5 причини да ходиш на тренинги и обучения

Не обичам груповите занимания. Предпочитам да чета книги, да се допитвам до колеги и да се образовам сама. А и често ми се е случвало да дам луди пари за курс без да получа кой знае какво в замяна. Но! На курсове, тренинги и обучения трябва да се ходи, защото:

1. От време на време е добре да си припомняш какво е да се общува с живи хора, които не са ти приятели, без да ползваш скайп или имейл.

2. Сверяваш си часовника. По време на тренинги и обучения най-често си заобиколен от колеги. Използвай задачите, упражненията и всички групови игри, за да разбереш какви способности и умения имат те и какви са твоите. Може да се окаже, че нещо си пропуснал да научиш. А може да се окаже, че си дръпнал доста напред. И в двата случая е добре да си знаеш.

3. Създаваш контакти. След първия час на шок и “О, боже! Хора! Къде да се скрия?” искаш не искаш започваш да се отпускаш. Тренингите и обученията са чудесно място за създаване на нови контакти с колеги. За какво са ти? Защото всичко се случва – може да решиш да разширяваш дейността си и да ти потрябва партньор. Може някой да ти се обади след време с интересно предложение за работа. Въобще – усмихвай се, краси пейзажа, създавай добро впечатление и общувай. Няма да загубиш.

4. Запознай се с лектора. Това, че програмата на някои тренинги и обучения е безкрайно повърхностна и скучна за теб, не значи, че лекторът е лош. Запознай се с него. Разменете си контактите. Животът е странно нещо, никога не знаеш кога ще ти потрябва лектор.

5. 100% ще научиш нещо. Може да е как не трябва да се правят нещата. Може да е знание, което изобщо няма връзка с предмета на лекцията. Но да прекараш един ден с колеги, да имаш лектор подръка и да не научиш нищо ми се струва чиста загуба на време. Така че просто наблюдавай, мисли, питай, анализирай. Всичко си зависи от теб.

Това е. Ще се видим на някои от следващите курсове, лекции, тренинги.

================
Прочети още: 

5 трика за фрийлансъра с проблеми в общуването
Вътрешният глас на фрийлансъра
Вежливият фрийлансър

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *