Колегите на един фрийлансър

Общуване по време на свободна практика

Това е последната, засега, статия от поредицата за фрийлансъра и неговото оцеляване – физическо и психическо – в домашни условия.

Има хора, които поддържат приятелски отношения предимно с колегите си. Причините за това са много. От “по-лесно и удобно е” до “по принцип не съм много общителен и това е шансът ми да имам приятели”. Ако се разпознаваш в тези редове, разбирам защо се тревожиш, че работата у дома ще те остави сам като кукувичка. Не се тревожи, а вземи нещата в свои ръце. Това, че си на свободна практика, не означава, че нямаш колеги.

Поддържай връзка с колегите от старата ти работа
Ако измежду тях си открил хората, с които наистина можеш да си говориш за всичко и се чувстваш добре, ще е доста глупаво да се оставиш на инерцията и да загубиш контакт. Все ще намериш време за една бира. Или чай. Или кафе. Или, ако работят наблизо, обядвайте заедно. Така хем ще излезеш с приятели, хем ще решиш проблема с пижама като официално облекло и яденето пред компютъра.

Освен това нищо не ти пречи да си общуваш с бившите си колеги по Skype, Facebook или по имейл. Нещо като вътрешния чат на фирмата, но без досадната колежка от съседния отдел да ви подмята глупави смешки.

На приятелските отношения трябва да се дава шанс. Те се развиват бавно и минават през разни перипетии. Дай време на себе си и на своите приятели от офиса.

Общувай с новите си колеги
Като фрийлансър, особено в началото, висиш доволно дълго време по форуми и блогове и търсиш съвет или сътрудничество с други фрийлансъри. След това ставаш един от тези, дето дават акъл и помагат. Всичко това е чудесно. Значи, общуваш с приличен брой твои колеги. Как ще се развият отношенията ви, дали ще пренесете разговора извън форума или блога и ще преминете на други теми зависи от теб. Дори и да не си много добър в общуването лице в лице, нямаш извинение. Все пак между теб и страшните нови хора стои компютърът. Можеш спокойно да се представиш в най-добра светлина. Когато стигнете до дружески, фрийлансърски бири, всичките ти притеснения ще са изчезнали.

Посещавай сбирки по интереси
Тази опция я споменах и в предния пост, но тук имам предвид нещо малко по-различно. Блогърски срещи, туитърски бири, фенски пикници и каквото друго се сетиш, което кара окопаните пред компютрите хора да си покажат носа навън.

В мрежата почти всички се познаваме и сме си тайни фенове или явни критикари. Затова, събери кураж, който да ти помага докато изпиеш първата бира, и посети една такава среща. С някои от хората вече си говорил, с други тепърва ще се опознаваш. Ходила съм от любопитство на една или две блогърски сбирки. Интересно е да видиш лицата зад писанията. А и хората се забавляват. Щом те могат, сигурно можеш и ти.

Харесай си някое от новите coworking пространства и работи от там
Ще имаш повод да излизаш от къщи всеки ден. Ще се срещаш с хора, които могат да са ти интересни, полезни и с които се борите със сходни проблеми. (Това си е важно начало за една стабилна дружеска връзка.) Всяко подобно място си има и допълнителна програма – представяния на книги, прожектиране на филми, курсове по танци, семинари и какво ли още не. Ако имаш нужда да се чувстваш част от общност – тези места са идеални за теб.

С това идеите ми по този въпрос се изчерпват. Хрумне ли ми нещо ново, ще пиша. Припомни си останалите постове по темата:

Мръсните тайни на един фрийлансър
Социалният живот на един фрийлансър
Фрийлансър печели от доброволческа работа

Виж и този пост. Всички трикове. описани в него, които те съветвам да използваш при общуване с клиенти и партньори, важат и за нормалния, извънработен живот:

5 трика за фрийлансъри с проблеми в общуването

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *