш, за да ти дам насоки, които да включват и разумни технически решения.

   Добре е при всички случаи да се погрижиш за кеширането – може да видиш резултати в GT Metrix за пример: https://gtmetrix.com/reports/www.vitoshacademy.com/WlS8m3w9 . Има и някои картинки, които не са оразмерени и тежат повече от необходимото.

   Не знам и къде се хоства сайтът, тъй като първият ти response се получава след 800 милисекунди при мен, а за прост сайт би трябвало да падне до 200-300. Може да е проблем от хостинга, но е възможно и при читаво кеширане и компресия на assets да падне също.

   • Здравей Марио,

    Благодаря за отговора. 🙂

    Хоствам в SuperHosting.bg и имам advanced W3TotalCache. С него (както ми го обясниха) първия път е по-бавно, а после се ускорява неимоверно. Съответно за това кеширането е по-бавно? Или греша?

    Поздрави,
    Витош

    • Имаш различни нива за кеширане, в случая става въпрос за т.н. “page caching”, който сервира статичен HTML след първия път. Това определено има полза, но не променя начина на изпълнение на кода от потребителите първия път (а и кешът се чисти през определено време).

     W3 Total Cache не е най-доброто решение, но ако така и така го използваш, има стотици опции за оптимизация, включително за компресиране на CSS/JS файлове и обединяване в по-малко ресурси, както и други варианти. Тъй като всеки сайт е уникален, възможни са определени проблеми при някои опции, но може да подобри бързодействието като цяло.

 1. Има ли безплатен плъгин за превод на вече изграден сайт на WordPress, който да работи достатъчно добре и евентуално кой е той?

  • Зависи колко си доволен от Google Translate при преводите от английски на български (и други езици).

   Технологията се подобрява с времето, но има и доста нелепи преводи, тъй като повечето думи и словосъчетания имат множество значения, а алгоритмите не винаги могат да се ориентират правилно в контекста.

   Translate WordPress е популярно разширение по темата – https://wordpress.org/plugins/google-language-translator/ – но наистина не може да се сравнява с превод от професионален преводач.

   • Марио, благодаря за бързия отговор.
    Може би не съм задал правилно въпроса си. Предстои ми да направя превод на сайта си и до колкото знам трябва да използвам плъгин за да ми даде тази функционалност и да мога да изкарам бутони за превключване между езиците. Знам, че WPML е най-добрият вариант. Има ли безплатен плъгин, който работи достатъчно добре за не особено сложни сайтове?
    Благодаря отново.

 2. Привет, Калин,

  Разбирам, изтълкувах го по-различно първия път 🙂

  Освен WPML, Polylang е доста добра алтернатива – https://wordpress.org/plugins/polylang/

  Важно е да се отбележи, че преводите могат да бъдат доста комплексни в един проект, поради което WPML често е необходимото решение. Могат да изскочат многобройни казуси от сорта на “връзки между многоезични постове и техните категории”, дали да се показват чужди постове в категорията, ако не са преведени (или изобщо да не се показват), дали цялото меню ще е различно според езика, различни комбинации за widget-ите и т.н.

  Така че Polylang върши работа в доста случаи, но понякога WPML няма алтернатива 🙂 А и блог опцията струва $29, което си заслужава цената за всичко, което не е любителски проект.

  • Благодаря много за изчерпателния отговор, определено отговаря на всичко, което ме интересуваше. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *