Как да използвам моето портфолио, за да привлека клиенти

Направил си ново портфолио. Вътре има страхотни проекти. Имената на клиентите, с които си работил, всяват респект. Фактите от професионалната ти автобиография будят възхищение и печелят доверие. Ти си фрийлансър с идеално портфолио. Или поне така смяташ. Дали потенциалните клиенти са на твоето мнение, предстои да разбереш.

Използвай професионалната си автобиография, за да спечелиш клиентите на своя страна. Изреждането на факти и години е стандартен вариант, но вече е крайно недостатъчен.

Кажи на своите потенциални клиенти, какви ползи ще имат от работата си с теб.  

Ако портфолиото ти е качено онлайн и имаш секция “За мен”, започни не с това къде си учил и какво си работил, а как можеш да решиш проблемите на клиента си. Тогава ще спечелиш вниманието му и той ще продължи да чете. Остава ти само да поднесеш доказателствената част (фактите от професионалната ти биография) така, че да го убедиш да ти повери поръчката си.

Ако изпращаш портфолиото и CV-то си като прикачен файл, задължително, добавяй имейл с няколко реда, в които разказваш с какво можеш да бъдеш полезен на клиента си.

Ти си копирайтър. Посещавал си курсове за писане за уеб, работил си по сериозни проекти, както и с някои от по-големите агенции за уеб дизайн, програмиране за уеб и интернет маркетинг. Значи си наясно, че клиентите не търсят продукта с идеални характеристики, а начин да решат собствените си проблеми. Използвай това знание и копирайтърските си умения, когато пишеш съдържанието на твоята страница “За мен”. (Припомни си и статията “Фрийлансърът като бранд”.)
Кажи на клиентите си, че ще създадеш за тях уникално съдържание, което ще привлече трафик и продажби. После посочи кои факти доказват, че ще си свършиш работата добре.

Ти си дизайнер и илюстратор. Преследваш клиент, който има проект за детска книжка. Непременно започни с това, как можеш да направиш книжка, по която хлапетата ще полудеят. Не забравяй да обясниш защо си толкова сигурен в това.

Зад всеки факт от автобиографията ти се крият безброй неща, които си научил. Използвай ги, за да печелиш клиенти. После ги използвай отново, за да ги задържиш.

Успешна седмица от мен. 🙂

=================
Прочети още:

Ти питаш, аз отговарям: какво трябва да има в едно портфолио
Как да си направя ефективна самореклама

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *