Ти питаш, аз отговарям: как да намеря клиенти без да ползвам фрийланс сайтове

Бях ти подготвила разни предпазнични хубавини, но преди няколко дни получих въпрос, на който не мога да не отговоря: “Как да привлечем клиенти без да ползваме чужди фрийланс сайтове?” Немалко пъти съм писала по темата, но явно има нужда от още информация по въпроса, или пък от по-добро структуриране на старата.

1. Помисли с какви клиенти искаш да работиш. Защо това е важно? Защото определя начина, по който ще ги търсиш, начина ти на общуване, както и на планиране на плащанията. И още един куп други неща. Припомни си статията по темата.

2. Направи си портфолио. Без това просто няма да минеш. Не е задължително проектите ти да са подредени в самостоятелен сайт, но е задължително да имаш какво да покажеш на клиента, който искаш да спечелиш. Прегледай отново статията “Как се прави портфолио“. След като подредиш проектите си, не бързай да ги пращаш на клиенти. Прочети статията “Как да използвам моето портфолио, за да привлека клиенти” и коригирай каквото е необходимо спрямо съветите в нея. След това може да се каже, че си готов.

3. Избери си стратегия. Има два начина, по които да започнеш работа с нови клиенти: 

I. Накарай клиентите сами да те потърсят. За целта трябва да знаят за съществуването ти, нали така? Затова се постарай да направиш портфолиото си и информация за услугите, които предлагаш колкото е възможно по-лесно откриваеми:

  • направи си профил в LinkedIn – отдели си време да го попълниш както трябва; участвай в групи и дискусии; пиши постове по теми, които те вълнуват и могат да са интересни и полезни за останалите и не на последно място, сложи снимка, на която ти се вижда лицето и не си документиран как се връщаш от тридневен купон.
  •  Ако портфолиото ти е направено като сайт, погрижи се за индексирането му в търсачките за подходящите ключови думи, сподели го в професионални форуми и групи в социалните мрежи. Как да стане това така, че да не търпиш наказания от Google и да не те баннат отвсякъде? Има достатъчно сайтове, от които да четеш за SEO, а елементарните познания по онлайн маркетинг ще ти помогнат да се харесаш на хората и да привлечеш вниманието им към услугите си. Аз ще ти припомня само двете основни правила: бъди полезен и бъди любезен. Оттам нататък започвай да четеш и да експериментираш. Предлагам ти да обърнеш внимание на: “101 маркетинг приказки”; Дейвид Миърман Скот – “Новите правила в маркетинга и в ПР”; сайтът “Нова визия”. Това е едно добро начало, нататък ще се ориентираш и сам.
  • Когато работиш на доброволни начала, искай да поставят линк към сайта ти и да те споменават навсякъде, където е възможно.
  • Честно, няма да ти кажа всичко. В процеса на четене ще ти хрумнат много идеи. Не се притеснявай да ги реализираш. Ако си си направил труда да опознаеш клиентите си, ще знаеш какви са им проблемите. Ако знаеш това, можеш да им помогнеш да намерят решение. При теб. Интернет е голям и възможности дебнат отвсякъде. При това не говоря за платени канали. От теб зависи кое как ще използваш.

Mogilska_Copywriter

II. Не чакай да те намерят, потърси клиентите си сам.  За този начин на действие са нужни точно толкова търпение, здрави нерви и изобретателност, колкото и за първия.

  • Определи кои са твоите групи клиенти: крайни клиенти; рекламни агенции и фирми за уеб дизайн; колеги-фрийлансъри, от които ще искаш сътрудничество.
  • Направи си дайрект мейл кампания. Проучваш добре клиентите от различните групи и пишеш на всеки един с предложение за съвместно сътрудничество. Припомни си как се пише дайрект мейл. Наблегни и на статията “Как се печелят нови поръчки и партньори с имейл”. Имай предвид, че това с писането не се получава от първия път. Трябва да потренираш. Гарантирано по-висока успеваемост ще имаш, ако наистина си дадеш труд да разбереш от какво има нужда всеки един от хората, на които пишеш и как наистина можеш да му бъдеш полезен. Ако предложиш реално решение, на реален проблем, ще привлечеш повече клиенти, отколкото ако просто наспамиш куцо, кьораво и сакато.
  • Участвай в професионални форуми и групи, където да предложиш услугите си на хора, които имат нужда от тях. Когато няма желаещи, допринасяй за общността по някакъв друг начин. Не се притеснявай, доброто ще ти се върне.

Независимо кой вариант избереш, тази статия: “Как да си направя ефективна самореклама” също ще ти е полезна.

Това е в общи линии всичко, което трябва да направиш като начало. Ако ти се струва, че от този пост не можеш да почерпиш достатъчно конкретни идеи наготово, прав си. За мен е важно да ти подскажа посока. Интернет дава наистина огромни възможности: чети, мисли, експериментирай, открий тези от тях, които работят за теб. Ако смяташ, че нищо няма да стане и ти говоря празни приказки, грешиш. Става, ама бавно. Аз съм копирайтър фрийлансър от вече почти 6 години, като през последните 3 – 4 не съм търсила клиенти, те сами ме намират. Но наистина страшни истории мога да разказвам за първите две години, в които пробвах и грешах, и пробвах, и грешах, докато започна да влизам в час и натрупам достатъчно клиенти, които да започнат да ме препоръчват на свои приятели и партньори.

За финал мога само да те посъветвам да си разпечаташ снимката с щъркела и жабата, и да я поглеждаш по-често. Да не губиш много време в самосъжаление и да помниш, че всяко нещо, което правиш, за да привлечеш клиенти ще даде резултат. Често обаче това не се случва веднага.

Аз съм на разположение за въпроси. Преглеждай и рубриката “Нови клиенти”. Успех!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *