Питай маркетинг експерт #1

Да имаш добър продукт, да осигуряваш качествени услуги – това е стабилната основа на твоя малък бизнес или свободна практика. Как обаче ще ги маркетираш определя до голяма степен какво ще изградиш върху тази основа.

Ти как се справяш с маркетинга? Имаш ли нужда от помощ?

Възползвай се от безплатната консултация с маркетинг експерт. Ивелина Атанасова – Генчев определено може да ти помогне, довери се на професионалния ѝ поглед, опит и знания. Питай я всичко каквото се сетиш за маркетинга на твоите продукти/услуги.

Задай въпроса си в коментарите, тя ще отговори на първите 10 до четвъртък, края на деня (09. 07. 2020).

Много се вълнувам, че желаещите да се включат с безплатни консултации в блога са все повече. Искрено вярвам, че могат да са ти полезни да развиеш своята свободна практика или малък бизнес. Помогни си и ти – питай ги. Помогни и на мен, на приятели, колеги, партньори – сподели с тях поста.

Благодаря ти!

===

Ивелина Атанасова – Генчев е маркетинг консултант с над 15-годишен опит, собственик и управител на Newtrend Agency. Увлича се по дигиталната трансформация, маркетинг автоматизацията и похватите за устойчиво бизнес развитие. Автор на теорията за „дигитални деца“ и основен двигател на глобалната инициатива за трансформация на образованието DigitalKidZ: „Училище с отворен код“.

6 comments to “Питай маркетинг експерт #1”
 1. Здравейте! Дали може да споделите идеи за органично разрастване и ангажиране на аудиторията във Фейсбук страница на видео създател? Опитвам съдържанието да е в голяма степен насочено към хората в страницата и да дава възможност за коментари и дискусии. Само че такива рядко се заформят и не в мащаба, който бих искала. В страницата се публикуват видеа, ъпдейти от снимачния процес и всичко покрай него, лични споделяния и преживявания, въпроси и анкети, планирам скоро да има и статии с професионална насоченост за хората, които биха искали също да създават видеа. Интересуват ме стратегии и трикчета за ангажиране и разрастване на последователите, които са работещи за блогъри, влогъри и инфлуенсъри.

  Споделям линк към страницата, за която става въпрос, в случай че ще даде повече конкретика на въпроса https://www.facebook.com/tedi.stories/

  Благодаря предварително за отделеното време! 🙂

 2. Здравейте, Теодора, преди да отговоря в конкретика и идеи на въпроса ви, ще се върна към маркетинг целите на Facebook, като комуникационен канал, част от маркетинг микса и цялостната бизнес стратегия.

  Според корпоративната мисия, която Facebook има в зародиша и смисъла на съществуването си е записано, че това е място за споделяне на важни неща за ПРИЯТЕЛИТЕ и НАЙ-БЛИЗКИТЕ НИ хора – Facebook’s mission is to give people the power to build community and bring the world closer together. People use Facebook to stay connected with friends and family, to discover what’s going on in the world, and to share and express what matters to them.

  В своята същност, Facebook има за цел да подкрепи предприемачите да създадат общност от сподвижници, хора, които могат да нарекат приятели. Затова, винаги когато консултирам бизнеси, ние започваме процеса с цeлеполагането – какво прави бизнеса уникален, какво го различава от конкурентите, кои са хората, които купуват, какво е важно за тях, какво би могло да реши проблемите им, как?

  Ако отделите време, за да разпишете отговорите на тези въпроси, много лесно ще идентифицирате темите и инструментите, които вашата аудитория не просто би чела, но и би споделила с приятели. За да е органично разрастването на общността ви, трябва да сте полезна на ТЯХ, а не толкова да говорите за себе си и важни за вас неща, което вие правите повече от успешно, разглеждайки видеата и тематиката им. Но …

  – можете да добавите призив за like/share, ако хората, посетили страницата ви са харесали видеото;
  -да тагнете хората, участвали в клипчетата – така ще увеличите органичния трафик;
  – да си сътрудничвите и споделяте (re-share) съдържание с други тематични страници;
  – да споделите съдържание от страницата си на стената на личния си профил;
  – да създадете тематична група, прилежаща на страницата;
  – да се запознаете с възможностите на Zapier и възможностите, които предлага за интеграция на Mailchimp и Facebook, за да разширите базата си с данни и извън социалната мрежа.

  И не на последно място – да имате търпение. Изграждането на лоялна общност и аудитория отнема години и инвестирани усилия в множество взаимодопълващи се канали. Facebook е едва парченце от целия пъзел.

 3. Здравейте, Дафина, маркетинг фунията включва всичко, което правите, за да привлечете потребителите на сайта си и цялостното обслужване, в срок от три месеца напред във времето, след като са станали ваши клиенти. За съжаление, това което мога да коментирам от линка, е единствено копирайтинга на сайта.

  Препоръчвам ви да включите в активностите си:
  – РРС реклама
  – безплатно демо
  – седмични предизвилатвлства в затворена група
  – имейл маркетинг

 4. Здравейте, Ивелина. Това е Линкдин страницата на уебсайта ми, която създадох преди около три месеца: https://www.linkedin.com/company/ab-media-communication/ На англисйки е, защото и уебсайтът ми е на английски, надявам се, че това не е проблем.

  Целевата ми група включва собственици на малък бизнес, които си търсят фрийланс писатели да им помогнат със създаването и планирането на съдържание, както и маркетинг специалисти и копирайтъри, които работят за малки или средни бизнеси.

  Целта ми е да привлека повече хора от целевите ми групи да харесат страницата и да четат съдържанието, което публикувам (това са главно блог статии или по-кратки текстове с идеи как собственици на малък бизнес могат сами да се справят с маркетинга на бизнеса си или идеи от личен опит, които споделям с маркетинг специалисти и копирайтъри). Крайната ми цел е хората да посетят уебсайта ми, където да разгледат услугите, които предлагам, и евентуално или да се свържат с мене относно фрийланс проект или задача, или да се абонират за месечния ми бюлетин.

  Въпросът ми към Вас е: как мога да разрастна и ангажирам аудиторията на Линкдин страницата ми органично?

  Благодаря предварително за отделеното време.

 5. Здравейте, Андриана, маркетинг активностите в Linkedin стават все по-популярни, за съжаление, ако не са обвързани с рекламен бюджет са доста времееки. Препоръчвам ви да пробвате следния подход:

  – Стъпка 1: Разширяване на собствената си мрежа. Потърсете и добавете в контактите си профили на хора, които идентифицирате като свои потенциални клиенти. Препоръчвам ви да добавите по едно – две изречения като представяне, заедно с поканата си, за да им кажете какво ви е привлякло в профила им и защо искате да ги добавите, НЕ какво можетеда им предложите, защото ще отхвърлят поканата ви.
  – Стъпка 2: Напълнете корпоративната си страница със съдържание. Виждам, че в момента пишете там по-скоро спорадично. Препоръчвам ви да имате един – два поста с авторско съдържание + линк към собствения ви сайт.
  – Стъпка 3: Споделете съдържанието от страницата си на вашата стена в Linkedin, така то ще стигне до голяма част от последователите, които вече сте натрупали като контакти на своя профил.

  И се пригответе да чакате. За съжаление не става нито толкова лесно, нито толкова бързо. Това е единствената причина хората да наемат маркетинг експерти и агенции като Newtrend – да им спестят време и усилия.

  Ако участвате активно в тематични групи с дискусии, можете да съкратите малко този период на изчакване, защото ще привлечете внимание и ще привлечете нови контакти със сигурност, но това ще са два – три месеца, не повече.

  Нещо, което е изключително важно да подчертая и да споделя – всеки от материалите и постовете, които имате в Linkedin е добре да има ясен призив за това, че предлагате този тип услуги и хората могат да ви изпращат запитвания. Нека не остава впечатление, че просто пускате някакви си публикации (защото сте се вдъхновила) и не очаквайте хората да се сетят, че могат да ви наемат – кажете им го. Това е бизнес социална мрежа, не се притеснявайте да говорите за бизнес!
  За разлика от Facebook например.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *