Стефан Стефанов: Общото между родителството и фрийлансърството, е че постоянно даваш съвети на някого или оправяш бъркотии

Имам няколко любими цитата от това интервю и ще си позволя да започна с един от тях:

„Осъзнавайки съвременния свят, всички трябва да знаем, че социалната и икономическата среда е такава, каквато ние искаме или позволяваме да бъде. Човек може да променя живота и социалния си статус по начин, по който пожелае, стига да го иска.”

Таткото фрийлансър е птица, която рядко излиза на светло. Възползвай се от момента да се запознаеш с един представител на тази група. Начинът на мислене на Стефан Стефанов ми хареса много, радвам се, че се е съгласил да отговори на въпросите на Мая и те поздравявам с последните му реплики в края на интервюто.

Приятно четене!

 

=======

Стефан Стефанов: Общото между родителството и фрийлансърството, е че постоянно даваш съвети на някого или оправяш бъркотии. Принципът е еднакъв, но се прилагат различни технологии

интервю на Мая Цанева

Стефан Стефанов работи на свободна практика и се занимава с поддържане на IT инфраструктура (мрежи, сървъри, компютри), сървърна администрация. Има две деца – Борис и Елица, съответно на 7,5  години и на 1,9 години.

От колко години работиш на свободна практика?

Вече близо 7 години.

Има ли разлика между бащинството, когато си фрийлансър, и ако си на трудов договор?

Не бих казал, че има огромна разлика, защото позициите, които съм заемал, след като станах родител, не са били свързани с това да ходя в офис в „работно време“. Последните 5 години работя на принципа “резултати за определен срок“. Кога и как аз решавам, т.е. работи се до късно, за да имам повече време през деня, особено след като децата тръгнат на детска градина (доста труден период за всички съвременни родители).

Стефан и неговото семейство.

снимка – личен архив

Когато сравняваш различната заетост, какви са твоите аргументи „за“ и „против“, когато си и родител?

Свободната практика в IT сектора е много динамична. Имал съм дни без ангажименти и такива, в които не мога дори да обядвам. Допускам, че е много добре да знаеш, че си на работа от 9 до 18 часа и след това идва време за деца, семейство, хобита и т.н.

Това обаче не е така при свободната практика. На работа си 24/7, но се случва и да не работиш през деня в работната седмица. Против съм, когато хората възприемат свободната практика, сякаш имаш много свободно време и може да си „гледачка“ по всяко едно време.

Как съчетаваш ролята на баща с работата на свободна практика? Как разпределяте родителските задачи със съпругата ти?

Това е най-трудната задача. В момента ни спасява това, че съпругата ми е все още е вкъщи по майчинство и има енергията да се занимава основно с децата, а аз – с другите неща. Успявам да се занимавам с децата между 18 и 21-22 часа през седмицата и в събота и неделя (когато не трябва да се работи по някой проект). Трудно е. Но този период ще приключи към началото на лятото, за да имам повече време за децата. Те растат много бързо и се пропускат незаменими спомени.

Какво е общото между родителството и работата на свободна практика? Какво ти дават и отнемат?

Общото, е че постоянно даваш съвети на някого или оправяш/почистваш бъркотии. Принципът е еднакъв, но се прилагат различни технологии. Работата ми помага да бъда малко по-търпелив и да слушам хората. Същото прилагам и със сина ми, тъй като той е първокласник и  говорим много, което, според мен, е ключово при родителството.

Никога не трябва да губим комуникация с децата, за да могат в бъдеще спокойно да споделят проблемите си. Това е трудна задача, като се има предвид работното натоварване.

По какво се различават ролите на майките и бащите фрийлансъри? Какво ги обединява?

Радвам се, че не съм майка фрийленсър. Мисля, че на тях е малко по-трудно, защото връзката между майка и дете в първите 7-10 години е по-силна, отколкото с бащата. Относително е, но това е моето мнение. Децата имат инстинктивна нужда от „мама“, повече отколкото от тате.

Кои са най-големите предизвикателства, които срещаш като баща фрийлансър? Как се справяш в екстремни ситуации?

Зависи какво имате предвид под екстремна ситуация, за всеки е различно. Справям се, не че имам избор, но ми коства силно вътрешно неспокойство. Основно се надявам да няма проблеми с някой клиент, защото децата и семейството безспорно са приоритет и една екстремна ситуация може да ти коства някой договор. Но това е част от живота. Наемането на служители занижи този риск.

Как преминава един твой ден?

Може би както на повечето работещи. Ставане в 6:30 часа, правене на закуска, подготовка за училище, ако не сме успели вечерта. Шофиране до училище към 7:40 ч. 8:00 – 8:10 часа – преглеждане на мейли. Следва определяне на задачи за деня и след 9:15 часа се започва разрешаването на проблеми на клиенти и/или изпълняване на задачите. Между 13:00 и 16:00 се обядва за 15-20 минути, успоредно с работата. И така до към 18-19 часа. След това вкъщи или на двора с децата караме колела, играем федербал, ритаме. После приготвяме вечеря и след 21:00 часа започва молене и приканване за лягане по час, час и половина и т.н. Позната за всички картина.

От гледната точка на баща, който работи на свободна практика, какво ти липсва в българската социална и икономическа среда?

Лично на мен не ми липсва нищо. Осъзнавайки съвременния свят, всички трябва да знаем, че социалната и икономическата среда е такава, каквато ние искаме или позволяваме да бъде. Човек може да променя живота и социалния си статус по начин, по който пожелае, стига да го иска.

Кое е най-голямата признание, което си получавал като баща? Към какво се стремиш?

Не търся признание и поради тази причина не знам дали съм получавал. Стремя се да покажа на моите и други деца, че човек може да направи всичко сам, стига да го иска.

Накрая нещо практично: кои са най-важните умения за един баща фрийлансър, за да се справи и с децата, и с работата?

Да бъде дете, да бъде искрен към всички –  и в добро, и и в лошо. Нямаме много време за друго. Животът е кратък и не всички хубави спомени се помнят. Никога не трябва да забравяме, че се раждаме сами и умираме сами. Трябва да се глезим индивидуално, когато можем.

===========

За автора

Maya-Tsaneva_Svobodna_praktikaМая Цанева е журналист, специалист „Връзки с обществеността“ на свободна практика и експерт по европейски проекти. Щастлив родител на малкия Митко. Магистър по европейски науки от НБУ и докторант към Софийски университет. Има над 10-годишен журналистически опит в пресата и електронните медии. Специализира в областта на предприемачеството. Пише за в.“Труд“, „Жената днес“, „Дневникът на мама“ и др. издания. Свържете се с Мая и/или научете повече за професионалния й опит.

Ако искате да споделите своята история на родител фрийлансър и какви предизвикателства срещате, пишете ми. Очаквайте и практична информация за вашите социални задължения и права като родители, които работят на свободна практика.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *