Как и кога да отделиш време за работа върху личните си проекти

Човек, колкото и добре да живее от фрийланс, стига до идеята да захване свой личен проект, който с времето да започне да му носи приходи без да изисква ежедневна поддръжка. Решение похвално и разумно.

Вероятно и ти си стигнал до това прозрение, измислил си какво точно ще правиш и ти предстои да го реализираш, само дето не можеш да отделиш време. Имаш толкова работа, че изобщо не знаеш къде да вмъкнеш личния си проект. За собствено успокоение често си повтаряш, че ще започнеш в първия удобен момент. Дните отминават, моментът не идва, от време на време се чувстваш леко гузен пред себе си, а резултат няма. Как да се справиш с проблема?

Време за работа по лични проекти

Мотивирай се правилно

В момента имаш достатъчно поръчки и пари, затова си спокоен. Не ти се иска да жертваш клиенти, за да се занимаваш с личен проект, който в първите месеци ще гълта време и труд, но няма да връща нищо. Помисли си обаче, че ако запълниш деня на 100% с чужди поръчки, скоро ще стигнеш тавана на доходите си. (Не можеш да взимаш безкрайно много работа, нито пък непрекъснато да увеличаваш цените.) Ако решиш да си починеш, приходите ти ще секнат. Ако по някаква причина клиентите намалеят, ще намалеят и парите. Представи си всички тези неща и си дай сметка, че ако отделяш по малко време всеки ден да работиш по личния си проект, в един момент ще можеш да си почиваш повече, да избираш само поръчки, които са ти интересни и няма да трепериш при всеки отлив на работа.

Започни да мислиш за проекта си като за дългосрочна инвестиция, вместо като за нещо, което я почне да носи приходи някога, я не и ще намериш време.

Прочисти списъка си с клиенти

Прегледай таблицата си с поръчки и плащания за 6 – 7 месеца назад. Направи списък с постоянните клиенти, от които идват основните ти доходи за месеца. В друг списък извади клиентите, които периодично (на 2 -3 месеца да кажем) ти дават поръчки за по-големи суми. В трети списък постави тези, които не плащат много, но пък ти е интересно да работиш по проектите им. В четвъртия списък остави онези един – двама, които ти късат нервите без да си плащат достатъчно за това. Отърви се от тях и времето, което преди си влагал в техните проекти, използвай, за да действаш по своя. Уверявам те, че текущите ти приходи няма да пострадат особено, ще работиш за бъдещото си спокойствие и ще се чувстваш много по-добре.

Не чакай да ти се освободи много време, за да започнеш

Може би си решил, че няма смисъл да отделяш по малко време всеки ден, за да работиш върху личния си проект? Струва ти се най-разумно да си освободиш няколко дни или дори седмица и да направиш всичко наведнъж? Грешиш. Вероятността да си осигуриш толкова време и да го използваш пълноценно само за работа по твоите си неща е нищожна. По-добре е да ги вършиш по малко всеки ден. Това ще ти позволи да премисляш всичко по-добре, да коригираш спокойно, слабите места, да доразвиваш идеята си в процеса на работа. Напредването с малки крачки е по-сигурният и ефективен вариант. Отделяй по един час всеки ден и ще получиш резултат много по-бързо отколкото очакваш.

Работи по твоя проект в почивните дни

Като начинаещ фрийлансър сигурно ти се е случвало доста често да работиш и през почивните дни. Е, нищо не пречи да си припомниш това време, но в по-мек вариант. Отдели два часа от своята съботна сутрин или от следобеда и работи съсредоточено върху проекта си. След това ще имаш целия ден да си почиваш, а като плюс ще се чувстваш доволен, че напредваш и скоро ще имаш повече време за себе си и семейството си без приходите ти да страдат от това.

Използвай моментите на затишие в работата

На всеки фрийлансър се случва – текат си запитванията като река и изведнъж! затишие. Вместо да се паникьосваш (нали си имаш своите редовни клиенти, с парите от които покриваш основните си разходи), използвай внезапно освободилото се време, за да се трудиш по твоя проект.

И за да не си загубил напразно 5 минути от ценното си време, четейки тази статия, пренареди малко програмата си, впиши в нея един час работа по личния си проект и започни от днес.

One comment to “Как и кога да отделиш време за работа върху личните си проекти”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *