Как най-безболезнено да дам обратна връзка на колега или клиент?

Независимо дали си фрийлансър или не, налагало ти се е да коментираш работата на колега пред самия него или да се чудиш какво да кажеш на клиент, който ти е иззел функциите и предлага безумни или не толкова безумни идеи за реклама, маркетинг, програмиране, etc.
Само че ако си фрийлансър, ситуацията ти е по-деликатна – можеш да загубиш добър партньор или приличен клиент.

Как най-безболезнено да дам обратна връзка на колега или клиент

Да дадеш обратна връзка си е истинско изкуство и колкото по-бързо го овладееш, толкова по-малко неприятности ще имаш. Упражнявай се прилежно и разумно и ще ти се получи. Сигурна съм.

1. Започни с хубавите неща, които виждаш в работата на колегата си или в предложението на клиента. (Не може да няма поне нещо.)

2. Подбирай думите си внимателно, когато стигнеш до слабите страни. По-добре бавно и обмислено, отколкото изстрели напосоки, които могат да рикошират в теб.

3. Вметвай от време на време, че всичко, което казваш, има само една цел – да подобри творението на колегата ти или да донесе повече ползи на клиента ти.

4. Спомени все пак, че това е лично твое мнение. Ако имаш доказателства и разумни доводи, сега е моментът да ги споделиш. Изказвания от типа „харесва ми/не ми харесва“, емоционални определения и признания „така го почувствах“ са напълно безполезни и дори вредни.

5. Имаш предложение как това, което виждаш/чуваш/четеш може да се промени? Накарай отсрещната страна да смята, че то е нейна идея.

6. Постави се на мястото на другия преди да говориш.

7. Усмихвай се и гледай човека в очите.

Приятни упражнения.
И ако се сещаш за други хитрини, сподели ги, моля.

One comment to “Как най-безболезнено да дам обратна връзка на колега или клиент?”
  1. “Имаш предложение как това, което виждаш/чуваш/четеш може да се промени? Накарай отсрещната страна да смята, че то е нейна идея.” Ей на това, ако се науча – половината работа свършена 🙂 И в личните отношения важи 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *