6 съвета за фрийлансъри, специално: как да НЕ работя по празниците

Много често чувам от колеги фрийлансъри, че им се налага да работят по празниците и че откакто са на свободна практика не са имали нормални почивни дни като всички останали. Честно казано, смятам, че това дали и кога един фрийлансър ще почива си зависи само от него. Но ако имаш проблеми с организацията на времето и с исканията на клиентите си, ето как можеш да направиш така, че да не работиш по празниците.

1. Уведоми клиентите си от коя до коя дата смяташ да почиваш колкото се може по-рано.
Най-добре още тази седмица. Така всеки от тях ще може да си планира нещата и ако иска да направиш още нещо за него, да ти го подаде достатъчно рано. Ако пък някой се сети в последния момент и поиска от теб да работиш през празничните дни, напомни учтиво, че си съобщил на всички свои клиенти предварително кога почиваш.

2. Планирай добре работата за оставащите седмици. 
Точно преди празниците настава изтощителна лудница, в която всеки нещо е забравил, сеща се за него в последния момент и иска да го свършиш веднага. Няма как да угодиш на всички. Ако опиташ, качеството на работата ти ще се влоши и клиентите ще са недоволни. Ако графикът ти не е запълнен изцяло, виж още колко поръчки можеш да поемеш, така че да не се налага да работиш почти денонощно до 31 декември и отказвай всичко останало.

3. Не действай на принципа “ден година храни” и елиминирай страха, че днес имаш работа, но утре може и да нямаш. 
Вярно, до края на декември има много, наистина много работа, а по принцип януари е доста слаб. И все пак сигурна съм, че ще имаш поръчки и тогава. Не е разумно да работиш по празниците и да разчиташ на почивка след тях. Представи си, че точно когато се нагласиш да почиваш дойде запитване за голяма поръчка. Просто няма да си способен да я изпълниш. Или ще се насилиш да вземеш и нея, защото нали “фрийлансърството е несигурна работа – днеска има поръчка, утре няма”. Само че от много работа без почивка се става предимно гърбат. Искаш да ти е сигурно? Направи си план за привличане на клиенти, действай проактивно и ще ти се получи. Възползвай се от затишието и почивай с всички останали. Съвсем нормално е.

pisane_na_statii

4. Отърви се от манията си за мисия и висок професионализъм.
Да, точно това имам предвид. Нищо прекалено не е добро. Уверявам те, че случаите, в които някой наистина има нужда от превод на документи, писане на статии, изготвяне на маркетингова стратегия, дизайн на опаковки или нов сайт навръх Коледа или Нова година се броят на пръстите на едната ти ръка. Прецени добре дали този клиент, който те моли да работиш по поръчката му по празниците, е наистина в нужда или просто си е наумил, че трябва да има нещото за първия работен ден през януари. Светът не свърша, ако откажеш неразумна поръчка и не, това че отказваш да работиш нонстоп, не значи, че си лош професионалист. Честно.

5. Реши за себе си кое ти е по-важно – да прекараш време с близките си или да печелиш. 
Не се извинявай с мисълта, че ти трябват пари, за да купиш повече подаръци за децата или родителите си или пък, за да повишиш качеството си на живот. Не е задължително подаръците да са много. Някои от тях можеш да направиш и сам. Може и въобще да няма подаръци. Просто участвай в приготовленията на празничната трапеза, подготви с децата си куклено представление и го изнесете пред баба и дядо или направете нещо друго заедно. Колкото до качеството на живот, ако приличаш на сянка от недоспиване и си мрачен и кисел, защото си уморен, и се изпокараш с всички наоколо, получените пари можеш да си ги направиш на салата и да похапнеш от тях. Това ще е точно толкова здравословно и разумно, колкото да се преработиш.

6. В последния си работен ден, напиши мейл тип “Ще бъда офлайн от … до … Пожелавам ви весели празници” и настрой пощата си така, че всеки, който ти пише да го получава автоматично. После изключи компютъра, излез от Фейсбука и пощата на мобилния си телефон и се отдай на смислени дейности като разходки, готвене, гледане на филми, четене, игра с децата, срещи с приятели. Хубаво е.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *