Как и защо стремежът към оригиналност може да навреди на сайта ти

Често се случва клиенти да ме молят да измисля нещо по-оригинално за бутоните на сайта им; нещо по-така, вместо баналното „за нас“ или „услуги“ например. Искат да покажа колко са различни като не използвам фрази или думи, които се срещат в текстовете на конкуренцията (да, да, свят голям, желания всякакви). При това аз не съм единствената им жертва. Същите общи и неясни желания се отправят към дизайнера и към всеки друг, имал нещастието да попадне на клиент, за когото оригиналността е по-важна от съдържанието, яснотата, функционалността.

Ти също мислиш, че повечето хора са без въображение и затова използват едни и същи имена за секциите в сайтовете си? Ще те изненадам, но това си има съвсем простичко обяснение, несвързано с полета на фантазията.

Или
ти също имаш подобен клиент и се чудиш какво да го правиш? Ето какво е добре да му обясниш или демонстрираш нагледно.

Защо имената на бутоните са винаги едни и същи

За да намират посетителите на сайта ти максимално бързо и лесно това, което им трябва.

Представи си – някой попада на страница от твоя сайт, зачита се, но информацията не му е достатъчна. Иска да прегледа секция „за нас/за фирмата“ или да намери секция „услуги“. Сканира с поглед екрана именно за тези думи без дори да се замисля, че може да си кръстил секцията по друг начин и то с цел да привлечеш вниманието му. Ако не намери каквото му трябва, посетителят просто затваря сайта ти и отваря този на конкуренцията. Той може да не блести с оригиналност, но в него човек се ориентира бързо и успява да си свърши работа.

Важно е да разбереш, че посетителят в по-голямата част от случаите изобщо не вижда, че има бутон с необичайно име. Ако все пак го забележи, то не клика на него. Защо ли? Защото не може да предположи какво се крие зад супер интересното, много нестадартно име, което си му дал. Не му ли е любопитно? Всъщност не. Посетителят, който е потенциален твой клиент, си е поставил ясна задача – да намери определена информация, която се публикува в секция с добре известно му, простичко, неоригинално име. Това е, което го интересува и той не желае да си губи времето с други неща.

Ако си копирайтър фрийлансър (или по-любопитен клиент), непременно научи повече за информационната архитектура на сайта. Тя е в основата на неговия успех и на твоите ефективни текстове и имена на бутони. В случай, че искаш да станеш майстор в писането за уеб, а не просто да запълваш едни кутийки с текст, добре е да взимаш участие в  нейното изграждане. Прегледай тази статия за информационната архитектура на сайта – добро начало е, основните неща са обяснени простичко.

копирайтинг, оригинални текстове, съдържание за уеб, писане на текстове за сайт

Защо често в текстовете за сайтове се използват стандартни фрази

Имам предвид такива като:

  • „Прочетете повече“;
  • „Вижте/прочетете отзиви на доволни клиенти“;
  • „Свържете се с нас“.

Горе-долу по същата причина, поради която всички слагат еднакви имена на бутоните на сайтовете си.

Имаш секунди, за да задържиш вниманието на посетителя, да го убедиш, че при теб ще намери нужната му информация. След това имаш съвсем малко повече време, за да го насърчиш да прочете цялото съдържание, което му предлагаш. Затова са толкова важни добре написаните подзаглавия, разбиването на текста на абзаци, структурирането му така, че най-важната/полезна информация да е най-отгоре.

Изброените по-горе фрази също помагат на посетителя да се ориентира по-лесно в информацията, която му предлагаш. Най-хубавото е, че сканирайки текста, той изобщо не трябва да губи време, за да се замисля върху тях, няма нужда дори да ги чете целите. Това са фрази-указателни табели, те му помагат да стигне по-бързо там, където иска.

Необоснованото оригиналничене може да прецака и дизайна

Искаш на цял екран да излизат първо страхотни снимки или директно да тръгва видео без никакви надписи и дори най-кратки обяснения? Въздържай се от подобни оригинални решения, освен ако не си нещо като Amazon, Airbnb, PayPal в своята област. А най-добре хвърли един поглед върху сайтовете на тези гиганти, за да се убедиш, че те самите не си ги позволяват. Първото и най-важно нещо, когато посетителят отвори някой сайт е да може от един поглед да разбере къде е попаднал и какво му предлагаш. Никакви сложни дизайнерски решения няма да го задържат, ако това условие не е изпълнено. (Освен дизайнера, в случая твой добър приятел отново е копирайтърът.)

Сигурна ли си, че клиентът няма да оцени творческите ми пориви

Ако са като гореизброените, това е много малко вероятно. Но за да не ми се доверяваш на сляпо, създай два варианта на сайта си и помоли хора, които влизат в твоята таргет група да ги разкликат. Дай им първо „творческия“, после другия и следи как се справят, след колко време затварят, кое откриват трудно, кое лесно. Помоли ги за коментар.

Подобно удоволствие е скъпо и не можеш да си го позволиш? Първо, очакваш този сайт да движи бизнеса ти, можеш да вложиш още малко в него.

Второ, не е задължително да е скъпо. Можеш да ползваш прототип, можеш да направиш два варианта на сайта си на две парчета картон със залепящи се листчета за бутоните върху тях, можеш и просто да направиш един вариант на твоя много сложен wordpress сайт, да дадеш достъп до него на определените хора, после да направиш другия вариант и след като тестът мине, да избереш.

Добре де, а как тогава един сайт се отличава от този на конкуренцията? Кога и къде мога да си позволя да съм оригинален?

1. Открий и формулирай ясно кое е това, което отличава конкретната фирма от всички останали. Определи истинските ползи, които продуктите/услугите ѝ носят на клиентите.(Прегледай и статията за работещите прилагателни и тези, които е добре да избягваш.)Въоръжен с тази информация, и като имаш предвид основната цел на сайта, ще успееш да създадеш наистина оригинално съдържание, което ще е ефективно само за тази фирма и за никоя друга.

2. Когато си сигурен, че оригиналността ти не е за сметка на яснотата и функционалността на сайта.

Няма ли клиентите да свикнат, че ние сме такива – оригинални

Няма. Свикването предполага повтаряемост на действието. А посетител, който не е намерил лесно нужната му информация, няма да се върне отново на същия сайт. Или, ако го направи, ще бъде по погрешка и ще побърза да излезе отново.

Как са се променяли нещата при сайтовете досега?

С мислене. Оригиналните решения идват не от необходимост да покажеш колко си различен и нестандартен, а като инструмент, който използваш, за да кажеш нещо ново, важно, което имаш да казваш, за да отговориш на дадена нужда на клиента.

Пожелавам ти успешна седмица, достатъчно време за мислене и тестване и умни клиенти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *