Твоят подарък за моя рожден ден 2022

Иванка Могилска, фрийланс, копирайтинг, свободна практика, безплатна консултацияАко следиш блога от години, знаеш, че често за моя рожден ден ти правя подарък. Веднъж беше безплатен копирайтинг курс – който между другото все още  можеш да получиш, ако се абонираш за блога. Друг път забавно и полезно събитие – всички истории за най-големите ми грешки като фрийлансър очаквай във видео поредицата „Законите на Мърфи за фрийлансъри“ през есента.

Тази година също имам подарък за теб – от днес до края на седмицата – отговарям на всички твои въпроси, свързани с фрийланс и копирайтинг за уеб.

Няма ограничение за брой участници/въпроси, както е при обичайните, месечни, безплатни онлайн консултации с копирайтър, счетоводител, дизайнер.

 

Какво трябва да направиш?

 1. Напиши ми въпроса си в коментарите под този пост.
 2. Отметни опцията, че искаш да получиш отговор на мейла си. (Не е задължително, но ще ти е по-удобно.)
 3. Сподели този пост с приятели, може би те също имат въпрос, свързан с копирайтинг и/или фрийланс. Така помагаш на блога да стигне до повече хора и на мен, да помогна на тях.
 4. Дай ми ден-два за реакция.

Благодаря ти, че четеш „Свободна практика“, възползваш се от съветите и консултациите, коментираш, споделяш. Моят труд има смисъл чрез теб.

Хубав ден и успешна седмица от мен!

 

 

4 comments to “Твоят подарък за моя рожден ден 2022”
 1. Здравейте,
  какви препоръки бихте дали относно определяне на цената на труда за фрийланс копирайтинг?

  • Здравейте,

   Цената зависи от няколко неща:

   • какъв тип материал пишете – текст за банер, текст за лендинг страница, създавате текстове за цял сайт от нулата, etc.;

   • колко е сложна темата;

   • колко опит имате;

   • в какъв срок трябва да предадете поръчката.

   Ориентирайте се какви са цените на пазара – от най-ниските до най-високите. Прочетете статията „Как да разбера какви са цените на конкуренцията”, тя ще ви даде идеи как да си направите проучването.

   Когато разглеждате цените на другите копирайтъри, обръщайте внимание в какви теми са експерти, колко опит имат, какво точно предлагат. Така ще можете да се ориентирате какви са цените на колегите, които имат опит и умения като вашите и предлагат писане по сходни или същите като вашите теми. Именно те ви интересуват. Вашите цени трябва да се наместят в техния ценови диапазон. Когато се променят опита и/или темите ви, ще може да се преместите в друг ценови диапазон. 🙂

   След като имате информация колко взимат преките ви конкуренти, може да прочетете тези две статии за ценообразуване и да сметнете какви трябва да са вашите базови цени за отделните услуги, които предлагате:

   „Каква цена да определиш за услугите си”

   „Как се ценообразува”

   Ако имате други въпроси, пишете ми, ще се постарая да ви помогна. Хубав ден!

 2. Здравейте. Честит празник! Пожелавам ви да успявате да завършвате това, което ви е важно.

  Моят въпрос: какъв е вашият идеал за вашата общност и как си представяте сътрудничеството/ взаимодействието в нея?

 3. Здравейте! Благодаря за пожеланията.
  Не сте уточнил дали имате предвид фрийлансърската общност като цяло, или тази, която се оформя с времето около “Свободна практика”. Но имам късмет, понеже питате за моя идеал, а не за реалността, а моят идеал е един и същ за двата случая.

  Първо, за мен идеалният фрийлансър е човек със силно чувство за отговорност, който не спира да развива не само професионалните, но и комуникативните си умения. Осъзнал е, че е важно той да е добре, за да може да помага и на другите. Дава си сметка също, че ако другите (в случая колегите му) са зле, той самият трудно ще задържи доброто си положение.

  Представям си идеалната фрийлансърска общност съставена от хора, които са осъзнали, че работа има за всички и е по-добре да си помагат вместо да се дърлят. Заедно полагат усилия да създадат положителен образ на фрийлансърите пред клиентите и да ги образоват – да знаят какво е фрийлансър; какво печелят, ако работят със специалист на свободна практика; etc. Това са хора, които съзнават, че имат общи интереси и са готови да ги отстояват. заедно.

  Как могат да си сътрудничат? Могат да решават заедно казуси с клиенти; могат да обединяват услугите си, за да гарантират пълно обслужаване на някой клиент; могат да си осигуряват работа едни на други – като си прехвърлят клиенти например или на бартер, или платено (аз имам нужда от дизайн, колегата има нужда от текст например); могат да подават ръка на начинаещите, да създават образователни ресурси; да основат организация, която да се бори за решаването на фрийлансърските проблеми пред властите.

  Сигурно пропускам нещо, но накратко казано е това.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *