Клиент ми бави плащане! Какво да правя?

Ти си фрийлансър и ако все още не си успял да си изградиш стабилен финансов буфер, забавянето на едно плащане може да е извор на много неприятности. Особено ако датата на плащане вече е била договорена и ти си разчитал, че тогава ще получиш пари. Още повече, ако се окаже, че фирмата на клиента ти има политика да плаща на определена дата и след като си я изпуснал – по негова вина – ще трябва да почакаш… до следващия месец.

В повечето случаи клиентът не е некоректен и дори през ум не му минава да не ти плати. Той просто не се замисля. Вярно е, звучи обидно, но важното е, че проблемът ти е решим.

1. Извади на един лист всички аргументи защо трябва да ти плати точно сега:

 • Ти си бил изключително коректен – свършил си работата в срок; по нея не е имало забележки; отворен си към всякакви предложения и изисквания, които ще направят съвместната ви работа по-ефективна. Не може да те наказват, защото си коректен, нали?
 • Помолил си достатъчно рано да определите датата на плащане и той се е съгласил.
 • Обясни какво всъщност значи да си “фрийлансър” – има клиенти, които отлично знаят каква е ползата да работят с теб, но не си дават сметка, че не получаваш заплата на края на месеца и разчиташ на парите, които постъпват след като свършиш работа по определен проект.
 • Всичко друго, което важи за твоя случай, е добре дошло.

2. Поискай среща

Не се заяждай. Не коментирай по имейл. Просто поискай среща. Пак повтарям, клиентът ти най-вероятно не е некоректен, а по-скоро… безхаберен. Но това е поправимо.

 

3. Когато отиваш на срещата, въоръжи се с хладен ум и спокойно сърце

Всякакъв вид истерии, обвинения, обиди и повишаване на тон те отдалечават на светлинни години от плащането. Хленчът, сълзите, сополите и сърцераздирателните истории – също. Бъди професионалист. Всичко, което ти трябва са фактите.

 

4. Срещата започва. Дръж се възпитано. Спокойно. Контролирай гласа си.

Гледай човека, с когото говориш, в очите и се усмихвай. Всичко, което трябва да направиш, е да го накараш да се постави на твое място.

 

Вярвам, че след срещата клиентът ще ти преведе парите. Поздравления. Дишай спокойно. Освен, че си направил нещо добро за себе си, си помогнал на всички останали фрийлансъри, които ще работят с твоя клиент занапред.

 

Хубава седмица 🙂
4 comments to “Клиент ми бави плащане! Какво да правя?”
 1. Много толерантно от твоя страна да не го наречеш “некоректен” 🙂

  На доста клиенти трябва да им се повтаря и напомня, че те трябва да платят на определена дата. Иначе си им последна дупка на кавала…

  И на мен са ми бавили пари. Накрая ми ги дадоха, ама добре че не ми бяха спешни. Да не говорим, че се чувствах все едно им ги прося… аз съм си ги заработила, нали!

 2. Вярно е, че невинаги действа. В крайна сметка, ако някой е решил да не ти плаща, няма как да го накараш да ти плати. Дори не можеш да си позволиш да го съдиш. Но, когато става въпрос просто за разсеяни клиенти, обикновено действа.

  Ако се сещаш за други тайни и хитрини по темата, ще се радвам да ги споделиш. 🙂

 3. С усмивка и чар може и да събереш някое взимане от некоректен платец но понякога и една тупалка е силно мотивираща. 😉

Comments are closed.