Клиент ми бави коментари и корекции! Какво да правя?

След клиентите, които правят безброй корекции, най-трудно и неприятно е да се работи с клиентите, които бавят коментарите си със седмици и месеци. И причините за това са основно три:

  1. Колкото повече време минава, толкова повече забравяш подробностите около проекта и ти отнема време да влезеш отново в час, за да направиш корекции.
  2. Не можеш да приключиш поръчката и да си вземеш парите.
  3. Обикновено коментарите и корекциите пристигат точно, когато ти е най-напрегнато и едва можеш да си вдигнеш главата от работа.

Затова не оставяй клиентите си да се мотаят много. Притискай ги да ти дадат обратна връзка. Вярно е, ако са решили, че точно в момента не могат да направят това, няма сила, която да ги накара, но нищо не пречи да ги побутваш и подсещаш, докато получиш своето. Ето какво можеш да предприемеш.

клиент бави корекции, фрийланс, свободна практика

Уточнете сроковете предварително:

  • до коя дата клиентът трябва да ти даде информация;
  • от кога до кога ти трябва да си готов с поръчката;
  • до коя дата ти връща корекции и за колко дни трябва да ги направиш.

Малко български клиенти се сещат дори за този начин на работа, на мен ми се е случвало да получавам толкова подробни и прецизни графици предимно от американци, но нищо не пречи да предложиш да направите един и да пробвате да го спазвате. Ако става въпрос за голяма поръчка, това много ще ти улесни живота. Нека графикът върви с договора, декларацията за поверителност и всички други бумаги, които трябва да се подпишат.

Изпращай напомнящи писма, като най-добре е да ги градираш.
С първото питаш учтиво получен ли е мейлът ти, защото нямаш коментар.

С второто напомняш, че ако не ти дадат коментари навреме, няма как да предадеш цялата свършена работа– готова за печат/наливане на сайта/etc. – в предварително определения срок и той ще се удължава съответно на дните, с които са се забавили.

С третото искаш да получиш някаква ориентировъчна дата, до която ще получиш коментари, за да можеш да предвидиш време за корекции. В противен случай, когато и да ти пишат, ще трябва да чакат да ти се освободи място в графика.

Обади се по телефона или поискай среща. Както и при бавенето на плащания, клиентът обикновено не иска да те излъже или да те мотае. Просто в момента има някаква друга грижа, по-важен проблем, с който трябва да се справи, а в случая с корекциите има още две причини:

  1. не знае изобщо какво да ти каже и е оставил коментарите за онзи момент, в който ще получи прозрение свише;
  2. крайното решение не зависи от него и той не иска да поема отговорност като коментира и финализира поръчката.

Трябва да разбереш каква е причината за бавенето, за да можеш деликатно да помогнеш на клиента си да я отстрани. Това, за съжаление, рядко може да стане с имейл. Тук личният контакт е незаменим.

Обикновено всичко това е достатъчно, за да получиш каквото искаш. Ако ти имаш още трикове за бързо получаване на корекции, сподели ги с нас в коментарите. Ще е полезно за всички ни, благодаря.

п. с. Припомни си статията „Как да изградиш ефективен работен процес с нов клиент”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *