Меметата като част от онлайн комуникацията на бранда

Обичаш ли мемета? Използваш ли ги в общуването си с приятели? А защо не пробваш да ги ползваш и в общуването си с клиенти? Те са идеални за социалните мрежи, за чат групи, ако си създаваш общност във Вайбър например, и могат спокойно да се ползват дори за външна реклама.

Какви са ползите от това и къде са уловките разбери като прочетеш днешната статия на дизайнера Любомира Попова. Разбира се, можеш да ѝ задаваш и въпроси, свързани с мемета или с дизайна на твоите рекламни материали. Напиши ѝ ги в коментарите под статията – тя ще ти отговори.

Сигурно сте чували безброй съвети за използването на мемета в социалните постове на страници, брандове и личности. Неусетно те се превърнаха в естествена част от нашата среда. Не казвам „онлайн среда“, защото дори на живо, в непринудени разговори, хората си дават примери с мемета.

Естествено, това се отрязава и на брандовете, които искат да говорят с последователите си на техния език и да споделят техните емоции. Все по-често меметата се използват и за реклама, включително и офлайн.

От една страна те могат да накарат всяка марка да се открои като показва лично отношение към потребностите на своята аудитория. От друга страна постовете стават по-забележими и следователно – с повече реакции.

Милениалите прекарват над 200 минути на ден онлайн (а Интернет отдавна вече не е само за младите). Между превъртането, споделянето, публикуването и взаимодействието на тази аудитория с приятели за брандовете става все по-трудно да привлекат вниманието им. Затова подходи като хумора и нюзджакинга стават все по-популярни.

На пръв поглед този тип постове не носят пряка полза за бранда, но в дългосрочен план се отразяват положително, защото го правят по-разпознаваем по един ненатрапчив начин.

 

Защо все по-често виждаме реклами с мемета?

Създаването на въздействащи реклами отнема време и енергия за разработка и тестване. В същото време, повече от всякога по-младите аудитории отбягват рекламите, игнорират ги и директно ги превъртат. Рекламите с мемета са уникална възможност да заковате вниманието на потенциалните си клиенти и да ги изкушите да прочетат и съдържанието на поста. Те са прецизно насочени послания, които показват индивидуалността на марката и ангажираността ѝ с потребностите на клиента.

На пръв поглед използването на мемета в рекламата изглежда лесно, защото се взима готово съдържание. Всъщност, ефективното им прилагане е по-сложно, защото трябва да бъдат подбрани правилно, да са хумористични, да не засегнат някого и, не на последно място, да се съчетават с посланието на бранда и да не изглеждат твърде рекламни. Те трябва да са съвсем органични, непринудени и неформални.

За да сте сигурни, че ще създадете добро меме и ще успеете да го използвате правилно, трябва да си отговорите на въпросите:

 • Какво послание искам да предам? Ако целта ви е да популяризирате нов продукт или услуга, мемето трябва да има очевидно послание, което води клиентите към тази крайна цел.
 • Коя е моята аудитория? Меметата са толкова популярни, че уж са разпознаваеми от всеки. Но когато искате да използвате дадено меме, за да предадете своето послание, трябва да подберете изображението, което говори точно на вашата аудитория – хора, които ще разпознаят себе си в смешката и ще се почустват все едно „сте им прочели мислите“. Освен правилно изображение трябва да уцелите и верния тон на комуникация.

После решете какво искате да постигнете с това меме,

особено ако ще го използвате за реклама, за която ще изхарчите и пари:

 • Искате да достигнете по-голяма аудитория. Използвайте меме, което би разсмяло повече хора и послание, което небрежно разкрива, че вие сте бранд с емоционална ангажираност към хората. Нека ви свържат с положителни емоции, за да могат да ви разпознаят, когато видят ваша по-конкретна реклама.
 • Целите ангажираност преди да обявите свой нов продукт или оферта. Подберете смешка, която да кореспондира много точно с потенциалната таргет аудитория, за да предизвикате интереса ѝ преди да ѝ отправите конкретно предложение. Нека цялостното звучене на поста да подтиква към споделяне.
 • Искате потребителите да извършат определено действие. Включете продукта си в изображението, а в посланието кажете в прав текст на хората какво се иска от тях.

Как да направите дизайна на самото меме

Моят съвет е: Не брандирайте меметата – това убива тяхната жизненост.

Брандираното меме крещи „Аз съм поредната реклама!“ и отблъсква хората, които иначе биха се забавлявали и дори биха споделили шегата.

Има няколко неща, които можете да направите, за да свържете смешката със своя бранд:

1. Използвайте съвсем малко лого и го разположете на място, на което не се набива на очи и не е пряка част от изображението. Например ако поставите мемето в бяла или черна рамка, логото ви може да е в нея.

2. Използвайте своите бранд цветове и форми, без  да подчертавате името си излишно.

3. Поставете своето лого или продукт в самото меме, като го композирате по естествен начин.

4. Видоизмените и подобрете мемето с някакъв ефект, като го нарисувате сами или го сложите в композиция.

5. Направете меме от самото си лого.

6. Направете си собствено меме. 

Кои са най-важните предимства на меметата в бранд комуникацията?

 • Те са безплатни. Този тип снимки свободно циркулират в Интернет, а върху самите идеи няма авторски права. За да ги използвате, трябва просто да сте креативни.
 • Те са родени, за да бъдат споделяни. Самата им същност е именно „идея, която циркулира в съзнанието на хората“. Те са част от културата, от езика, от визуалната комуникация. Съвсем естествено е брандът да ги споделя, а още по-естествен е подтикът на потребителя да ги сподели отново.
 • Те са актуални. Независимо дали ще използвате най-модерното меме или ще попритоплите някое старо, то ще е винаги в крак с нагласите на хората. Ето защо използването на мемета в бранд комуникацията ще ви придаде облик на марка, която е в крак с времето.
 • Подходящи са за всяка платформа, а защо не и за офлайн реклама. Що се отнася до социалните мрежи, в тях те доминират като вид хумористично съдържание.
 • Те са визуални. Знаете, че изображението е първият досег с вашия пост/реклама и от него зависи да стопира скролването на зрителя. Е, мемето прави точно това, защото говори за нещо приятно, забавно смешно.
 • Те са лесни за правене. Можете да използвате програма за обработка на изображения като PhotoShop или Canva или някой от многото генератори на мемета (Canva, Imgflip, Makeameme и др.)
 • Не изискват специфични дизайнерски умения. Силата на мемета е именно в достъпността и неизпипания стил, който го прави очевидно разговорна комуникация. Дори да можете да направите фантастичен дизайн, при обработката на мемета това е напълно излишно.

===

Любомира Попова, фрийланс, дизайн, свободна практика, безплатна онлайн консултация, питай дизайнерЛюбомира Попова е уеб дизайнер на свободна практика и художник-сюрреалист с артистичен псевдоним Fineluart.
Създава първия си статичен сайт през 2008. В момента се е специализирала в изработката на WordPress сайтове и визии за уеб. Занимава се с дизайн повече от 17 години, като през повечето време е била част от рекламни фирми и агенции. Създавала е визии за почти всички рекламни среди – външна, печатна, уеб, digital, TV. Работи основно с малки бизнеси в сферата на услугите, макар през годините да е правила реклами за представители на почти всички сфери.

Има професионален интереси в областта на дигиталния маркетинг, графичния дизайн и social media. Това ѝ дава възможност да вижда уеб сайтовете не само като дизайн, а като част от визуалната комуникация между бранда и потребителя. За нея всяка отделна визия е част от цялостно развитие, а не „парче дизайн“.

„Редовно консултирам клиенти и млади колеги и винаги се радвам, когато успея да улесня някого по пътя му в моята (любима) сфера. Ако имате въпроси за дизайн и реклама, съм насреща да помогна, независимо дали става въпрос за принципи в дизайна, тенденции, технически въпроси, видове реклами или се нуждаете от конкретни съвети за личните си проекти. Питайте ме.“ Люба

3 comments to “Меметата като част от онлайн комуникацията на бранда”
 1. Много свежа и интересна статия! Примерите също са супер, дори не се бях замисляла как големите брандове използват меметата. Със сигурност ще си поиграя в Canva и ще видя какво ще измисля 🙂

 2. Благодаря за отзива, темата наистина е много лека и забавна, а същевременно е интересна и полезна.

  Допълвам с няколко линка по темата с примери и съвети за мемета в рекламата:

  – Meme Ads Guide: The Power of Memes in Marketing Campaigns – https://nogood.io/2021/02/28/meme-ads/

  – 77+ Marketing memes that sum up every Marketer’s life – https://www.engati.com/blog/marketing-memes

  – What is Meme Marketing: 4 Ways to Use Memes in Your Digital Marketing Campaigns (With Examples) – https://invideo.io/blog/meme-marketing/

  – THE Ultimate Meme Marketing Guide For 2022 – https://www.picmaker.com/blog/meme-marketing/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *